Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Stijve nek

Wat kan je het beste doen tegen een stijve nek?

Als je nekpijn of een stijve nek hebt zijn er bepaalde houdingen en middeltjes die kunnen helpen.

Minder stijve nek door kruik of massage

Je nek warm houden door bijvoorbeeld een warme douche, een kruik of een massage. Door een massage worden de stijve spieren wat losser worden gemaakt.

Tip #7126


Plat slapen helpt bij nekklachten

Wanneer je last van je nek hebt door bijvoorbeeld lang naar beneden te hebben gekeken of verkeerd gelegen/gezeten, Kun je wel eens last van je nek hebben.

Wat ik dan doe is een nachtje op mijn rug slapen ZONDER kussen. Zo ligt je nek helemaal recht en dus niet in de kreukels waardoor je nekspieren weer even kunnen resetten.

Afhankelijk van de pijn of hoe erg de nek vast zat, zal je er de volgende dag minder last van hebben.

Mega Kate
Tip #14855


Goede houding vermindert stijve nek

Jongeren hebben steeds vaker last van nekpijn oftewel een ‘tabletnek’. Tegenwoordig zit men namelijk urenlang naar het scherm van de smartphone te kijken.
Facebook, Instagram en WhatsApp zijn populair dus we checken maar al te graag de berichtjes op onze mobiel.
Veel mensen buigen hun hoofd te ver naar voren als ze op een tablet of een telefoon kijken. Dat komt doordat tablets vaak plat op tafel of op schoot worden gelegd. Dit zorgt voor een onnatuurlijke kijkhoek. Het hoofd trekt dan te hard aan de nekspieren en dat zorgt voor nekklachten. Een hoofd weegt gemiddeld zo’n 5 kilo. Echter, wanneer we de nek buigen in een hoek van 45 graden neemt de druk op de nekwervels toe en staat het gewicht van het hoofd zelfs gelijk aan zo’n 22 kilo!
Dit kan dus zorgen voor de nodige nek- en hals klachten.
De volgende tips kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van de klachten:
1. Zorg ervoor dat je rechtop zit
2. Beweeg de smartphone of tablet naar het hoofd toe en niet het hoofd naar het apparaat
3. Wissel van houding
4. Gebruik een tabletstandaard en een apart toetsenbord, hierdoor zit het apparaat meer op ooghoogte en kan je nek ontspannen blijven
5. Gebruik de tablet of telefoon niet te lang achter elkaar
6. Als je het prettig vindt om de tablet op schoot te houden, trek dan de knieën wat omhoog of leg een kussen onder het tablet. Dat zorgt ervoor dat het beeldscherm hoger en dichterbij je gezicht komt.

Tip #15643


Achterhaal de oorzaak van de stijve nek

Nekpijn kan vele oorzaken hebben zoals stress, verkeerde houding of een scheurtje in de spier. Als u zelf een sterk vermoeden heeft waar de oorzaak ligt, probeer dan uw levensstijl aan te passen. Een betere werkhouding, meer ontspannen door het leven gaan of een andere slaaphouding/kussen. Als u echt niet weet waar de pijn vandaan kan komen, ga dan toch maar naar de huisarts! Er zijn ook een hoop medische oorzaken waar u zelf misschien niet zoveel aan kunt doen.

Sjelsjel
Tip #16547


Nekpijn oplossen

Ik had jaren last van nekpijn, dingen die mij beter gingen laten vloeren: Bij een stijve nek: Je nek warm houden door bijvoorbeeld een warme douche, een kruik of een massage. Door een massage worden de stijve spieren wat losser worden gemaakt.

Birgit
Tip #19624


Het goed warm houden van de nek

Ik heb regelmatig last van mijn nek. Het is bij mij dan vooral een stijve nek. Nu weet ik dus iets wat dat kan verhelpen. Als je je nek goed warm houdt, kan het al een wereld van verschil zijn. Zo gebruik ik een sjaal om mijzelf goed warm te blijven houden.

Gabyx423
Tip #20256


Slapen op je zij tegen stijve nek

Ik heb regelmatig last van een stijve nek. Dit is vervelend om last van te hebben. Veel dagelijkse dingen worden hierdoor voor mij lastiger om uit te voeren. Het probleem met een stijve nek is dat dit niet altijd even makkelijk op te lossen is. Eén van de beste opties waar je voor kunt gaan met een stijve nek is het slapen op je zij. Dit komt omdat je nek hierdoor in een natuurlijke positie komt. Ik doe dit ook altijd. Sindsdien heb ik een stuk minder last van een stijve nek. Natuurlijk is het ook belangrijk om niet teveel naar beneden te kijken op je telefoon. Dit veroorzaakt namelijk ook een stijve nek.

Geraldo
Tip #21279


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen


Op Oma Weet Raad vind je veel tips waarmee je met huismiddelen en handigheidjes bepaalde problemen kunt oplossen. Deze tips komen van gebruikers van de website en zijn niet gecontroleerd op hun werking. Hierdoor zijn de tips absoluut niet geschikt als vervanging voor medisch advies. Indien je medische of psychische klachten ervaart, raden we met klem aan om direct de huisarts of een andere medisch specialist te raadplegen.