De beste tips

Bloedarmoede

#1. B12, ijzer of foliumzuur nemen

IJzerrijke producten, bijna alle vleessoorten kabeljauw, haring en sardines garnalen, mosselen en oesters peulvruchten noten brood gedroogde abrikozen en vijgen fruit uit blik of pot zoals frambozen, rode bessen en kersen. andijvie, artisjok, broccoli,courgette,doperwten, druivenblad, postelein, tomatenpuree, raapstelen en schorseneren. roos vicee ferro appelstroop Door vitamine C word het ijzer beter opgenomen in het lichaam. Bij de boterham dus een glas vruchtensap. Vitamine B12 zit in vlees, vis en zuivelprodukten Foliumzuur zit in lever, aspergers, spinazie, volkoren produkten en peulvruchten. Dit houd allemaal verband met de bloedarmoede. Als je te weinig vitamine B12, ijzer of foliumzuur binnen krijgt heb je kans op bloedarmoede.
Bloedarmoede

#2. Correctie

Helaas zit er een fout in de volgende tip: Bloedarmoede Last van bloedarmoede; dan veel ijzerhoudend voedsel eten, zoals spinazie, runderlever andijvie en appelstroop. - Hella Wessels De tekenfilmheld Popeye verslindt misschien wel tonnen spinazie, veel ijzer zal hem dat echter niet opleveren. IJzer komt in de voeding voor in 2 vormen. Heem-ijzer vind je vooral in vlees en vis en wordt goed door je lichaam opgenomen. Niet-heem-ijzer dat aanwezig is in groenten, fruit, brood, graanproducten en aardappelen wordt in het algemeen minder efficiënt opgenomen. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten bovendien vaak oxalaten, fytaten en polyfenolen. Deze natuurlijke stoffen gaan in de darm een verbinding aan met ijzer waardoor het ijzer niet meer kan worden opgenomen en het lichaam als dusdanig weer verlaat. Dit verklaart onder andere het misverstand dat spinazie een goede ijzerbron is. Als je er een voedingsmiddelentabel op naslaat, zal je merken dat spinazie inderdaad relatief veel ijzer bevat. Vanwege het hoge gehalte aan oxalaten wordt er echter maar zeer weinig effectief van opgenomen.
Bloedarmoede

#3. IJzerhoudend voedsel nemen

Last van bloedarmoede; dan veel ijzerhoudend voedsel eten, zoals spinazie, runderlever andijvie en appelstroop.

De nieuwste tips

Bloedarmoede

Ook andere oorzaken

De tekst bij dit onderwerp slaat op bloedarmoede door ijzertekort. Bloedarmoede kan ook andere oorzaken hebben. Dat spinazie geen goede ijzerleverancier is klopt. Het schijnt dat er ooit een onderzoek geweest is waar een komma verkeerd heeft gestaan bij het ijzergehalte van spinazie. Dit onderzoek was nog voordat Popeye er was. Popeye is gebaseerd op de algemene veronderstelling nav dit onderzoek dat ijzer zo goed zou zijn.
Op Oma Weet Raad vind je veel tips waarmee je met huismiddelen en handigheidjes bepaalde problemen kunt oplossen. Deze tips komen van gebruikers van de website en zijn niet gecontroleerd op hun werking. Hierdoor zijn de tips absoluut niet geschikt als vervanging voor medisch advies. Indien je medische of psychische klachten ervaart, raden we met klem aan om direct de huisarts of een andere medisch specialist te raadplegen.