De beste tips

Waterkoker ontkalken

#1. Waterkoker ontkalken met Azijn

Ontkalken van waterkoker en koffiezetapparaat: scheut azijn erin, aanlengen met water en koken maar! Wel een paar keer naspoelen, anders smaakt je thee naar azijn. Zelf heb ik ook andere tips voor het ontkalken van een waterkoker geprobeerd, maar geen één had zo'n goed resultaat als het gebruiken van azijn om de waterkoker te ontkalken.

Waterkoker ontkalken

#2. Ontkalken met azijn of citroensap

Kalkaanslag in de waterkoker is binnen 2 minuten te verwijderen door het verwarmingselement te laten weken in azijn of citroensap. Citroensap werkt iets sneller en is ook niet vervelend als er iets achter blijft in de thee.
Waterkoker ontkalken

#3. Ontkalken met natuurazijn

Velen zullen het al weten, maar het ontkalken gaat prima door gewone natuurazijn in de waterkoker te doen, evt. met een deel water aangevuld,de waterkoker koken/aanzetten, en goed naspoelen, anders heb je een nasmaakje bij je volgende kopje thee.
Bekijk 7 andere tips

De nieuwste tips

Waterkoker ontkalken

Azijn en bakingsoda

Vul de waterkoker voor een kwart met water. Doe daar een scheut azijn in en een scheutje bakingsoda. Opletten: bakingsoda en azijn reageren op elkaar en het gaat direct schuimen. Het kan zijn dat je er wat uit moet schenken om te voorkomen dat het er uit komt.

Zet de waterkoker aan, de deksel open laten. Als het kookt, ook weer opletten dat het er niet uitkomt. Laat het zo 5 minuten koken, gooi hem leeg en check of hij goed schoon is. Zo niet, dit nog een keer doen.

Is het wel schoon, dan 2x koken met alleen water om de smaak van de bakingsoda en azijn weg te krijgen. Tip van mijn schoonzoon, in het restaurant waar hij werkt doen ze het ook zo.

Inmiddels heb ik ervaren dat het echt goed werkt. Elke week 1x zo schoonmaken en je hebt veel langer plezier van je waterkoker.

Waterkoker ontkalken

kan veel simpeler!

Heb inmiddels de douchekop 5 jaar en geen spoor van kalk. Hoe? Na elke douchebeurt de douchekop een kwartslag draaien en het overtollige water eruit laten lopen. Zodra water eruit gelopen is, de douchekop weer in de normale stand draaien en Klaar is Kees, Stilstaand water bevat kalk en zet zich vast. Hetzelfde geldt voor de waterkoker. Ook die na gebruik legen.
Waterkoker ontkalken

Onverdunde azijn

Onverdunde azijn werkt inderdaad het beste. Zelf merk ik een beter resultaat bij appelazijn, dan wijnazijn, maar dat kan aan mij liggen.

Nog 7 andere tips

Waterkoker ontkalken

Ontkalken met citroenzuur

Ontkalken doe ik met citroenzuur. Ik gebruik de citroenzuur in poedervorm, hiermee kook ik de waterkoker en het koffiezetapparaat uit, het stinkt niet zo, het werkt beter als azijn en het is beter voor de rubbers. De wasmachine spoel ik 1x in de maand op 90 graden met citroenzuur. Heerlijk fris is hij dan weer.
Waterkoker ontkalken

Waterkoker ontkalken met citroen

Waterkoker ontkalken;
Weg met die dure en vooral slechte producten.
Pak een citroen, snijdt deze af op het kontje. En maak hiermee de water koker bodem schoon. Werkt!

Waterkoker ontkalken

Apparaten Ontkalken met Azijn

Zo kan je als volgt verschillende apparaten ontkalken;

Een douchekop ontkalken doe je door deze in een plastic emmer met schoonmaakazijn een avondje te laten weken. Het schoonmaakazijn moet je wel aanmengen met water. Anders is het te sterk en wordt het resultaat zelfs te goed!

Een nespresso ontkalken; zelf raden deze bedrijven het niet aan omdat ze professionele reinigingsmiddeltjes proberen te verkopen. Maar ook ene Nespresso is makkelijk te ontkalken via een combinatie van water met schoonmaakazijn.

Een waterkoker maak je schoon door een mix van water en azijn aan de kook te brengen. Wel goed uitspoelen voordat je de waterkoker weer gaat gebruiken!

Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tip en help zo andere verder.

Nieuwe tip toevoegen Nieuwe tip toevoegen
Waterkoker ontkalken

Waterkoker ontkalken vaatwastablet

Een waterkoker kan je ook eenvoudig ontkalken met een vaatwastablet. Dit is goedkoop EN je hebt altijd een vaatwastablet in huis liggen dus dit kost weinig. Je hoeft helemaal niet veel te gebruiken, zelf zou ik een vaatwastablet in 3'en proberen te breken en zo'n stukje simpelweg in het waterreservoir te doen. Het andere stuk (2/3) kan je weer gebruiken voor een vaat.

Let wel op: Je moet vervolgens de waterkoker wel even koken en ontreinigen en na het gebruik van dit blokje goed reinigen! Zorg niet dat je per ongeluk een theetje pakt uit de waterkoker met water met vaatwastablet erin!

Waterkoker ontkalken

Waterkoker aanslagvrij met citroensap of azijn

Waterkoker ontkalken en schoonmaken:
Iedereen die wel eens een waterkoker gebruikt, kent het probleem van kalkaanslag wel. Als je het apparaat een aantal keren hebt gebruikt, zit het vol met kalk en het is moeilijk om het eruit te krijgen.
Gelukkig is er een gemakkelijkere manier om je waterkoker aanslagvrij te maken. Volg hierbij het volgende stappenplan:

1. Vul de waterkoker met een mengsel van water en citroensap of azijn zodat alle kalk onder staat. 

2. Zet je waterkoker aan en laat het geheel koken. 

3. Als je ziet dat de waterkoker kalkvrij is, spoel je hem goed uit met schoon water.

Hierna is de waterkoker weer helemaal fris én kalk vrij.

Waterkoker ontkalken

Waterkoker uitkoken

Je kun de waterkoker half vol doen met water (zo ongeveer tot boven het element)en er dan een flinke scheut azijn bijdoen (ik gebruikte appelazijn) en dan zet u de waterkoker op koken en wacht u tot het gekookt heeft. Daarna goed naspoelen met water en eventueel een keertje koken met water die je weer weggooit of waar je een kruik mee vult. zodat je thee niet naar azijn smaakt. Bij mij heeft het een zeer goed resultaat opgeleverd.

Waterkoker ontkalken

Citroensap werkt tegen aanslag in waterkoker

Zwarte aanslag in de waterkoker die maar niet weg te krijgen is? Smeer de binnenwand van de waterkoker helemaal in met citroensap uit zo'n flesje en laat dit een half uur intrekken. Vul daarna de waterkan helemaal met water en breng dit met nog een extra scheut citroensap aan de kook. Laat dit een half uur afkoelen en herhaal dit alles desnoods nog een keer. Water weggooien en de waterkoker van binnen afnemen met een schone theedoek. Nog een paar keer met alleen maar water laten koken om het vuil en de nasmaak. Het effect is verbluffend, hij lijkt weer als nieuw.