De beste tips

Houtskool vlek

#1. natriumperboraat tegen houtskoolvlek

Niet zulke handige stokers veroorzaken bij het barbecuen nogal eens houtskoolvlekken. Ze zijn vlugger gemaakt dan verwijderd. We proberen ze eerst weg te halen door in lauw sop te wassen. Lukt dat niet zo best, dan behandelen we de houtskoolvlek met natriumperboraat (5%) en als de houtskoolvlek dan nog niet is verdwenen roepen we een mengsel van gelijke delen ammonia en waterstofperoxide (3%) te hulp. Een oude schort over de kleding aandoen voorkomt mogelijk ergernis.
Houtskool vlek

#2. Houtskool vetvlek verwijderen

In mijn geval met een licht kledingstuk tegen de barbequetang aangekomen waar ik een zwarte vette veeg aan over had gehouden

Uiteindelijk eruit gekregen door in te wrijven met ossengalzeep, wat vloeibaar wasmiddel op de vlek gegoten en in de wasmachine gedaan met een uur uitstel zodat het wasmiddel tijd had om in te weken. Ik weet niet of het het vloeibare wasmiddel of de ossengalzeep was, maar dit werkte goed.

Houtskool vlek

#3. Houtskool vlek verdwijnt door aardappelzetmeel

Houtskool vlek verwijderen hoeft niet moeilijk te zijn. Je kan er een laagje aardappelzetmeel op doen. Daarna kun je alles goed gaan uitkloppen. Als je dat gedaan hebt, zal je al vrij snel zien dat het probleem snel opgelost is. Je hebt dan nergens meer last van, zonder dat je echt hebt moet staan boenen.