Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren


Voor directe pijnverlichting, laat een paracetamol smelten in de mond en houdt die zoveel mogelijk tegen de afte aan. Pijn gaat meteen over en afte geneest veel sneller. Als je de smaak echt heel vies vind kun je ook je paracetamol (sinaspril) gebruiken.

- Tip #5540

19 7


Ik zat door de rubriek aften te kijken en ik had wel verwacht dat er Gember tussen zou staan. Gemberbolletjes snij je een plakje van af en hou je 10 minuutjes tegen de aft aan. De pijn is vrijwel direkt verdwenen en de aft dezelfde dag, hooguit de dag daarna.

- Tip #4021

5 4


Het enige product dat echt helpt tegen de pijn bij aften is Coca Cola ! Eén glas en je bent uren van de pijn af.

Anoniem - Tip #7707

4 7
Twee keer per dag kaneel op je aften stippen, kaneel werkt ontsmettend en daarom kan het ook wat prikken in het begin kaneel dood ook schimmels.

- Tip #3801

4 0
Zodra je aften hebt, dan gelijk tandenpoetsen met tandpasta met daarop een beetje keukenzout gestrooid, de aften verdwijnen dan veel sneller.

- Tip #4848

2 1
Heb je een aft die ontstaan is door beugelslotjes en dergelijken, dan moet je mirre tinctuur met een wattenstaafje aanbrengen. Het bijt even, maar dan komt er een soort schilletje op en dan voel je het heel eventjes niet meer.
Wat ook werkt is een beetje sinaasappelsap met bosbessensap vermengen, en dat kan je eventueel in de blender doen.

- Tip #5591

2 0
Er werd eerder gemeld dat sinaasappelen of sinaasappelsap aften helpt genezen danwel voorkomen aangezien aften een teken zouden zijn van een tekort aan vitaminen. Dit is een fabeltje. Aften hebben niets te maken met een vitaminegebrek!

- Tip #3152

1 5
Om aften te voorkomen poets je elke dag je tanden met alleen maar Zendium tandpasta. Als je een keer geen Zendium voorhanden hebt poets dan je tanden zonder tandpasta. Je moet het dus als een kuur gebruiken en je zult zien dat je er veel minder last van hebt. Succes

Anoniem - Tip #1372

1 2
Doordat ik een beugel heb zijn aften ontzettend irritant. Ik las ergens online dat poetsen met parodontax zou helpen. Ik weet niet of het nou echt de aft sneller weg laat gaan, maar het verzacht in ieder geval de pijn :)

- Tip #6937

1 1


Aften in je mond zijn heel erg irritant en ze doen heel veel pijn. Iedereen zegt dat je je tanden moet poetsen met zendium maar dat helpt helemaal niks! Ik heb al aften sinds dat ik klein ben en ik weet wel beter. Je moet elke ochtend en avond spoelen met waterstof perioxide en chloroxiede. En bosbessen jam helpt ook.
Elke dag genoeg vitaminen dat is het belangrijkste en goed de bacteriën uit je mond spoelen.

- Tip #4749

1 1


Ik heb al mijn hele leven last van aften. Soms zo erg dat elke beweging van mijn mond tot een helse pijn leidt....en dat terwijl ik een pratend beroep heb.
Ik heb alles al geprobeerd. Alle middeltjes van de drogist, waterstof peroxide spoelen, zendium poetsen, sinaasappels eten, geen appels meer eten, vitamine c tabletjes etc. Veel vieze en soms zeer pijnlijke behandelingsmethoden. Niets werkt echt. Ben bij een homeopaat geweest, veel geld uitgegeven, heeft ook niets opgeleverd.
Nu gebruik ik sinds enige tijd vitamine b12 in een concentratie van 1000 microgram in tabelvorm. Dit is alleen bij de apotheek te krijgen. Sindsdien heb ik geen last meer van aften. Soms voel ik wel iets opkomen maar dit verdwijnt binnen een dag. Het is heerlijk om nu al tijdens zonder pijn in mijn mond te zitten.
De reden dat ik dit middel wilde gebruiken had niets met mijn aften te maken. Dit neveneffect is echter zo geweldig dat je alleen daarvoor al ertoe over wilt gaan.

- Tip #4906

1 1


Als ik een aft heb dan doe ik veel zout met een beetje water in een glas.
heb moet wel waterig zijn maar een sterke zoute smaak
even je mond spoelen een minutje en weer uit spugen.
3x per dag ongeveer en ze zijn zo weg

- Tip #4120

1 0
Om aften te voorkomen elke dag een boterham eten met bosbessen jam!
Mocht je toch een aft krijgen, deze aanstippen met Pyralfex(gewoon te verkrijgen bij de apotheek!)

- Tip #4700

1 0
Pijnlijke gele blaasjes en rood omrand ... in je mond ... zorg dat ze niet kapot gaan maar doe iedere keer na wat eten je mond spoelen en doe gewone zendium tandpasta aan je vinger en smeer er dat op, wel tig keer per dag! Dan gaat het zo over!

- Tip #1268

1 0
Ik had vaak last van aften, tot mijn homeopaat me adviseerde om tuinkers heel intens te kauwen en het sap enkele minuten in mijn mond te houden...sindsdien nooit meer last van gehad...

- Tip #3592

1 0
Last van aften? Doe dan tea tree op n wattenstaafje en tip de aften aan, de smaak is minder maar na een paar keer aantippen verdwijnt de aft snel.

- Tip #5283

1 0
Ik had een aft op mijn lip en spoelde het een paar keer per dag met lauw water met zout erin. Binnen een paar dagen was ik er af.

Anoniem - Tip #4960

1 0
Ik heb álle goedbedoelde adviezen ooit opgevolgd, want ik heb 30 jaar aften gehad en dan 300 van de 365 dagen van het jaar. En altijd met 3 of 4 tegelijk. Helemaal niets hielp. Totdat ik geen enkele vorm van suiker meer tot mij nam: geen snoep of koek, maar ook niets uit blik, pot of pakje, want overal zit tegenwoordig suiker in. Vaak ook in verkapte vorm als fructose, sacharose of andere -osen. Na 10 dagen was ik ervan af.
Ik heb al 3 jaar geen aften meer, maar elk korreltje suiker is gevaarlijk. Ook na 3 jaar nog. Ik heb dus een intolerantie voor suiker. Fantastisch dat ik er vanaf ben. En een leven zonder suiker went snel.

- Tip #4518

1 0
Heeft u vaak lasten van aften? Als u, zodra u er een voelt opkomen, er een ijsblokje tegen houdt (een tijdje volhouden), dan wordt de pijn snel minder en geneest de afte ook eerder. Zeer goedkoop middel!

- Tip #5064

1 0
30 seconden met cola spoelen en het prikt niet.

- Tip #9439

1 0
Als je een aft heb in je mond, smeer het in met tandpasta. Prikt even, maar de volgende dag is het niet meer gevoelig en na ongeveer 5 tot 7 dagen is de aft weg !

- Tip #6631

1 0
3x daags spoelen met bosbessensap. Dit verdooft en de aften zijn binnen de kortste keren verdwenen.

- Tip #3400

0 0
Wat heel goed helpt is spoelen met listerine en tegen de pijn lidocaine. Dat kan je vragen bij de huisarts

- Tip #1309

0 0
Bij Aften producten gebruiken waar bosbessen inzitten of verse bosbessen nemen. Zijn ze zo over en voorkomt ook nieuwe.

- Tip #1431

0 0
Eventjes op een blaadje verse salie kauwen, op de aft leggen en laten inwerken. Eventueel enkele keren herhalen.

- Tip #1470

0 0
Bosbessenjam als remedie tegen aften zie ik hier al veel voorbij komen. Maar een veelgenoemd nadeel is de suiker die daar in zit. Ik kreeg de tip om bosbessensap te drinken. Het helpt goed en hoewel het natuurlijke suikers bevat, worden er verder geen suikers aan toegevoegd. Te koop bij natuurwinkels/ecowinkels.

- Tip #4570

0 0
Zoals de tandartsassistente al adviseerd, poetsen met Zendium. Heb je veel minder last. Ga ook eens naar je huisarts en vraag om xylocaine viskeus, vloeibaar goedje waar je de aft mee aanstipt (met een pipetje).
(verpleegkundige van een zorginstelling)

- Tip #1747

0 0
Een lange tijd heb ik last gehad van aften in de mond. Wat ik ertegen heb gebruikt is teatrea wasgel van de kruidvat. Uit het flesje druppelde ik 1 druppel op de tandpasta op mn borstel. Het smaakt niet erg fijn, maar ik ben er al een paar jaar vanaf.

- Tip #4499

0 0
Ik blijk (na jaren uitzoeken) aften te krijgen van: Xylitol (dus bijna alle soorten kauwgom en sommige vitaminetabletten bevatten het ook), van tomaten en bananen.

- Tip #4255

0 0
De aften duiken in mijn geval vaak op in tijden van weinig slaap, anders/minder eten, kortom als mijn immuunsysteem wat minder is.
Zoals hier eerder gezegd zijn bosbessen, en producten waarin bosbessen verwerkt zijn werkzaam (wat handiger dan iedere x een middeltje bij apotheek of tandarts halen). Verder probeer ik meer slaap te krijgen, of normaler te eten, dus het immuunsysteem weer in orde te krijgen. Dan voel ik me prettiger.

- Tip #1916

0 0
Ik had veel last van aften, ik heb toen een tip gekregen om bosbessenjam te gaan eten. Ik heb het een paar x gedaan en zie, de aften zijn pijnloos weggegaan en ik heb ze niet meer gezien! Bovendien was het nog lekker ook.

- Tip #3007

0 0
Het poetsen met Zendium is wel effectief. Nog beter werkt het consequent poetsen met Paradontax. De smaak is even wennen maar geen enkele aft meer en bijkomend voordeel is een langdurig frisse mond en gladde tanden.

- Tip #2043

0 0
Van jongs af aan heb ik een paar maal per jaar aften, en als er 1 zit komen er vaak andere bij.
Alles heb ik geprobeerd maar de meeste middeltjes waren alleen maar zeer pijnlijk. In een reformwinkel raadde men mij aan te spoelen met een sterke kamillethee-oplossing. perfect! ik maak een potje sterke thee, en spoel regelmatig. Het werkt pijnstillend en je bent er snel van af.
Bij de apotheek kun je kamilosan kopen, 20 druppels op een beetje water en je kunt spoelen!

- Tip #3648

0 0
Als je last van aften in je mond hebt, kun je het met een watje met waterstofperoxide aanstippen (3%), verkrijgbaar in een klein flesje bij de DA-drogist, kun je naar vragen. Werkt uitstekend, pijn is direkt verdwenen!

- Tip #2580

0 0
Ik heb jaren last van aften gehad, en niet van die kleintjes, op de puntje van mijn tong binnen kant van mijn wang, kon amper praten van de pijn.
maar drink nu elke dag een glas karnemelk, en ben er al een jaar vanaf.

- Tip #3582

0 0
Van mijn huisarts kreeg ik de tip om mijn mond te spoelen met afgekoelde, heel sterke, thee. Ik doe dat sinds enkele jaren en de aften zijn na 1 of 2 dagen weg. Verder natuurlijk de mond goed schoon houden.

- Tip #3566

0 0
Poetsen met parodontax helpt bij mij heel goed. Sinds ik dit gebruik, heb ik al bijna 2 jaar geen aften meer.

Anoniem - Tip #3538

0 0
Om Aften te voorkomen kan je ook Echineadruppels gebruiken. Ik heb het zelf een keer gebruikt toen ik last had van aften en binnen een paar dagen waren ze weer weg.

Anoniem - Tip #2696

0 0
Na het tanden poetsen in de ochtend middag en avond de afte aan stippen met Piralvex kan je gewoon bij de drogisterij kopen als je dat een paar dagen doet dan is het zo over.

- Tip #2817

0 0
Onze dochter had regelmatig last van aften. Nadat ze geen sinaasappels meer eet/ geen sinaasappelsap meer drinkt én maar heel weinig chocolade eet, heeft ze er totaal geen last meer van.

Anoniem - Tip #2840

0 0
Last van aften, drink een glas vers geperste sinaasappelsap. Wel pijnlijk maar binnen enkele uren effectief.
Aften duiden op vitamine tekort. Door deze zo snel mogelijk aan te vullen is dit de snelste oplossing.

Anoniem - Tip #2448

0 0
Als ik last heb van aften en niet kan slapen. Spoel ik voor het slapen gaan mijn mond met sterke drank. Dit heeft een verdovende werking waardoor ik makkelijker in slaap val.
Ook spoelen met zoutoplossing helpt dit ontsmet de aften.

Anoniem - Tip #3519

0 0
Mijn tip voor aften binnen in je mond is om een kom Griekse yoghurt met honing te eten en een kop thee Lemon & Ginger te drinken.
Hielp bij mij erg goed!

- Tip #11672

0 0
Poetsen met Zendium helpt wel. Wat ook een mogelijkheid is om gember te eten. Je drukt het 5 minuten tegen je aft aan. En dan half uur wachten, helpt bij mij perfect.

- Tip #5013

0 0
Bij mij helpt het om rauwe zuurkool te eten, de volgende dag zijn de aften weg.

- Tip #11647

0 0
Toen ik in Nederland woonde at ik veel drop en had vaak last van aften. In het buitenland, waar ik nu woon, is er weinig drop en at het ook nooit meer. En ik had geen aften. Ik ging de connectie leggen, begon drop te eten en kreeg weer direct aften. Heb al een paar keer de proef op de som genomen, ik krijg alleen aften wanneer ik drop eet!

- Tip #8980

0 0
Ik had last van 3 grote aften in de mond... heb van alles geprobeerd, niks hielp. Ze zaten er al anderhalve week en werd steeds erger. Tot ik ging spoelen met 'Berenburg'. Het prikt een beetje en verdoofd wat. Binnen 2 dagen was de pijn weg. En binnen 4 dagen waren de aften weg.

- Tip #8927

0 0
Gebruik een wattenstaafje gedrenkt in pure echinacea druppels/tinctuur, druk dit een aantal keer per dag 2 min tegen de aften aan.
Het bijt een beetje maar de pijn neemt af,
Werkt echt!

- Tip #8862

0 0
Neem een glas water en doe daar zout in daarna spoelen. Bij mij was het na een dag weg.

Anoniem - Tip #8267

0 0
Bij mij werkt het altijd om elke keer na het tandenpoetsen mijn aft met een wattenstaafje met mondwater aan te stippen. Het mondwater verdooft de aft en doodt bacteriën. Het kan daardoor wel erg branden.

Anoniem - Tip #8082

0 0
2x daags spoelen met jenever. In Jenever zitten geneeskrachtige kruiden. Bovendien werkt alcohol ontsmettend. Binnen 2 dagen zijn de aften bij mij weg.

Anoniem - Tip #7118

0 0
Ben inmiddels 73 jaar, en heb mijn hele leven al last van aften.
Na gestopt te zijn met chocola eten ben ik ook van de aften af.

Anoniem - Tip #6842

0 0
Ik heb al mijn hele leven last van aften. Na wat Googlen, Zendium geprobeerd. Sindsdien heb ik er geen last meer van. Maar als ik één keer tussendoor Aquafresh gebruik, is het meteen weer prijs. Zendium is niet goedkoop, maar het is het zeker waard voor mij.

Anoniem - Tip #6422

0 0
Extra vitamine c nemen en poetsen met paradontax.

Anoniem - Tip #6366

0 0
Er wordt gezegd dat je aften heel moet laten. Ik heb juist ervaren dat als de aften open zijn, de pijn verdwijnt. Het voelt of de spanning eraf is. Ik spoel daarna met zout water en de open plekjes genezen meteen. Het betreffen bij mij wel aften op de punt en zijkant van de tong.

Anoniem - Tip #6103

0 0
Poetsen met elmex helpt aften voorkomen! Mijn zoon had constant aften en poetste altijd met zendium, dit hielp niet, totdat ik de tip vond om met elmex te poetsen en hij heeft geen aft meer gehad!

- Tip #5871

0 0
De meeste tandpastas bevatten SLS, dit is een stof die de aanmaak van aften bevorderd. Zendium tandpasta bevat deze stof niet. Sinds ik zendium gebruik ben ik aftenvrij! Liever een ander merk? Je kan navraag doen bij de apotheek voor tandpasta zonder SLS.
Succes verzekerd!

- Tip #5860

0 0
Hoewel ik al jarenlang met Zendium poets, heb ik nog steeds zo nu en dan aften.
Bij de alternatieve winkel heb ik wattenstokjes gekocht waar een vloeistof in zit die de aft verbrandt. Werkte wel, maar was vervelend en duur. (ongeveer €10 voor 3 stuks)
Het enige wat bij mij echt werkt is Aloclair Gel. Dit is een zoete gel die op de aft moet smeren. Omdat die gel nogal gemakkelijk weggespoeld wordt door speeksel, gebruik ik het voor het slapengaan. De dag erna doet de aft geen pijn meer. Kost als ik het goed herinner ook rond de €10, maar je doe je langer dan 3x mee.

- Tip #5784

0 0
Aften hebben niets te maken met een vitaminetekort, een glas (vers) sinaasappelsap drinken is dapper maar pijnlijk en onnodige kastijding. Wanneer ie echter heilig gelooft in het fenomeen placebo effect dan zou ik het niét laten. Beter kunt u de aft rustig laten genezen en er hooguit iets opsmeren om de pijn te verminderen bijvoorbeeld door tincturen te smeren zoals bijv. propolis of pyralvex.

- Tip #4927

0 0
Ik lees hier mensen die na het stoppen van het eten van sinaasappels geen aften meer kregen. Het probleem zit hem in de schil van de sinaasappel. Daar zit vaak bestrijdingsmiddel of een andere stof op. Dit komt aan je handen en die handen gebruik je om de sinaasappel (of mandarijn) te eten. Pel je je sinaasappel eerst en was je daarna je handen om de partjes op te eten, zul je het probleem niet hebben.

Wat ook goed tegen aften helpt is: Mirretinctuur van VSM.
Dit na het tandenpoetsen even met een wattenstaafje direct op de aft aanbrengen. Prikt wel, maar je bent er na drie dagen weer vanaf. Even niks eten of drinken na het aanstippen en ook niet met je tong eraan zitten (smaakt vies en veegt het spul weer weg).

- Tip #5702

0 0
Maal wat kruidnagels tot poeder en smeer en het op de aft. Bedek de aft vervolgens met een watje. De pijn verdwijnt na een paar minuten op een natuurlijke wijze.

- Tip #5466

0 0
Poets met zendium eet geen stroop of chocola dat zorgt alleen maar voor meer pijn.

- Tip #5389

0 0
Sedert een half jaar had ik veel last van aften,soms 12 in een keer, er was zelden een week dat ik geen had, ik heb wel leukemie, 1 maand geleden was ik boodschappen aan het doen bij de Aldi,en zag daar flesjes flesje fruit en daarbij staat ook nog 100% aan de dagelijks behoefte aan fruit staan met 4 verpakt, ik heb deze gekocht en elke dag een flesje gedronken sinsdien heb ik geen Aften meer gehad.

- Tip #5337

0 0
Poets iedere dag met parodontax (blauw) ZONDER fluoride. Wij doen het al jaren en krijgen ieder tandartsbezoek het compliment dat er weinig tot geen tandsteen is en we hebben bijna nooit aften meer. Onze keuze werd bevestigt toen we een keer een andere (fluoride ) tandpasta hebben gebruikt en na een een paar weken aften kregen. We zijn gauw weer parodontax gaan gebruiken.

- Tip #5264

0 0
Wat mij geholpen heeft de laatste keer was lauwe bosbessenthee. Je moet het niet drinken, er ook niet echt mee spoelen maar je moet zorgen dat de thee goed op de aft kan komen (spoelen kan wel, als het de aft maar een tijdje goed aanraakt). Je voelt de aft dan prikken (dan weet je ook meteen dat het werkt). Het laat de aft niet verdwijnen maar het neemt de pijn al heel snel weg. De aft zit er dan nog wel maar is pijnloos en verdwijnt daarna vanzelf.

- Tip #5214

0 0
Heb je aften? Waterstofperoxide helpt! Spoel je mond met een kleine hoeveelheid waterstofperoxide of stip de aft aan met een wattenstaafje gedrenkt in waterstofperoxide.

- Tip #5194

0 0
Doe borax glycerine op je aft 3x per dag aanbrengen tot dat na een paar dagen de aft weg is. Je kan het kopen bij de natuur winkel. Of Online, het is van het merk tendo.

- Tip #5188

0 0
Koude cola drinken, dit hielp mij enorm de pijn te verzachten, zeker achterin mijn keel. Je kan dan tenminste eten en krijgt vocht binnen. Ook perfect pijnremmend zijn Werthers echte snoepjes. Verder gewoon hele dag zendium op zak en mond mee spoelen, niet met water en gewoon in mond laten zitten. Tongschrapen en veel slapen.

- Tip #5184

0 0
Ga naar het kruidvat en koop daar: "Zendium" dat is tandpasta en sinds ik er drie keer op een dag mee poets heb ik nooit meer aften gehad. En wel genoeg fruit en groenten blijven eten!

Anoniem - Tip #5172

0 0
Jarenlang had ik last van aften, soms wel 12 tegelijk! Ik kreeg ze vooral na het eten van sinaasappel. Door een tip met zendium gaan poetsen, resultaat: al 10 jaar volledig aftenvrij.

- Tip #5157

0 0
Ik heb ook al van alles geprobeerd tegen aften, niets hielp bij mij.
Toen ik een keer vloeibare propolis op de aften zelf aanbracht was deze binnen 2 uur helemaal weg.

- Tip #5151

0 0
Gebruik Zendium tandpasta. Het helpt echt !

- Tip #5126

0 0
Als u aften hebt, zoals bovenstaande tip al zegt, wrijf erover met zendium en daarna spoelen met listerine (total care).
Maar u moet dit vermijden:
witte suiker, citrusvruchten, look, tomaten, pindanoten, ananas

- Tip #5096

0 0
Zendium tandenpasta helpt echt. Je doet een beetje op je tandenborstel en dan voorzichtig poetsen. Wat ook een mogelijkheid is, is dat je zoutwater (koud) moet gebruiken.

- Tip #5624

0 0
Na 50 jaar zoeken naar een middel tegen de vele aften in mijn mond heb ik eindelijk een goed middel gevonden, nl. propolistinctuur; 3x per dag 20 druppels in een slokje water minutenlang in je mond rondspoelen en dan doorslikken of uitspugen; het werkt echt maar de aften komen wel terug (volgens mijn adviseur zullen ze later helemaal wegblijven).

Anoniem - Tip #146

0 0