Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Leg oude gerimpelde appelen even in kokend water, dan zijn ze beter te schillen.

0 1


Als u uw appel in stukjes snijdt voor b.v. appelflappen of appeltaart en niet wilt dat de stukjes bruin verkleuren, sprenkel er dan een beetje citroensap overheen.

S. Pèrsons
0 0


Alle vruchten die rijpen, stoten ethyleen uit. Dat is een onzichtbaar gas dat voor de mens volledig ongevaarlijk is. Vooral appelen, tomaten en kiwi’s geven veel van deze rijpingsstof af. Andere vruchtensoorten die vlakbij de appelen liggen, nemen deze stof via hun schil op. Ze gaan hierdoor veel sneller bederven. Daarom legt u appelen best in een aparte en gesloten bak van de koelkast of op een aparte schaal Na de oogst van de appelen (eind augustus-september) leggen de veilingen een groot deel van de vruchten in grote koelruimten. Hier worden de temperatuur net boven het vriespunt en het zuurstofgehalte zeer laag gehouden. Hierdoor valt het rijpingsproces van de vruchten bijna volledig stil. Wanneer ze uit de koelruimte komen, lijkt het alsof ze pas geplukt werden. Op de schil van de appel ligt van nature een heel dun waslaagje dat de vrucht beschermt. Wanneer de appel na de pluk in de warmte komt (bijvoorbeeld in een niet gekoeld winkelrek of in de huiskamer) gaat dat waslaagje uitvloeien en de appel vettig doen aanvoelen. Hoe koeler de appel bewaard wordt hoe minder vettig hij zal aanvoelen.

0 0