De beste tips

Koelelementen

#1. Zelf koelelementen maken

Maak zelf koelelementen. Neem een lege fles en vul deze met 230 gram keukenzout en 770 gram water. Andere hoeveelheden mogen ook maar de verhoudingen moeten zo exact mogelijk zijn. Bij twijfel liever wat meer water dan zout. Als het zout volledig is opgelost de fles afgesloten in de vriezer leggen en de vriezer op de laagste temperatuur te zetten (zeker -22 graden Celsius of kouder) en als het kan ook op superfreeze zetten. Dagelijks de superfreeze functie opnieuw activeren. Het zal meerdere dagen duren eer dit mengsel bevroren is omdat dit gebeurt op -21 graden Celsius in het ideale geval. Het temperatuurverschil is dus veel kleiner, op -24 graden bijvoorbeeld slechts 3 graden tov de 24 graden verschil indien je gewoon water bevriest. Daarom duurt het dus extreem lang. Wanneer bijna al het water is bevroren kan je de temperatuur eens meten. Schenk een beetje water én ijs(!) in een glas en voeg terwijl je de thermometer in de gaten houdt wat water toe. Als de temperatuur verder daalt heb je mogelijk teveel zout gebruikt of zit de fles nog niet lang genoeg in de vriezer. Eens al het water is bevroren heb je een koelelement dat meerdere uren of in een goed geïsoleerde koelbox zelfs dagen een temperatuur van -21 zal houden. (of iets hoger bij te weinig zout). Werkt je diepvries niet op -22 of lager? Dan zal je meer water en minder zout moeten gebruiken. Probeer de samenstelling in ieder geval niet meer te wijzigen van zodra je denkt de goede gevonden te hebben en laat het zelfgemaakte koelelement na het eerste gebruik dan volledig ontdooien alvorens het opnieuw in te vriezen. Het zal dan vanaf de tweede keer gebruik veel efficiënter werken. Het is ook interessant als buffer om je vriezer op temperatuur te houden bij een stroomuitval. Leg zowel in de koelbox als in de vriezer (bij gebruik als buffer) het element bovenaan.

Koelelementen

#2. Sappakjes als alternatief voor koelement

Vries kleine sappakjes in als koelelement. De koelelementen altijd op de te koelen dingen leggen. Kou trekt naar onder en warmtelucht naar boven.
Koelelementen

#3. Mellkan pak als alternatief voor koelelement

Koelelementen zijn vaak klein en dun en verliezen heel snel hun kracht. Goedkoper en beter alternatief: vul een lege plastic 2-liter melkkan met water en leg deze in de diepvriezer. Eenmaal bevroren stop je de bevroren melkkan in een koelbox en te koelen producten blijven met gemak een dag koel.

Gerelateerde onderwerpen