Basis recept voor cake (cakevorm 25 cm): 200 gr suiker 200 gr boter, op kamertemperatuur 1 tl vanille-extract en/of citroenrasp ¼ tl zout 4 eieren, op kamertemperatuur 200 gr bloem 1½ tl bakpoeder Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de cakevorm in. Doe de suiker, boter, het vanille-extract en/of de citroenrasp en het zout in een kom en mix dit in minimaal 5 minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft. Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak in 60 tot 75 minuten gaar. Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of deze al gaar is. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten, dan kan hij uit de oven. Na het bakken stort je de cake op een rooster en laat hem volledig afkoelen.
Blijft uw cake ook altijd half in de vorm achter? Vorm licht met boter invetten, stuk bakpapier zo breed als de bodem erin "plakken", laat dit bovenaan iets uitsteken. Na bakken hoef je nu de cake alleen aan de korte zijkantjes los te maken met een mes, daarna kun je de cake er zo uittillen aan het nog uitstekende bakpapier!
Gea
Login om een reactie te geven: