De beste tips

Groente bewaren

#1. Groente bewaren in twist off groenteflessen

Velen onder u kennen mischien nog wel de tijd dat oma in de "bonentijd" met de molen snijbonen aan het snijden was, sperciboontjes aan het breken was en die vervolgens in de zogenaamde "weckflessen" Doordat door de hitte van het koken ( steriliseren) de overdruk in de pot ontsnapte tussen rubber en deksel, ontstond er na afkoeling een onderdruk in de fles waardoor het deksel door de buitendruk muurvast zat. Was er iets fout gegaan bij het steriliseren, dan ontstaond er in de fles een gisting waardoor de onderdruk werd opgeheven en de deksel los op de pot lag. Reden voor oma om de inhoud weg te gooien. Maar veel mensen onder ons zijn ipv de oude weckflessen de gebruikte potten met appelmoes of rodekool uit de supermarkt, de zogenaamde twist off potten met schroefdeksel gaan gebruiken. Als men een pot in de supermarkt koopt zie je ten eerste dat het klickmechanisme op het deksel of het hele deksen hol naaer beneden is gericht door de onderdruk in de fles. En als men zo'n fles opent, hoort met een klickje en een sissend geluid. Dit klikje betekend dus dat er voor opening een vacuum was en dus de inhoud niet in aanraking was met besmette buitenlucht. Gaan we zelf op deze manier steriliseren dan zullen we na afkoeling merken, dat de deksels niet hol staan en jet klickstukje gewoon naar boven wijst. Ded inhoud kan daan gewoon steriel zijn door het steriliseren, maar we hebben later geen controle de inhoud nog steeds steriel is omdat we niet de vacuumtest hebben bij het openen of de visuele controle van een holle deksel. Het ondersteboven af laten koelen, zoals men vaak hoort heeft totaal geen nut. Alleen op de volgende manier kan men deze controle mogelijkheid inbouwen. 1; Doe te te steriliseren groenten in de twist off pot. 2; Doe er water op to bijna aan de rand en schroef de deksel er losvast op. 3; Zet ze nu in de steriliseerketel zodat de optten ruim half onder staan en verhit ze tot het kookpunt. 4; Maak nu dat je 2 washandjes bij je hebt en een wechflessen tang ( boerenbond etc.) en neem er een uit, zet deze op een maatje en draai met de washandjes om de deksel even los en meteen stevig vast. Doe dit met alle flessen die in de ketel staan. Op deze manier heb je een spanning uit de potetn gehaald die straks na afkoeling voor een vacuum zorgen en de deksels hol trekken. 5; Als je nu een uurtje later de flessen controleert, moeten de deksels hol zijn en bij de deksels met een clickrondje dit naar beneden wijzen. 6; Zet nu de potten terug in de ketel en vul deze aan met watervan ongeveer dezelfde temperatuur om springen te voorkomen en steriliseer de flessen nu gewoon op de normale manier en tijd. Na afkoeling heb je nu potten met groenten die net zo veilig zijn als in de supermarkt, want iedereen weet of behoort te weten dat een bolle of vlakke deksen niet in orde is en dat bij opening een klikje en sisje vrij moet komen. Is dit niet het geval, gooi weg. Of het nu eigen inmaak of supermarktaankoop is of niet. Ten slotte nog dit; Gebruik de deksels die al op de supermarktpotten zaten maar 1 keer. Van de Kooi en Jubega (googlen) in friesland of endere reformzaken verkopen nieuwe deksels voor een paar cent per stuk en sturen ze netjes op. Deze kunt u 2 keer gebruiken. Nog een laatste tip; Heeft u de deksels erg vastgedraait, prik er met een keukenmes een gaatje in en hij gaat gemakkelijk open.