De beste tips

Aanmaakblokjes zelf maken

#1. Pluis uit de droger als aanmaakblokje

De pluizen van de wasdroger fungeren heel goed om een haard mee aan te steken. Stop eventueel een pluk in een wc-koker en steek de pluk aan. Deze brand vel en vaak lang genoeg om de kranten en vervolgens het haardhout aan te steken.

Aanmaakblokjes zelf maken

#2. Geen aanmaakblokjes in huis

Als je geen aanmaakblokjes in huis hebt kan je zelf een brandbaar stuk maken dat aanmaakblokjes kan vervangen. Deze maak je door een WC rol vol te proppen met stof uit de wasdroger. Dit brand zeer goed en op deze manier heb je geen aanmaakblokjes meer nodig.

Je kan ook chips gebruiken trouwens (echt waar!) Werkt wel iets minder goed dan de WC rol met stof.

Aanmaakblokjes zelf maken

#3. Kurken weken in brandalcohol

Vul een glazen bokaal met kurken en daarna vullen met brandalcohol. Laten trekken en dan gebruiken om de haard cassette ermee aan te steken.

De nieuwste tips

Aanmaakblokjes zelf maken

Haard aansteken zonder aanmaakblokje

- vul een krant met het as uit de haard/asla maak er een prop van en steek deze aan. Hierna stapel je wat hout (Zweedse methode) rond de prop en het brand zo.

- steek een handje vol chips aan en verspreid dit tussen het hout van je haard. 

- Gebruik een gedroogde walnoot (in de schil) Deze brand goed en ruikt ook nog eens lekker. Goede vervanging van een aanmaakblokje. 

Aanmaakblokjes zelf maken

Wattenstaafje met WD-40

Je kunt ook met WD 40 aan de gang. Neem een wattenschijfje en besproei die goed met WD 40 en laat het intrekken. Ik bewaar ze in de plastic hulsjes uit een kindersurprise ei. Heb je vuur nodig dan een doe je een watje in het aan te maken hout of kooltjes en steek hem aan. En belangrijk: doe alsjeblieft geen WD40 in het vuur spuiten. Jij verbrand levend en je bus ontploft.
Aanmaakblokjes zelf maken

Doekje met kaarsvet

De waxinerestjes die in de alu kuipjes achter blijven omsmelten, voorzichtig een stripje vod van 5x2cm erin dopen, oprollen en laten drogen.