Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Te heet ei pellen

Forum  ›  


Te heet ei pellen

Elke keer als ik mijn ei wil pellen verbrand ik bijna mijn vingers omdat het ei te heet is. Hoe kan ik dit voorkomen? (Ik spoel de eieren al af onder de koude kraan.)

Bowie Stolk

3

Eieren, en ik bedoel dan hardgekookte eireren pellen is niet alleen een heet karweitje, maar ook is het een hele toer om ze mooi te pellen zonder het eiwit te beschadigen. Vroeger moest ik beroepsmatig een keer per week zo'n 40 eireren ineens koken, en met mijn methode mislukte er niet een en verbrandde ik ook geen vingers. In deze uitleg zal ik uitgaan van huishoudenvolumes van tussen de 4 en 6 eieren. Zet de eieren op in koud water en verwarm ze langzaam tot het kookpunt. ( dit voorkomt stukkoken door te grote temperatuurverschillen). Als de eieren klaar zijn, schep je ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze in een andere pan met koud water vallen. Dat hierbij de schaal butst is geen probleem. neem het eerst te pellen ei uit het koude water en tik de schaal stuk. Druk nu met je s=duim de schaal nog meer stuk zodat er een aantal barstjes ontstaan en sop het ei een keer in het bakje koud water. Neem nu een stukje gebarsten eischaal tussen duim en wijsvinger en trek dat waat omhoog. meestal zie je dan dat het velletje onder de schaal scheurt en het eiwit bloot komt te liggen. Is dit niet het geval, trek dan een ander stukje gebarsten schaal omhoog waar het velletje wel scheurt. Sop het ei dan nogmaals in het koude water en je zult zien daat je gewoon met een soort wrijvende beweging de schaal met vel van het ei koskrijgt en meestal in grote stukken. Door het enkele keren te doen leer je al snel welke stukken het beste losgaan en als het even niet goed gaat, help een onderdompeling weer. tusse de 10 en 20 seconden is een heet ei gepeld zonder zere vingers en zonder dat er stukken eiwit ontbreken.

Heel erg bedankt voor je tip! Ik heb hem zojuist uitgeprobeerd en het werkt super! Het is inderdaad wat oefenen om het velletje in 1 keer te laten breken maar dat komt nog wel ;)! Nu kan ik zonder mijn vingers te branden mijn ei pellen. =D

Prima tip, al pel ik ze IN het koude water en tik altijd de onderkant als eerste stuk; daar zit van nature al een luchtbel zodat je nóg makkelijker de gebarsten schil van je eitje 'veegt'. Weet niet of het aan mij ligt maar ik heb het idee dat hele verse eieren moeilijker te pellen zijn; als iemand weet of het velletje dan nog vaster om het ei zit: vertel! Ik denk het bijna wel, hele verse eieren zijn echt anders dan eieren van -zeg tien dagen- oud.

Inloggen of reactie achterlaten als gast

Reactie geplaatst