Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Brandwond pijn verlichten

Wat kan je doen als je de pijn van jouw brandwond wilt verlichten?

Pijn verlichten van een brandwond of brandblaar is iets waar Oma wel raad mee weet. Vroeger waren er niet allemaal van die zalfjes en moest je jouw brandwond behandelen met natuurlijke middelen. Op deze pagina staan tal van dit soort tips waarmee je brandwond pijn kan verlichten (48 stuks!)

Door haar heen strijken

Hand verbrand? Strijk met de verbrande plek direkt door je haar heen. Binnen een kwartier is de brand weg en hou je geen blaar over.

M.C. Wassink
Tip #613


Ei vliesje helpt bij brandwonden

Breek een ei vang de dooier op in een kopje. Neem nu voorzichtig het witte vliesje wat in de eier schaal zit en legt dat op de brandwond binnen 5 min. pijn weg.

Tip #5377


Honing helpt tegen brandwondjes

Honing helpt goed bij brandwondjes. Het voorkomt blaren en littekens en geneest sneller.

Ine
Tip #1263


Smeer nooit iets op een brandwond

Smeer zelf alsjeblieft NOOIT iets op een brandwond. Geen tandpasta, geen mosterd...niets. De Brandwondenstichting raadt het ten stelligste af. Koel ca. 10 minuten met lauw stromend water en ga met een flinke brandwond naar de dokter.

EersteHulpCoach
Tip #2023


Wrijf over je oorlel

Als je je vingers of hand brandt aan b.v. een kaars of een sigaret, wrijf dan de verbrande plek meteen tegen je oorlel en de pijn verdwijnt als sneeuw voor de zon. Er vormt zich dan ook geen blaar.

S. Pèrsons
Tip #1250


Brandwond insmeren met tandpasta

Bij kleine brandwondjes de plek dik insmeren met tandpasta (liefst met mint) en erop laten zitten. Na een tijdje zal het brandende gevoel afnemen en door de tandpasta krijg je verkoeling en je houdt er geen blaar aan over.

Evita
Tip #386


Rauw ei over de wond

Verbrande hand (door kokend water of hete pan): breek een rauw ei over de verbrande hand, wrijf je handen om het eierstruif te verdelen en laat het helemaal opdrogen, en daarna met koud water afspoelen.

Saskia
Tip #615


Yoghurt en honing mengsel

10 min onder lauw stromend water koelen. Daarna een gaasje doordrengen met een mengsel van yoghurt met honing dat op de brandwond doen. En de pijn is weg.

Wendy De de Groote-van Tol
Tip #15421


Manuka honing

Honing! Evt onder een compres. Het beste is Manuka-honing, van de bloesem van teatree, te krijgen bij de natuurwinkel van merk de Traay. Honing schijnt het helingsproces te versnellen en minder of geen littekens achter te laten.

Marije van der Nat
Tip #3318


Smeer niks op je brandwond

Veel tipgevers zeggen dat je tandpasta moet smeren op de brandwond. Doe dit vooral niet! Het maakt de wond zelfs erger. Het best is om zelfs helemaal niets op de brandwond te smeren, want als je het afdekt blijft de warmte in je huid zitten. Gewoon heel goed koelen onder stromend water voor minimaal 10 minuten, en daarna een dagje de pijn verbijten.

delinde2011
Tip #8044


Nat theezakje

Als je net iets hebt verbrand en daar een blaar aan overhoudt, maak dan een theezakje nat en leg het een paar minuutjes op je blaar en de pijn verdwijnt.

Katja
Tip #3503


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen


Aardappelschil

Gelijk na de normale behandeling (met koud stromend water 10 a 20 minuten) een verse aardappelschil op de brandwond leggen. Hiermee wordt blaarvorming voorkomen.

Arjan
Tip #2974


Schors van eikenboom

Neem een stukje bast/schort van de eikenboom. Kook dit in een klein laagje water ongeveer 10 minuten. U ziet het water amberkleurig verkleuren en een zoetige geur ontstaat (soort looizuur). Water af laten koelen en verbrande plek deppen (doordrenk een doekje met het vocht en houdt dit 30 minutjes op de verbrande plek). Wij hebben dit middel met regelmaat gebruikt en de resultaten zijn verbluffend!

Famco
Tip #2322


Smeer geen tandpasta op brandwond

Smeer geen tandpasta mosterd of andere dingen op je brandwond daardoor kan je een ontsteking krijgen , houd je brandwond gelijk 10 minuten onder de kraan nadat je het hete hebt aangeraakt. Zodra het weer pijn gaat doen houd je water in een bak koud water. Met grote brandwonden kan je beter naar de dokter gaan.

Sasja
Tip #8901


Inwikkelen met natte theedoek

Je bent niet blij als je met deze middellen gaat werken als blijkt dat je toch naar de dokter moet gebruik deze tips niet. Alleen water en de rest komt later, Als iemand vervoert moet worden wikkel dan het verbrande deel in een NATTE Theedoek (gestreken). A.u.b ga niet lopen duvelen met een brand wond, openbrandwonden zijn een directe verbinding met de bloedbaan. Laat deze door een deskundige behandelen.

Chris
Tip #4319


Koude kraan

15 minuten ondere koude kraan houden en dan natte theedoek omheen wikkelen. De theedoek steeds weer natmaken als de wond gaat branden.

Tip #7377


Eerst water, de rest komt later

Eerst water, de rest komt later. Minstens 10 min. koelen! Ooit is mij verteld met ehbo, alles wat groter dan een kwartje is mee naar de dokter.

delinde2011
Tip #8056


Brandwond insmeren met honing

Bij kleine of lichte brandwondjes, smeer direct honing op de wond en laat het een kwartier tot half uur zitten. Honing heelt en verzacht en remt de pijn.

Henrike
Tip #9643


Brandwond insmeren met boter

Smeer de brandwond in met vette boter, zo blijft het koel en is er minder kans op een blaar.

Diede
Tip #5082


Boter smeren op verbrandde plek

Als je een verbrande plek hebt bijvoorbeeld je vinger, helpt het om er boter op te smeren.

Youssra Oazzouz
Tip #5735


Smeer stremsel op brandwond

Wanneer u zich verbrand heeft aan een hete pan of kokend water bijvoorbeeld, smeer er dan stremsel op (hier maken ze kaas mee). De pijn verdwijnt onmiddelijk en blijft weg. Stremsel is te krijgen bij bijv een kaasmakerij of sommige reformwinkels.

Grietzen
Tip #4484


Tomaat vermindert pijn van brandwond

Als je je wel eens aan de oven, strijkijzer of heet water verbrandt, dan een stukje tomaat erop leggen. Het zal niet de verbranding ongedaan maken, maar de pijn verdwijnt wel. Na 5 minuten de tomaat eraf halen en schoonmaken met water. Kijk wel of het niet dieper verbrand is en laat er naar kijken, Maar in ieder geval heb je er geen pijn aan.

Mamagr
Tip #5022


Keukenzout

Dit heb ik geleerd van een Siciliaan. Bij lichtere brandwonden, waarbij de huid nog intact is, of heftige zonnebrand de huid koelen met koud water. Niet afdrogen, maar op de natte huid keukenzout strooien. Dit erop laten zitten tot het er vanzelf afvalt. Het zout voorkomt de vorming van blaren. Het kan pijn doen, maar die verdwijnt snel. Als de brandende pijn blijft, eventueel nog een keer herhalen. Als het zout eraf is gevallen kun je de huid daarna met Bach Rescue Creme insmeren voor de huidherstel. In onze familie zeer vaak met succes toegepast.

Ernie
Tip #15089


Aloë Vera

1ste of 2de graads brandwond waarbij de huid in tact is(niet open) eerst ruim 10 min spoelen en lauw water. Takje van de aloë Vera plant horizontaal afbreken en binnenste gelei op de brandwond smeren. Blijf maar herhalen is goed voor de hydratatie.
Voor de next time, snel halen zo’n aloëvera plantje. Kost niks en is wondermiddel

Kim1982
Tip #15505


Douchen met lauw water

Ben je verbrand? ga douchen met lauw water! je kan ook doekjes met karnemelk op de plekken leggen. Succes

Tip #15702


Koude karnemelk

Stop je vingers die pijn doen 20 minuten  in een bakje met koude karnemelk . Binnen 20 minuten is de brand pijn weg, probeer het echt uit.

babygurll
Tip #15764


Tandpasta bij verbrandde handen

Als u de handen verbrand bij het koken-bakken, doe er een beetje tandpasta op. Niet van die doorzichtige, maar van die normale witte tandpasta. Pleister er overheen, en u krijgt geen blaar.

Deborah
Tip #4703


Plassen over brandwond

Het klinkt misschien raar maar als je over een brandwond plast doet het even heel erg pijn om dat het warm is maar erna is de pijn meteen een stuk minder! --------------------------------------- Ook handig als je hand verbrand moet je over je haren wrijven. Dan doet het erna niet meer zoveel pijn.

Marly
Tip #4312


Mengsel van aardappel en olijfolie

Uw hand of ander lichaamsdeel licht verbrand? Een mengsel van geraspte aardappel met een weinig olijfolie verzacht de pijn.

Miel Bregman
Tip #3087


Brandwond insmeren met mosterd

Flink gebrand aan een oven, koekepan, hete uitlaat of iets dergelijks. Brandwond insmeren met mosterd. Dit haald het brandende gevoel weg, en zorgt ervoor dat de huid weer hersteld en vaak blijft er ook geen litteken of pigmentvlek over.

Theo de Haan
Tip #3438


Papje van bloem en melk

Maak van bloem en koude melk een papje, niet te dun, niet te dik. Smeer het mengsel op de brandwond en laat het drogen en hard worden. Daarna kan je het er af halen en heb je geen (na)pijn meer. Te gebruiken bij oppervlakkige brandwondjes.

Wouter
Tip #1277


Kwark of volle yoghurt smeren

Op kleine brandwondjes smeer ik altijd kwark of volle yoghurt. Dit werkt verkoelend en verzachtend voor de huid.

Claudia
Tip #387


Plaats vinger op je oorlel

Als je je vingers brandt aan bijvoorbeeld een hete mok koffie of thee....plaats je vingers dan op je oorlel. M.a.w. pak je oorlel beet en de hitte verdwijnt uit je vingers...

Annemiek
Tip #612


Eerst water de rest komt later

Bij verbrande huid koelen met water niet te koud want dat veroorzaakt kramp. de regel luidt: EERST WATER DE REST KOMT LATER.

Robert
Tip #614


Koude melk

Heb je je hand verbrand (geen open wond) aan de oven of aan de strijkbout, pak dan een schoteltje met koude melk en leg daar het verbrande deel van je hand voor een paar minuten in. Je zult zien dat de plek afkoelt en je er niets of weinig meer van ziet.

Josephine
Tip #616


Ketjap Manis

Bij het verbranden van de huid aan bijvoorbeeld vet of heet water, direct uw hand in de Ketjap Manis (zoet) stoppen, dit trekt de brand uit uw huid. Ook verminderd het de kans op vervellen.

Sharon
Tip #617


Koelen met koud water

Hand verbrand? Koelen met koud water en na 5 a 10 minuten bloem op de natte verbrande plek doen. De brand trekt uit de huid. Eventueel van tijd tot tijd herhalen.

Tip #618


Aloë Vera op kleine wonden

Een aloë vera plantje helpt goed bij brandwondjes (bv van een strijkijzer). Een blaadje van de plant afsnijden en het vocht eruit knijpen en op de brandwond doen, binnen de korste tijd geneest het. Heb het zelf al geprobeert op een wond van een goed 5 cm. Echt de moeite waard!

Nathalie
Tip #1169


Tandpasta op brandwondje

Als je je aan de strijkbout of onder het koken vetspatjes of aan de oven enz brand doe er een dik laagje gewone tandpasta op laat het op drogen en het laten zitten tot de dag erna dan heb je nergens geen last meer van.

Kitty Bartels
Tip #1438


Tandpasta over de wond

Smeer bij lichte brandwonden tandpasta over de wond en de pijn is zo verdwenen.

Ageeth
Tip #3368


Shining oil

Bij de toko kun je een flesje SHILING OIL kopen. Het werkt oa goed tegen brandwonden. Meteen een of meer druppeltjes Shiling Oil erop smeren (niet bij open wonden)en na enkele minuten is de pijn weg en je krijgt gegarandeerd geen blaar.

PeterG
Tip #1641


Insmeren met slaolie

Insmeren met slaolie uit een potje waarbij ook enkele lelies (de gehele bloem) zijn gevoegd.

Mathieu Box
Tip #1842


Blistex tegen pijn en blaar

BLISTEX voor de lippen (alleen de tube) Ook bij zonverbranding. Leg er eentje in de keukenla, want bij kookverbranding eerst onder de kraan en dan 2 x insmeren.... weg pijn en geen blaar.

Marleen
Tip #1891


Tandpasta smeren

Heeft u b.v. uw vingers verbrand tijdens het koken doe er dan tandpasta op en weg is de pijn!!!

Jolanda
Tip #2579


Eerst afkoelen dan Lavendel

Ten eerste altijd een tijdje afkoelen onder stromend lauw water! Daarna een paar druppeltjes lavendelolie (= etherische olie) op de plek smeren. Of de aangedane plek in een bos lavendelbloempjes steken, maar dat zal niet altijd in de buurt zijn!

Yvonne
Tip #2880


Poedersuiker

Indien je een brandwondje oploopt, de hand een klein beetje vochtig maken onder de koude kraan en direct poedersuiker op het wondje aanbrengen. Dit trekt meteen de brand eruit.

Mark
Tip #2922


Tandpasta smeren

Smeer meteen na het verbranden wat trandpasta op de wond. Dit trekt de brand eruit en er komt geen blaar. Deze tip heb ik van een oud spaans mannetje en bij mij hielp het echt!!!

Dorien
Tip #3059


bij een lichte of iets zwaardere brandwond waar je toch een open wond hij hebt kun je bij beiden STROOP gebruiken, het haalt meteen de brand eruit en de pijn.. doe het op een gaasje en dan op je brandwond en laat dat zitten totdat je echt geen pijn meer voelt en dan langzaam erom heen schoonmaken op de wond de stroop nog laten zitten! beterschap

peggy schaefer
Tip #16390


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen


Op Oma Weet Raad vind je veel tips waarmee je met huismiddelen en handigheidjes bepaalde problemen kunt oplossen. Deze tips komen van gebruikers van de website en zijn niet gecontroleerd op hun werking. Hierdoor zijn de tips absoluut niet geschikt als vervanging voor medisch advies. Indien je medische of psychische klachten ervaart, raden we met klem aan om direct de huisarts of een andere medisch specialist te raadplegen.