Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Veel mensen krijgen in de winter last van een dip. Dit komt doordat het zonlicht niet sterk genoeg is, om de aanmaak van serotonine in de hersenen op gang te brengen. En als je de hele dag werkt, ga je in het donker weg en kom je in het donker thuis. Het is een wijdverbreid misverstand dat de zonnebank zou helpen. Van de zonnebank krijg je wel een mooi zongebruind kleurtje, maar de UV-straling van de zonnebank helpt niet tegen een winterdip. Zorg dat je in de winter overdag veel buiten bent. Als dat niet helpt en je je langere tijd depressief voelt, ga dan naar de huisarts. Die kan een lichtkuur voorschrijven met een speciale lamp van 10.000 lux. Deze lampen zijn ook te koop in de winkel.

Ghita
1 0


Een winterdepressie wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan vitamine D. Het tekort ervan geeft mensen het gevoel van "cocooning", in bed willen blijven liggen, niet de deur uit gaan, lusteloosheid. Een manier om dit tekort aan te vullen is om lekker buiten in de zon te wandelen, zonneschijn zorgt voor de grootste aanmaak van vitamine D... maar dat is niet zo makkelijk in de winter. Vitamine D kun je voor de rest ook aanvullen door het eten van vette zalm, Levertraan, Margarineboter en natuurlijk vitamine pillen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk met daglicht naar buiten te gaan en vrienden en familie op te zoeken. Een ander middel tegen winterdepressie is verliefd worden, en misschien draagt vitamine D daar in de winter ook zijn steentje aan bij.

Elke De Klerk
0 0


Ik heb hier zelf heel lang last van gehad maar voel mij nu opmerkelijk goed door te vasten. Dat wil zeggen, 16 uur of langer per dag achter elkaar niet eten waardoor je lichaam zichzelf gaat opschonen. Zie ook de aflevering van dokters van morgen. Verder natuurlijk een goede vitamine D in de winter; Goede voeding veel groente fruit vezels en vette vis; De zon opzoeken (indien mogelijk); Buiten bewegen . Mocht je toch down blijven zijn er ook natuurlijk antidepressiva als sint-janskruid en saffraan.

Piet Hoogland
0 0