Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Primula's

Sommige Primula's kunt u ook vermeerderen door de vlezige wortels in stukjes van drie centimeter te snijden en rechtop in een potje te planten.

Fanny
0 0
Oorwormen

Indien je last hebt van oorwormen op de dahlia"s of andere bloeiende planten, kan je eenvoudige vallen maken: plaats bloempotten gevuld met stro of krantenpapier omgekeerd op een stok van 60 à 90 cm. Maak de potten dagelijks leeg boven een teil water en plaats ze opnieuw.

Fanny
1 0
Oorwormen

Wanneer je last hebt van oorwormen op de dahlia"s kan je misschien eens een oud trucje proberen: smeer de stengels net onder de bloemen in met vaseline waardoor de oorwormen niet meer in de bloemen kunnen kruipen.

Fanny
0 0
Pissebedden

Pissebedden kan je vangen door uitgeholde aardappelen, planken of vochtige zakken op de grond te leggen. Ze kruipen hieronder zodat je ze kan vangen.

Fanny
0 0
Dierlijk mest

Paardenmest vormt steeds een natuurlijke bron van voedingsstoffen voor de tuin. Goed verteerde mest verbetert ook de grondstructuur en de eigenschap om vocht vast te houden. Voorwaarde is wel dat de mest gemengd is met stro of dergelijk materiaal. Bij paarden gebruikt men in de stallen echter vooral "zaagsel" in plaats van stro. Het nadeel hiervan is dat dit zaagsel heel langzaam afbreekt en bij dit proces vooral stikstof uit de grond haalt in plaats van toe te voegen. Laat deze paardenmest vooral eerst goed composteren. Vermeng de mest met ander tuinafval en laat dit mengsel goed composteren.

Fanny
0 0
Snijbloemen knippen

Het beste moment van de dag om tuinbloemen af te knippen om ze in een vaas te zetten is 's ochtends. Zet ze enkele uren in een emmer met water zodat ze flink water kunnen opzuigen.

Fanny
0 0
Rozen stekken

Probeer zelf eens rozen te stekken. Neem een stuk verhoutte stengel, verwijder het onderste blad met een slapend oog in het bladoksel. Steek ze op een beschaduwde plaats in de grond waarbij je een drietal takjes van vijf of zeven blaadjes boven de grond laat.

Fanny
0 0
Hortensia

Na de bloei, in de nazomer, beginnen de bloemen van de meeste hortensia"s te drogen. De kleur wordt donker, groenig. Dit is het moment om de bloemen weg te snoeien en te drogen. Enkele tips: -Snoei de bloemen best op een droge zonnige dag. Wacht niet tot "s avonds. -Verwijder de bladeren van de stengels. -Hang de bloemen op een droge, warme en donkere plek. Hoe drogen? Door de afgesneden takken ondersteboven te hangen op een droge warme plek (niet in de zon). Plaats de bloemen met stengel in een bakje of vaas met een klein bodempje water. Vul het water niet meer bij en laat de stengels rustig staan. Zet de stengels in een vochtige oasis-blok. Laat de blok verder uitdrogen. Je kan de bloemen ook zonder stengels afknippen en drogen door ze op kranten te leggen of in een bakje met een laagje droog zand. Zet ze op een warme, donkere plaats. Wil je de bloemen drogen en hun kleur behouden, dan snij je de bloemen af zonder stengel en leg je de bloemen op hun kop in een bakje met zand (bijvoorbeeld fijn zand dat je in de dierenspeciaalzaak kan kopen). Bedek de bloemen zachtjes met het zand. Het zand zal vocht onttrekken aan de bloemen.

Fanny
0 0
Lavendel

Lavendel kan men ook drogen door tijdens de bloei lavendel aren te knippen en ze omgekeerd te drogen hangen op een luchtige en schaduwrijke plaats. Als zomerherinnering gebruiken in een bloemstuk of mooi vaasje.

Fanny
0 0
Lavendel

In september kan je nog stekken nemen. Zo ga je te werk: Snoei topscheuten van de lavendelplant met een scherp mes of snoeischaar. Deze moeten zo"n 10 cm groot zijn (minimaal 5 cm). Indien er nog bloemen aan zitten moeten die worden weggeknipt. Neem liefst niet bloeiende stekken. Haal onderaan de stengel de bladeren weg. Dompel de stek eventueel in stekpoeder. Vul potjes of bakjes met stekgrond en maak met een pootstokje een gat in de aarde waarin de stek komt. Druk goed aan en bevochtig de aarde goed. Dek de bakken af met plasticfolie of zet ze in een grote plastic zak. Het bewortelen van de stekken duurt een paar maanden. Normaal zullen de stekken nog voor de winter geworteld zijn. Zet in ieder geval de stekken op een vorstvrije en schaduwrijke plek. Als de stekken beworteld zijn kan je ze verpotten. Wacht eventueel tot maart- april om dit te doen. Steeds de stekken vorstvrij bewaren. In mei kan je de jonge plantjes in de volle grond zetten. Op dezelfde manier kan je ook volgende planten stekken: Rozemarijn, Salie, Choisya ternata, Hebe, Calluna vulgaris.

Fanny
0 0
Zaden oogsten

September is de maand van de zaden en bessen. Van verschillende planten die we volgend jaar ook weer willen hebben kunnen we zaden oogsten. Sommige zaaien zichzelf rijkelijk uit zoals de papaver en de goudsbloem maar zij komen vaak op ongewenste plaatsen terecht. Het beste is om deze zaden te oogsten en volgend jaar te zaaien op de plekken waar we ze willen hebben. Het oogsten kan het best gebeuren op een zonnige droge dag. Bewaar de zaden koel en droog en noteer ook de naam van de plant. Bij een overvloedige oogst kunnen we ook andere tuinliefhebbers een plezier doen en misschien valt er te ruilen met andere tuinzaden.

Fanny
0 0
Rabarber vermeerderen

Rabarber kan het best worden vermeerderd door deling van de wortels. Vermeerderen uit zaad is niet zo eenvoudig, duurt lang en geeft vaak slechte resultaten. In de rustperiode, van oktober tot november, als het blad is afgestorven, kunnen volwassen planten van minimum drie jaar oud uit de grond worden gehaald. Snij de wortels in stukken met een scherp mes of een spade. Zorg dat elk worteldeel zo"n 10cm groot is en een groeiknop heeft. Plant de aparte stukken dan op zo"n 90cm uit elkaar. De grond goed aandrukken en water geven. Eventueel een winterdek geven.

Fanny
0 0