Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Aangebrande pan schoonmaken

Hoe kan ik het beste een aangebrande pan schoonmaken?

Een aangekoekte of aangebrande pan is met allerlei huismiddeltjes direct weer schoon te maken. Bekijk 55 unieke ervaringen en tips op Oma Weet Raad.

Aangekoekte resten verwijderen met waspoeder

Water in de pan waspoeder erbij..even koken..en de aangekoekte resten laten los!

Sonja
Tip #3516


Soda in een aangekoekte pan

Echt van mijn oma: doe wat soda in de aangekoekte pan met een laagje heet water. Laat de pan een nacht staan. De volgende dag "glijdt" het vuil de pan uit.

Esther Duijts
Tip #1314


Azijn laten inweken

Voor een aangebakken pan,gewoon een laagje azijn in de pan doen, enkele minuutjes laten inwerken (gewoon koud ) en je zal zien dat je het gemakkelijk kan loswrijven.

Tip #675


Koken met een vaatwastablet

Heeft u iets laten aanbranden in een pan? (geen Tefal) Doe een hele vaatwasmachinetablet in een beetje water in de pan. Laat het geheel een minuutje of wat koken tot uw pan weer helemaal schoon is.

Rosan
Tip #1574


Koken met wat azijn in de pan

Als bij mij iets is aangebrand doe ik water met azijn in de pan en koken. Is veilig voor alle soorten pannen!

Elize
Tip #4308


Anti aanbaklaag die aanbakt

Als je pan met anti aanbaklaag na een tijd toch gaat aanbakken. Pak eens een dikke laag keukenzout doe het in de desbetreffende pan en laat het flink heet worden. Laat het een tijdje lekker op het vuur staan. Afspoelen, droog maken en voilá. Het is stukken minder.

Marjolein uit Deventer
Tip #3095


Heet water en een vaatwastablet

Vul de aangebrande / aangekoekte pan met heet water, voeg daarbij een vaatwastablet even lekker laten weken en schoon is de pan.

Nel
Tip #2149


Insmeren met groene zeep

Smeer het voorwerp waarop de aanbrandsels zitten in met groene zeep. Plaats dit voorwerp in een gesloten voorwerp (plastic zak) zet hierbij-in een klein bakje/schoteltje met wat ammoniak, sluite het compartiment goed af. Open dit na plm. 24 uur en was het met heet water en afwasmiddel af. Heb je een vuile binnenkant van je oven? Geen probleem. Smeer deze in met de groene zeep en zet er een schoteltje met wat ammoniak in. Na voldoende tijd rusten dit schoonmaken, eventueek herhalen.

Henk
Tip #5462


Water in de pan met soda

Water in de pan doen met wat soda, aan de kook brengen en voilà, het vuil is er nu zo af te wassen.

Franka
Tip #2209


Cola tegen zwarte bodem pan

Heb je de pan te lang op het vuur laten staan en is de bodem nu helemaal zwart? De makkelijkste manier om m schoon te maken is er een flinke scheut cola erin te gooien en hem een poosje laten staan.

Wendy
Tip #5645


Aan de kook met Biotex

Een lelijk aangebakken pan met aardappelen, rijst of iets anders? Mijn oma bracht zo'n pan altijd even aan de kook met een flinke bodem water en een scheut Biotex. Even koken, af laten koelen en de aangebakken laag laat in één stuk van de bodem los.

Carla
Tip #670


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen


Restjes aardappelschillen tegen aangebrande pan

Voor een aangebrande pan schoon te krijgen een makkelijk middeltje. Pan op het vuur met een aardappelschil erin en een laagje water. een poosje op het vuur en je pan is zo weer schoon!

Marisa
Tip #679


Aanslag in pan verwijderen door appelmoes te maken

Aanslag in de pan door water (bv een eitje koken), kun je verwijderen door zelfgemaakte appelmoes te maken in diezelfde pan. Bij mij was het in een keer weg.

Hilda
Tip #1813


Aangebrande aardappels of rijst

Als de aardappels of de rijst aanbrandt: doe het vuur uit, LAAT HET DEKSEL OP DE PAN!! doe de pan in de gootsteen en laat het koude water langs de pan lopen tot het uitsesist is; deksel er af en meteen overdoen in een andere pan. De brandlucht???Niets meer te ruiken en het smaakt óok niet aangebrandt.Pan schoonmaken zoals in de andere tips wordt vermeldt.

Barbara
Tip #5831


Aangekoekte pan schoonmaken met soda

Een aangebakken pan op het vuur zetten met water en soda, even aan de kook laten komen en dan op zacht los laten weken.

Janny
Tip #671


Oxi waspoeder gebruiken

Aangekoekte pannen worden weer razendsnel schoon door er warm water met een schepje oxi waspoeder bij te doen! even laten weken, afwassen en weer spik en span!

Majorie
Tip #4266


Koken met waspoeder erbij

Aangekoekte pan,vul de pan met water en doe en wat waspoeder in,laat het eventjes koken en uw pan is helemaal weer schoon!

E-F
Tip #3529


Vaatwastabletten bij aangekoekte pan

Doe water met een vaatwastabletje in de aangekoekte pan, even laten koken, afspoelen en het is weer klaar voor gebruik. Je krijgt een frituur en/of fondue pan ook heel schoon met 1 of 2 vaatwastabletjes, ook even laten koken.

Anje
Tip #3319


Aangekoekte melk voorkomen met suiker

Strooi voor je melk gaat koken in de pan een dun laagje suiker.

Frederika
Tip #3050


Nachtje in de soda

Zet de pan een nachtje in de soda met water natuurlijk en de pan is weer helemaal schoon .

Tip #4189


Lauw water aan de kook brengen

Als u een verbrande koeken(pan) heeft, doe er dan lauw water in. Doe de koekenpan op het vuur en laat het water koken. Zoals u wou, de verbrandings plekken verwijderen van de koeken(pan)!

Anoniem
Tip #4641


Vaatwaspoeder of tablet tegen aanbakken

Een aangekoekte pan, geen probleem. Een laagje warm water in de pan doen en een vaatwastabletje of een beetje vaatwaspoeder. Even laten weken En superschoon is je pan.

Marion
Tip #5776


Scheut pure javel

Zet deze met een goede scheut pure javel op het vuur, laat dit enige minuten echt koken en na het afwassen is deze weer net zo goed als nieuw. De reuk moet je er wel bijnemen, maar het is goedkoper dan telkens nieuwe te kopen.

André
Tip #5411


Biotex tegen aangebrande rijst en aardappels

Als je eten (bijvoorbeeld je aardappels of rijst) is aangebrand dan opzetten met water en een schep biotex in je pan doen. Het aangebrandde eten laat dan los.

Tamara
Tip #5444


Weken met Coca-Cola

Heeft u ook weleens last van aangekoekte pannen.? Doe er dan een beetje cola in en laat het even weken (ong,5 min) werkt uitstekend!!!

Priscilla
Tip #2953


Nachtje in de cola

Een laagje cola in de aangebakken pan en een nachtje laten staan.

Lotte Voorrips
Tip #7015


vloeibare kalkreiniger tegen aankoeken

Vloeibare kalkreiniger langs de aangekoekte randjes gieten. Laten inwerken (10 minuten of langer). Daarna afwassen of in vaatwasser Helpt ook bij de ergste vervuiling. Maakt pannen en ovenschalen blinkend schoon.

hubertina
Tip #9311


Selderijzout tegen aangebrande pan

Strooi selderzout in de pan, laat even weken en het vuil komt los.

Annie
Tip #4802


Half uurtje koken met vaatwastablet

Laagje water in de (koeken) pan doen en daar een vaatwastablet bij in doen even het gas hoog tot het water kookt gas weer uit zetten, een half uurtje laten staan en schoon is de pan.

Tip #7173


Cola met waspoeder mengen

pannen schoonmaken: Beetje waspoeder, cola mengen, even laten inweken; en los wrijven; klaar.

Jarne
Tip #16203


Als je een aangebrande pan hebt die bijvoorbeeld met melk is ingebrand dan kan je deze reinigen door citroensap te gebruiken. Dit werkt zeer goed en als je dit in heet water doet en een kwartiertje laat staan heb je zeker succes!

JanetteB
Tip #16459


Theelepeltjes gebruiken

Leg er gewoon 2 theelepeltjes bij in.

Ina
Tip #2990


Cola en een schuursponsje

Als je pan zo aangekoekt is dat je met hard boenen nog geen resultaat ziet? Doe een laagje cola in de pan, laat het even koken en dan afkoelen. Als de pan afgekoeld is met een schuurspons erdoorheen, en je merkt dat het makkelijk gaat

P=Patricia
Tip #2633


Biotex op laag vuur tegen aanbranden

Zet een laagje heet water met een beetje biotex (wasmiddel voor de witte was kan ook) op zacht vuur. Na 15 - 20 minuten is uw pan schoon.

Paula Kannegieter
Tip #2884


Druppels citroensap met water

Als u bijvoorbeeld melk heeft over laten koken blijft er altijd een restje over in de pan die er moeilijk uit gaat. Doe een paar druppels citroensap gemengt met heet water in de pan. Laat dit ongeveer een half uurtje staan en het vuil kunt u er zo afpoetsen

Christel
Tip #1317


Afwasmiddel met water laten koken

Bij het schoonmaken van aangekoekte pannen werd de tip gegeven van (water met soda) dit mag nooit bij pannen van aluminium de soda oplossing tast de aluminium aan. Het helpt ook nog wel eens een bodem water met afwasmiddel erin en even laten koken.

Jolanda
Tip #673


Keukenzout in aangekoekte pan

Pan aangekookt? Vul hem met een laagje water en een behoorlijke lading keukenzout. Pan op het vuur zetten en laten koken. Daarna afwassen en hij is weer als nieuw.

Jans
Tip #674


Weken met een vaatwastablet

Een aangebakken pan (hoe erg aangekoekt hij ook is!) met een laagje warm water zetten en een vaatwastablet erin laten oplossen. Dit een nachtje laten staan en alle aanbaksel ligt in vellen onderin de pan.

Dolan
Tip #676


Tip tegen aangekoekte uien in de pan

Is je pan aangebrand door het bakken van uien, haal dan eerst de vette laag eruit met een sopje en zet hem daarna warm en droog weg. De gebrande uien laag gaat dan vanzelf barsten en je kunt hem er later zo uitvegen.

Olga
Tip #677


Schoonmaken met een klontje suiker

Aangebrande pannen krijg je volledig proper met een hard klontje suiker. Heel eenvoudig en praktisch.

J.F. Michiels
Tip #678


Weken met water en Biotex

Biotex ..... een wondermiddel! Een aangebakken melkpannetje een uurtje of een nachtje (ligt er aan hoe erg `t is) vol zetten met water + biotex : brandschoon! Een bruin aangeslagen thermos-koffiekan omspoelen met warm water + een beetje biotex : glanzend schoon !

Ina Verspuij-Meeboer
Tip #680


Laagje Dreft erin koken

Als je pan is aangebrand laagje dreft erin koken en niet uitspoelen maar schoonmaken met spons en het is weg daarna gewoon afwassen.

Inge
Tip #681


Niet afspoelen met koud water!

Een kookpan die zojuist zwart aangebakken is (en dus nog heet is), nooit direct water in doen!! Hoe groter het warm/koud verschil (van de pan en het water), hoe meer rookeffect, des te groter de kans dat daarna de aanbaklaag voor eeuwig aan je kookpan zit, als een soort grijze plastic/ijzer laag. Je kunt de pan daarna absoluut weggooien.

Student
Tip #682


Voeg oude etensresten toe

Als je niet meteen de afwas wil doen na het eten kan je het beste je etensresten gewoon laten liggen (hoe meer hoe beter) en op de pan, de deksel erop. Het gaat zo wel snel schimmelen maar als je gaat afwassen bent je zo klaar; ik verzeker je: Er is niets aangekoekt...

Student
Tip #683


Groene zeep en amonia

Het schoonmaken van frituurpan, koekkenpan,of oliebollenpan: Smeer het artikel in met vloeibare groene zeep.(doe dit met behulp van een boterkwastje). Stop het in een vuilniszak, samen met een kommetje amonia. Bind het dicht en wacht 12-24u. Hierna kunt u het zo met een sponsje afnemen.

Ria
Tip #1292


Aangekoekte melk of pudding

Heeft u een pannetje met aangekoekte melk door bijvoorbeeld pudding of vla, kook water in het pannetje met een handvol soda, laat dat ongeveer 10 min. koken, draai het vuur uit en laat het een nachtje staan. Het laat dan meteen los als je het uitspoelt en afwast.

Caroline de Waal
Tip #1404


Jig in een laagje water

Aangekoekte laag verdwijnt als je er jif in doet en de vuiligheid net onder water zet, dan het water laten koken ca 5 á 10 min. Het vuil komt vanzelf los. Lukt dit niet direct, dan de pan een nachtje laten staan.

Annette
Tip #2758


Aangekoekte melk voorkomen

Voorkom aangekoekte melk eenvoudig door het pannetje eerst om te spoelen met water voordat je de melk erin doet!!

Simone.
Tip #1509


Schoonmaken met kokend water

Als je een koekenpan schoon wil maken kun je dit het beste doen door er kokend water in te gieten, zonder afwasmiddel. Laat dit even staan en giet de pan na het weken leeg. Giet er nogmaals kokend water in en maak ze met een zachte afwasborstel schoon. Spoel de pan hierna uit met koud kraanwater. Hierdoor blijft gegarandeerd niets meer in de pan vastplakken tijdens het bakken.

Mammiekim
Tip #1582


Wasmiddel voor kleding gebruiken

Zeker in aluminium pannen geen soda gebruiken, dat blijf je zien, en de glans is weg. Wat altijd werkt, bij WAT er dan ook aangekoekt of aangebrand is.... zet het ( desnoods 1 nacht) in goed heet water met een schepje of scheutje Ariel of Sendil of ander wasmiddel voor kleding, dat gaat perfect ;o)

Katmeisje
Tip #1673


Op het vuur met waspoeder

Als je een aangekookte pan heb, zet hem dan op het vuur met waspoeder erin... Met een goede 5 minuten is het eruit!!

Annelies
Tip #2153


Scheutje bleekwater tegen aangebrande pan

Bij een aangebrande pan hoe erg ook, en wat het ook is. Niks nachten weken, met soda koken, poetsen etc. Gewoon een flinke scheut bleekwater erin. Een uurtje later laat alle aangbrande en aangekoetkte rommel los. IK ben verder ook niet zo´n bleekwater fan. Ik heb het slechts voor dit soort noodgevallen in huis.

Tante P
Tip #2300


Cola tegen aangekoekte resten

Bij een aangekoekte pan direct een flinke laag cola in de pan en een tijdje laten weken. Daarna kun je de losgeweekte restjes zo verwijderen!

Zahra
Tip #2354


Koken met Cola

Vul de aangekoekte pan met cola en even goed laten doorkoken. Daarna de pan op de gebruikelijk manier schoonmaken.

Linda
Tip #2412


Handje soda in de pan

Heeft u iets laten aanbranden? geen nood! Een bodem water met daarin een handje soda even laten koken en de pan is zo helder als zilver.

Willie Berghuis
Tip #2518


Laagje water met wat waspoeder

Bij een aangebakkenlaag van bakken of melk koken zet ik hem met een laagje water en wat waspoeder weg voor de nacht, de volgende ochtend was je het zo schoon.

Jose
Tip #672


Antikal tegen aangekoekte pan

Vul de pan met een klein bodempje Antikal, even laten weken en wegpoetsen met schuursponsje! (niet te hard natuurlijk).

Sara
Tip #2702


Zwartgeblakerde pan: mijn ervaring

Lieve mensen ik werk mijn shoarmazaak waar ze professionele wokpannen hebben waarvan ik geloof dat het van 8 mm dik aluminium is gemaakt en deze pannen worden veelvuldig gebruikt op een grill waardoor de pannen van binnen en van de buitenkant helemaal zwart zijn geworden Dit is ook het gevolg na 3 maanden intensief gebruiken en niet goed schoonhouden eerst waren de pannen van binnen en eerst waren de pannen van binnen en de buitenkant zilverkleurig Maar nu zijn ze bijna zo goed als zwart Hoe krijgen we dit het beste schoon met een staalborstel is wel wat schoon geworden maar meer dan dat heeft het niet geholpen. De tip die voor mij werkte was de volgende: Voor kleinere problemen op dit vlak helpt een schuursponsje met Jif. Ook bestaan er tegenwoordig speciale pannenreinigers van HG. (HG Pannenreiniger) deze hebben veel positieve reviews op het Internet. Dit werkte voor mij uitstekend.

Rait
Tip #19979


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen