Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Droogte tuin

Wat kan je allemaal doen als er te weinig regen valt en je droogte hebt in de tuin?

Er kan zelfs in Nederland soms een lange periode van droogte zijn. Zelfs zo droog dat je niet of nauwelijks mag sproeien. De volgende tips kunnen helpen om die droogte aan te pakken.

Afwaswater voor de planten

Als ik vaat heb zonder vet, dan was ik het boven een bakje af met ALLEEN warm water. Dit water laat ik afkoelen en gooi het buiten tussen mijn planten. Hoe simpel kan het zijn.

Atty Hendricks
Tip #15697


Frisse planten met plastic flessen

Als door droogte de planten verdrogen, snij dan bij kleine plastic flessen de bodem uit en steek het flesje op de kop in de grond dat het ongeveer dicht bij de wortel. Zo kun je er elke keer het flesje volgooien met water en gaat het rechtstreeks naar de wortel en blijven de planten mooi fris.

Cobie
Tip #5676


Droogte in de tuin beperken

Om de droogte in je tuin te beperken, vul flessen met water en zet die ondersteboven naast de plant in de grond. Haal de bodem er NIET UIT, zoals iemand anders aanraadde. Het voordeel is dat het water er dan druppelsgewijs uitloopt en de betreffende plant daar optimaal profijt van heeft. Dit zag ik veel in Zuid-Frankrijk.

Atty Hendricks
Tip #15696


Tips tegen droogte in de tuin

Tips tegen droogte in de tuin: Onderstaande tips helpen je om uitdroging en droogte van tuinaarde en planten te voorkomen. Bovendien ga je zo waterverspilling tegen. • Breek de wind: Als de wind vrij spel heeft op warme dagen, droogt de aarde in je borders sneller uit en verdampen planten meer vocht. Maak daarom windkeringen in je tuin door het aanplanten van hagen en bomen op strategische plekken. • Plant bodembedekkers: Voorkom zwarte aarde door bodembedekkers in te zetten, dan heb je minder droge grond als het langdurig warm is. • Zet kiezels en schelpen in: Onder paden van grind blijft de aarde koel en vochtig. Maak bijvoorbeeld grindpaden pal langs de borders of strooi de steentjes rondom stammen en stelen. Eronder blijft de aarde koel en vochtig zodat planten minder snel uitdrogen. • Schoffel en spit niet: Laat de bodem in tijden van droogte zoveel mogelijk met rust. Door veel te schoffelen en spitten, zeker op warme dagen, stimuleer je de verdamping.

Tip #15787


Gezonde tuin tijdens droogte

Met deze vijf tips blijft je tuin gezond tijdens de droogte: 1. Geef geen water als de zon schijnt. Het water verdampt voordat het de wortels bereikt. Het is een fabeltje dat planten dan verbranden. 's Nachts is het beste moment, want dan verdampt het water helemaal niet. 2. Spuit water op de grond, niet op de plant. Geef de grond water, niet de plant. 3. Ga geen grasveld sproeien. Dat kost onnodig veel water. Het gras wordt misschien even geel of bruin, maar dat wordt vanzelf weer een keer groen. 4. Zet planten op het balkon in de schaduw. Een simpele oplossing voor planten in een pot. Die zijn iets minder sterk dan planten in een stuk grond. 5. Leg een laag houtsnippers op de grond. Dit werkt het beste als je dat in het voorjaar al doet, als de grond goed vochtig is. Deze laag voorkomt verdamping bij grote droogte.

Tip #15788


Aan de onderkant van lege zuivelpakken 3 of 4 gaatjes prikken met een dikkere naald. Deze op de aarde van potplanten zetten en het druppelt er langzaam in. Ideaal in de zomer als je op vakantie gaat

Eva Poelstra
Tip #16400


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen