De beste tips

Lavendel verzorgen

#1. Lavendelplant mooi houden

Om een lavendel mooi te houden en om te voorkomen dat hij verhout, moet je hem ieder voorjaar op vuisthoogte terugsnoeien. Dan maakt hij ieder jaar weer mooie, nieuwe stengels. Na de bloei alleen de bovenkant snoeien zodat de uitgebloeide bloemen weg zijn. Doe ik (hovenier) altijd en de lavendels blijven jong en mooi.
Lavendel verzorgen

#2. Lavendel drogen

Lavendel kan men ook drogen door tijdens de bloei lavendel aren te knippen en ze omgekeerd te drogen hangen op een luchtige en schaduwrijke plaats. Als zomerherinnering gebruiken in een bloemstuk of mooi vaasje.
Lavendel verzorgen

#3. Lavendel planten stekken

In september kan je nog stekken nemen. Zo ga je te werk: Snoei topscheuten van de lavendelplant met een scherp mes of snoeischaar. Deze moeten zo"n 10 cm groot zijn (minimaal 5 cm). Indien er nog bloemen aan zitten moeten die worden weggeknipt. Neem liefst niet bloeiende stekken. Haal onderaan de stengel de bladeren weg. Dompel de stek eventueel in stekpoeder. Vul potjes of bakjes met stekgrond en maak met een pootstokje een gat in de aarde waarin de stek komt. Druk goed aan en bevochtig de aarde goed. Dek de bakken af met plasticfolie of zet ze in een grote plastic zak. Het bewortelen van de stekken duurt een paar maanden. Normaal zullen de stekken nog voor de winter geworteld zijn. Zet in ieder geval de stekken op een vorstvrije en schaduwrijke plek. Als de stekken beworteld zijn kan je ze verpotten. Wacht eventueel tot maart- april om dit te doen. Steeds de stekken vorstvrij bewaren. In mei kan je de jonge plantjes in de volle grond zetten. Op dezelfde manier kan je ook volgende planten stekken: Rozemarijn, Salie, Choisya ternata, Hebe, Calluna vulgaris.