Het kortste recept: 1 kopje rijst, een kopje water breng aan de kook. Kookplaat uit en 10 minuten wachten. resultaat: De lekkerste pandan-rijst
Rijst koken: Neem 3 delen rijst en 4 delen water, breng dit op hoog vuur aan de kook, zet dan laag met deksel erop. Als het water niet meer te zien is, alleen nog wat belletjes, zet dan het vuur uit en laat de pan nog een kwartier staan met het deksel erop. De rijst wordt dan mooi droog, afgieten is niet meer nodig.
Mijn /afrikaanse vriend leerde het me: Was eerst de rijst grondig in een vergiet totdat het water schoon is en kook het vervolgens met anderhalf keer zoveel water, een scheutje olie en drie theelepels zout, deksel erop. Laat de rijst rustig droogkoken, wacht nog tien minuten met opdienen: Heerlijke droge witte rijst!!!
Nu gebruik ik meestal `n rijststoompan. Voorheen kookte ik altijd rijst op de manier zoals ik het ooit bij de marine leerde. Rijst wassen tot het waswater blank is, dan ruim water aan de kook brengen ( met zout naar smaak)wanneer het kookt af en toe even even `n korrel platdrukken en als er 3 witte puntjes zichtbaar zijn dan afgieten en meteen afspoelen met koud water en daarna weer meteen kokend water erover en dan afdekken en zo laten drogen. Deze manier lijkt wat omslachtig maar valt erg mee en...om Nasi te maken geeft dit `n geweldige mooie korrel. Succes !!
Ruim water aan de kook brengen, daarna de rijst toevoegen, de rijst in de pan los roeren, 8 min. laten koken, afgieten (zeef), terug storten in de hete kookpan deksel erop en 15 min. laten staan. Daarna de rijst met een vork los roeren. Simpel, werkt altijd bij alle rijstsoorten. Bij zilvervlies rijst weet ik het niet, die gebruik ik nooit.
Login om een reactie te geven: