Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Aardappelen koken

Hoe kan je het beste aardappelen koken?

Oma heeft in haar leven heel wat aardappels gekookt. Ook hebben de gebruikers van Oma Weet Raad vele tips en ervaringen achtergelaten. Succes met het koken van de aardappels!

Boter tegen overkoken aardappelen

Voeg aan het kookwater van de aardappelen een klontje boter toe, dan kookt het geheel niet over. Doe het zout er dan pas op het laatst bij. Om de smaak van oude aardappelen te verbeteren wordt wel eens een klein schepje suiker bij het kookwater toegevoegd. Kookt u de aardappelen in de schil, laat ze dan even "schrikken" in koud water als ze gekookt zijn. De schil gaat er dan gemakkelijker van af. Het schillen van rimpelige aardappelen gaat een stuk beter als u ze van te voren even in koud water laat staan. Maakt u een aardappelsalade, zet dan de aardappelen op met kokend water en laat ze niet helemaal gaar worden. Voeg de dressing voor de salade toe als de aardappelen nog niet helemaal afgekoeld zijn, om de smaak van de dressing er beter in te laten trekken. Wilt u krokant gebakken aardappelen hebben, bestrooi ze dan halverwege het bakken met een beetje bloem.

Tip #1116


Half olie en half margarine voor lekkere smaak

Gebakken aardappels worden lekkerder, en krokanter als je ze bakt in half olie en half boter/margarine. De olie zorgt voor de juiste hitte en de margarine voor de smaak!

Willy
Tip #1120


Overkoken aardappels voorkomen

Als uw de aardappelen kookt en wil voorkomen dat het water overkookt, doe dan wat boter in de pan.

Samantha
Tip #1126


Scheuten aardappels voorkomen

Leg een paar appels tussen de aardappels dan krijgen ze geen scheuten.

Wiellinssen
Tip #2275


Pollepel tegen overkoken

Als ik ga koken zet ik een pollepel in de pan en niets kookt meer over.

Annie
Tip #3712


Aardappelen schoonmaken met nagelborstel

Als ik nieuwe aardappelen wil schoonmaken pak ik een nagelborstel en boen ze daar mee. Het schil gaat er gelijk af en je hoeft ze niet meer schillen of schrappen. Je boent zelfs de ogen er uit.

Betsy
Tip #5581


Boter toevoegen aan kookwater

Doe een klein beetje boter in het kookwater en de aardappelen koken niet meer over.

Mimi
Tip #5509


Aspergeschiller voor aardappels

Ik gebruik geen schilmesjes en dunschillers waar je kramp van krijgt in je handen, maar ik gebruik een aspergeschiller. Zo een waar het handvat haaks op het mesje staat.

Ietje
Tip #5106


Vloeibare boter tegen overkoken aardappelen

Doe een mespuntje boter of een paar druppels vloeibare boter bij het water, de aardappels koken gegarandeerd niet meer over.

Duppie
Tip #5166


Verwijder aardappelschillen met een schuursponsje

Gebruik een schuursponsje om de schilletjes van nieuwe aardappelen te verwijderen.

Annelies
Tip #5597


Voorkom kiemen aardappels met appel

Wil je aardappelen langer bewaren zodat ze ook niet gaan kiemen dek ze donker af en leg er een paar appels bij. Echt lang houdbaar.

Loes Cartigny
Tip #5554


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen


Ei gebruiken voor knapperige ovenfriet

Patat bakken maar niet in de frituur? Wentel rauwe aardappel in patatjes of schijfjes gesneden door een geklopt ei. Leg op bakvel op bakplaat, even in de oven en je hebt heerlijke knapperige patat!

Milly
Tip #5351


Eiersnijder gebruiken voor plakjes

Het opbakken van aardappelen vinden mijn kinderen heerlijk. Maar als je een flinke pan vol wilt klaar maken sta je nog wel een tijdje aardappelen te snijden. Daar heb ik iets op gevonden. Ik leg gewoon een aardappel in mijn ei-snijder. Zo krijg ik mooie dunne plakjes en ben in minder dan de helft van de tijd klaar.

Berlina
Tip #3978


Mespuntje boter voorkomt overkoken aardappels

Aardappelen koken niet over als u een mespuntje boter voor het koken aan het water toevoegd.

J.van Winsen
Tip #2991


Olijfolie tegen overkoken

Vroeger deed ik ook steeds boter in mijn pan tegen het over koken. Maar olijfolie werkt even goed,en is nog gezond ook. Gewoon een klein scheutje olijfolie er in en het kookt ook niet over. Nog lekkerder is dat je de aardappelen gewoon stoomt in een stoomkoker.

Anja
Tip #2511


Klontje boter bij de aardappelen

Vul hier uw tip in!Misschien is deze tip al bekent maar toch wil ik het door geven. Als ik aardappelen kook doe ik er een klontje boter bij anders kookt het over. De kook gelegenheid blijft dan schoon.

Sandra de Jong
Tip #1924


Appel tegen uitgelopen aardappels

Als je een appeltje bij de aardappels in de zak bewaart schijnen ze niet uit te lopen.

Bayla
Tip #2249


Ruim boter voor een krokant korstje

Een krokant korstje krijg je ook door de aardappelen in ruim boter te bakken en op het laatst het vuur hoog te zetten.

Tonny
Tip #1117


Aardappelen krokant bakken zonder vet

Voor lekkere en gezonde krokante aardappelen hoeft u niet perse te bakken. Wanneer u de aardappel in partjes kookt(8 a 10 minuten) en daarna op het ovenrooster verdeelt, worden ze na een half uur op de hoogste stand heerlijk knapperig, zonder vet! En u kunt er dan meer van eten ook.

Raisa
Tip #1380


Aardappels bewaren

Wilt u geschilde aardappels een nacht laten overstaan? Leg onderin de pan met water, waarin u de aardappels wegzet, een snee brood. Dit voorkomt dat de gejaste piepers verkleuren.

Fien
Tip #1349


Tip voor krokante aardappelen

Om aardappelen mooi bruin en krokant te bakken aardappelen eerst afspoelen met aanhangend water in de magnetron 5 minuten voor de eerste en de volgende 2 minuten vb voor 3 aardappelen 9 minuten de helft tijd nemen en magnetron aanzetten dan aardappelen omdraaien en de andere helft aanzetten , even laten afkoelen , in plakjes snijden en mooie goudbruine schijfjes. Proberen maar !!

De Waele Antoine
Tip #1188


Rauw in de pan bakken

Gebakken aardappelen zijn het lekkerst (krokant) als je ze NIET van te voren kookt, gewoon rauw in de bakpan.

Student
Tip #1125


Paprika poeder voor een mooi bruin laagje

Om de opgebakken aardappelen mooi bruin te krijgen doe je bij de boter in de pan wat paprika poeder dan de plakjes aardappel erbij. dit kun je ook doen met frietkruiden. Heerlijk.

Ilona Bosman
Tip #1124


Ui meekoken als vervanger van zout

Bij een zoutarm dieet,kan je een ui meekoken met de aardappelen. Dit geeft ongeveer dezelfde smaak.

Van Machelen Christiane
Tip #1123


Dun schillen en stomen

Aardappelen zijn het lekkerste als je ze dun schilt en dan stoomt. Een stomertje kost niet veel en je kan je groenten er ook lekker in klaarmaken. Probeer, je weet niet wat je proeft, gewoon heeeerlijk.

J.F. Michiels
Tip #1122


Boter voorkomt overkoken

Om te voorkomen dat aardappelen overkoken moet je een klein klontje boter bij het water doen.

Petrie
Tip #1121


Aangekoekte aardappels los krijgen

Deze tip is van mijn overgrootmoeder (!)en werkt in deze luxe tijd nog steeds, gelukkig heb ik 'm haast niet nodig. Aardappels kook je met een beetje water (2 vingerkootjes), zo blijven de vitamines bewaard. Hierdoor kan het zomaar gebeurd zijn dat de aardappels aanbranden. Laat dan een laagje water in de gootsteen lopen, wees niet nieuwsgierig dus haal het deksel niet van de pan maar zet de pan met gesloten deksel in het laagje water, hierdoor haal je de smaak van het aangebrande weg en kun je het toch opdienen, niet de aardappels die aan de bodem zitten. Succes.

Lydia Eijkhoudt-Waal
Tip #1119


klontje boter tegen overkoken

Ter voorkoming van het overkoken van het water van de aardappels, doe als je de aardappels opzet, een klontje boter in het water.

Mirjam van Gelder
Tip #1118


Tip om aardappel schil te verwijderen

Doe water in de pan en zet het op het vuur. Pak de ONGESCHILDE aardappelen en draai met een mesje een rondje erin. Helemaal rond in de breedte. Doe de aardappelen in de pan en laat ze gaar worden. Als ze gaar zijn haal ze er uit en dan kan je de schil er zo van af halen. PAS OP: de aardappel is dan nog heet. De aardappel moet heet zijn anders werkt het niet.

Anoniemo
Tip #9630


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen