De beste tips

Brooddeeg maken

#1. Brooddeeg kneden

Het kneden van het brooddeeg is een van de belangrijkste dingen die je moet doen bij het bakken van een goed brood. Je moet het brooddeeg lang kneden, in een standmixer is een kwartier niet ongebruikelijk voor een goed brooddeeg. Kneed je het brooddeeg met de hand dan ben ik er vaak zelfs wel 20 minuten mee bezig.

Als het deeg soepel begint te worden dan is het klaar, kun je er een vliesje van trekken? Is er dus een stukje los te trekken tot het bijna transparant is? Dan weet je dat het klaar is voor de volgende stap.

Brooddeeg maken

#2. Brooddeeg rijzen

Als u brood bakt kunt u de tijd van het rijzen zelf regelen. Het duurt drie kwartier tot een uur op een warme plaats, twee uur bij een gemiddelde kamertemperatuur, twaalf uur op een koele plaats en vierentwintig uur in de koelkast. Dek het deeg altijd af om uitdroging te voorkomen.

Brooddeeg maken

#3. Brooddeeg rijzen in vuilniszak

Brooddeeg rijst mooier indien u de kom in een plastic vuilniszak verpakt. Even lucht er in blazen en goed dicht maken met een knoop of elastiek. Het deeg droogt niet uit en rijst zeer mooi en gelijkmatig.

De nieuwste tips

Brooddeeg maken

Brooddeeg rijzen met suiker

Brooddeeg rijst meer als je er een theelepel suiker bij doet. Zelf doe ik er altijd een grote theelepel honing bij.