Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Buxusmot bestrijden

Wat kun je doen tegen de buxusmot?

Vind hier grootmoeders tips en huis-, tuin- en keukenmiddelen tegen de buxusmot.

Buxusmot: Natuurlijk Gif

Als je de buxus wilt beschermen kan je het beste gebruik maken van het natuurlijke Pyrethrum.

Compo
Tip #19912


Aangetaste buxus behandelen

Het is belangrijk de buxus goed te controleren. De rupsen zitten vooral in de bovenste blaadjes. De enige milieuvriendelijke oplossing is de rupsen en poppen handmatig te verwijderen, maar daarmee krijg je niet alle rupsen weg. Je kunt de plant ook besproeien met een mengsel van 1 liter water , 2 theelepels groene zeep en 2 borrelglaasjes schoonmaakazijn. Aangetaste takken met spinsels knip je daarna weg. Is de plant zwaar aangetast? Dan kun je deze het beste uitgraven of bij de grond afknippen. Belangrijk is aangetast buxus niet in je GFT-bak te doen, maar in een afgesloten zak in de container voor restafval.

Tip #14995


Buxusmot bestrijden

De rupsen kun je het hele jaar door op je buxusplanten aantreffen, vlinders en poppen enkel in korte periodes tussen april en september. De buxus wordt volledig kaal gevreten omdat gedurende het hele groeiseizoen de rupsen aanwezig zijn. Uiteindelijk zal de plant afsterven omdat er geen kans is om te herstellen. De meest milieuvriendelijke bestrijding is de rupsen en poppen met de hand te verwijderen. Je kunt de schade beperken door de buxus in april of mei te controleren en de eventueel aanwezige rupsen weg te nemen. Daarmee voorkom je de toename van de populatie in de zomer. Kijk of er aangevreten of aan elkaar gesponnen takjes zijn met uitwerpselen erin. Meestal vind je daar vlakbij de groen met zwarte rupsen, die uiteindelijk zo’n 4 cm lang worden.

Tip #15144


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen