Ik heb vaak last van brandend maagzuur en heb op een site over homeopathie en natuurgeneskunde een tip gevonden die (even) goed werkt: Neem een lepel rauwe haver(mout)vlokken! Het is niet echt lekker, maar het helpt wél! Ook kreeg ik het advies om eens wat minder suiker en vetproducten te gebruiken.
Bij maagzuur dus juist geen melk, pepermunt, sinasappelsap (citrusvruchten), azijn, augurken, frisdrank (koolzuur), pepers, koffie of wijn gebruiken! Deze stoffen zijn al zuur van zichzelf of stimuleren de aanmaak van zuur juist. Iets gebruiken wat het zuur zoveel mogelijk opneemt dus. Het best bij mij helpt gewoon een Liga eten!
Bij acute maagzuurpijn helpen een paar slokjes alcoholvrij witbier van Bavaria mij heel erg goed. Kleine slokjes anders ga je oprispen. Volkoren voedingsbiskwie helpt ook. Wat je moet mijden is al te scherp eten. Wees spaarzaam met sambal e.d. Ook bananen geven mij meer maagzuur. Je kunt ze wel eten, maar neem den geen hele in één keer, maar b.v. om het uur 1/3 deel.
De grootste reden waarom mensen melk aanraden bij brandend maagzuur is omdat melk alkalisch is. Dit wil zeggen dat melk de zuurtegraad in de keel en maag vermindert omdat het een pH waarde heeft van 7,6. pH 7 is neutraal (maagzuur heeft een pH waarde van 1-3). Drink je dus melk dan wordt het zuur in de keel gedeeltelijk geblust. Dit gebeurt ook tijdelijk in de maag. Nog een tweede reden waarom melk (tijdelijk!) verlichting van maagzuur kan opbrengen is omdat het maagzuur bind waardoor tijdelijk het maagzuur minder zuur is. Hierdoor heb je dus tijdelijk minder maagzuur in de maag. Tot zover is alles goed met melk tegen maagzuur. Echter moet je weten dat de combinatie van maagzuur melk niet samen gaan op de lange termijn.
Van alles geprobeerd, ook jarenlang Omeprazol, tot ik op deze website "kauwgom" kauwen tegenkwam. Ondanks de leeftijd van 60 jaar heb ik dit nooit geweten/geprobeerd, maar het helpt echt. Ik gebruik nu nooit geen medicatie meer, maar hou wel zoveel mogelijk rekening met maag besparend voedsel.
Ik heb vaak last van maagzuur en heb daarom een aantal tips: Rennies werken wel maar vaak word daarna de maagzuur erger. (Warme) melk helpt goed. Pepermunt helpt wel maar bij mij soms niet. Probeer niet veel vettige of zure dingen zoals tomaten en Citroen te eten daar krijg je veel maagzuur van
Wat een goede tip! Voor Omroep MAX ben ik hard bezig met de voorbereidingen voor de wintereditie van Gezond Verstand, hét televisieprogramma waarin originele huis-, tuin- en keukenremedies worden getest. Interesse? mail gezondverstand@warnerbros.com of bel 020 6661823
Login om een reactie te geven: