Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Waterschade aan boek

Forum  ›  


Waterschade aan boek

Weet iemand hoe je waterschade aan een boek kunt herstellen? Er zitten geen vlekken in, maar de bladzijden zijn gerimpeld/gekreukt. Ik heb wel eens gehoord dat je waterschade aan een boek eruit kan strijken, maar ik zou niet weten hoe en hoor graag hoe ik mijn boek weer van waterschade kan ontdoen. Met voorbaat dank.

sanne2048

4

ja dat zou ik ook graag willen weten

1

Ik heb het eens met een strijkijzer gedaan met een boek dat in bad gevallen was. Ik heb het eerst met toiletpapier tussen de bladzijden en met de rug omhoog wat laten drogen met de karten at uit elkaar en een ventilator er op. Toen het droog was had ik ook onbeschadigde bladzijden=, maar ook wat gekreukt in plaats vabn vlak. Ik heb een multiplexplaatje gepakt, daar wat sof op gelegd dat ik met nietjes aan de zijkenten vastzette. Toen heb ik dat onder zo opgevuld dat de kaft van het opengeslagen boek mooi vlak op dat multiplex lag. Toen heb ik het stoomstrijkijzer op stand wol en stomen gezet en heb het eerste blad vlak gestreken. Zo deed ik elke dag een blad of 20 tot het klaar was. De kaften waren ook wat ontzet en die heb ik vlak geperst zoals je een vouw in een broek perst met een natte doek. Toen alles klaar was, war het boek wat dikker aan de buitenkant en heb ik het een paar weken onder dat multiplax plankje gelegd met flink wat gewicht er op. Daarna was het als nieuw en kon het terug naar de biep waar men niets merkte en ik er met een paar dubbeltjes tijdoverschrijding af kwam.

1

Heel erg bedankt voor je tips!

0

Je kan op verschillende manieren een kletsnat boek herstellen. Wat goed werkt en wat je in elke situatie kan overwegen is het gebruik van de vriezer. Het boek deppen en daarna het gebruiken van de föhn. Al deze manieren zorgen voor een goed hersteld boek. Een keukenrol doet wonderen als het boek nog nat is.

0

Login om een reactie te geven: