Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Wol wassen

Hoe moet je wol wassen?

Wol wassen verdient altijd extra aandacht omdat de wol in de wasmachine behoorlijk kan krimpen. Gelukkig weet oma raad!

Kriebelende trui? Vriezer

Hebt u een kriebelende sjaal of trui of muts van zuiver scheerwol? Leg het een nachtje in de vriezer en de kriebel is er uit! Hoe groter het object, hoe langer in de vriezer.

Rolinke
Tip #2137


Gekrompen? Strijk de wol

Indien wollen kleding gekrompen is bij het wassen, dan kan je de schade proberen te verminderen door wol te gaan strijken. Dit doe je met een stoomstrijkijzer. Maak een theedoek nat en leg deze over de trui. Zet de strijkijzer op stomen. Vervolgens strijk en en voorzichtig oprekken. Zorg ervoor dat de theedoek nat blijft. Heb je de hele trui gestreken, leg het daarna liggend te drogen zodat het vorm kan komen. Dit is geen 100% garantie op succes. Indien het 2 maten kleiner is geworden, is het waarschijnlijk al te laat.

Leo Harolds
Tip #2757


Vermijd het wassen

Wol is relfreinigend en hoeft nauwelijks gewassen te worden. Luchten in de buitenlucht of mist volstaat. Als je af wilt van bacteriën kun je je wollen kleding of (onder)deken ook een halfuurtje in de sneeuw leggen. Eventueel op kloppen met een mattenklopper. (Bij vachtjes of dekens). Voor het binnenhalen even de sneeuw er af kloppen, op een koele plek (niet bij de verwarming dus! Dan vervilt het) nog even laten drogen en je wol is weer helemaal fris. Let op: als het dooit, niet doen! Dan wordt de wol te nat.

Mevr. de Jong
Tip #147


Viltjes van trui afscheren

Wol:
Als een trui is gaan vervilten kun het volgende doen:
Leg de trui op eerst vlakke ondergrond.
Neem vervolgens een scheermesje in een houdertje en ga daar mee schrapend in één richting ( dus niet heen en weer gaan ) over de trui. Zo krijg je de pluisjes van het wol af. 

Marieke
Tip #5588


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen