Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Winterdepressie

Wat kan je doen tegen een winterdepressie / winterdipje?

In de winter kan het voorkomen dat je jezelf somberder voelt. Hier staan tips van anderen die je misschien kunnen helpen. Zoek bij ernstige klachten hulp bij een medisch specialist. Gewoon doen hoor!

Winterdip: naar buiten

Veel mensen krijgen in de winter last van een dip. Dit komt doordat het zonlicht niet sterk genoeg is, om de aanmaak van serotonine in de hersenen op gang te brengen. En als je de hele dag werkt, ga je in het donker weg en kom je in het donker thuis. Het is een wijdverbreid misverstand dat de zonnebank zou helpen. Van de zonnebank krijg je wel een mooi zongebruind kleurtje, maar de UV-straling van de zonnebank helpt niet tegen een winterdip. Zorg dat je in de winter overdag veel buiten bent. Als dat niet helpt en je je langere tijd depressief voelt, ga dan naar de huisarts. Die kan een lichtkuur voorschrijven met een speciale lamp van 10.000 lux. Deze lampen zijn ook te koop in de winkel.

Ghita
Tip #4288


Cocooning voorkomen

Een winterdepressie wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan vitamine D. Het tekort ervan geeft mensen het gevoel van "cocooning", in bed willen blijven liggen, niet de deur uit gaan, lusteloosheid. Een manier om dit tekort aan te vullen is om lekker buiten in de zon te wandelen, zonneschijn zorgt voor de grootste aanmaak van vitamine D... maar dat is niet zo makkelijk in de winter. Vitamine D kun je voor de rest ook aanvullen door het eten van vette zalm, Levertraan, Margarineboter en natuurlijk vitamine pillen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk met daglicht naar buiten te gaan en vrienden en familie op te zoeken. Een ander middel tegen winterdepressie is verliefd worden, en misschien draagt vitamine D daar in de winter ook zijn steentje aan bij.

Elke De Klerk
Tip #5867


Vitamine D tegen dip

Ik heb hier zelf heel lang last van gehad maar voel mij nu opmerkelijk goed door te vasten. Dat wil zeggen, 16 uur of langer per dag achter elkaar niet eten waardoor je lichaam zichzelf gaat opschonen. Zie ook de aflevering van dokters van morgen. Verder natuurlijk een goede vitamine D in de winter; Goede voeding veel groente fruit vezels en vette vis; De zon opzoeken (indien mogelijk); Buiten bewegen . Mocht je toch down blijven zijn er ook natuurlijk antidepressiva als sint-janskruid en saffraan.

Piet Hoogland
Tip #16306


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen


Op Oma Weet Raad vind je veel tips waarmee je met huismiddelen en handigheidjes bepaalde problemen kunt oplossen. Deze tips komen van gebruikers van de website en zijn niet gecontroleerd op hun werking. Hierdoor zijn de tips absoluut niet geschikt als vervanging voor medisch advies. Indien je medische of psychische klachten ervaart, raden we met klem aan om direct de huisarts of een andere medisch specialist te raadplegen.