Populaire tips

Beenham Bereiden

Beenham bereiden met honing mosterd tijm saus.

Beenham is toch wel een soort klassieker in de Nederlandse keuken. Zelf vind ik beenham met honing mosterd tijm saus één van de lekkerste varianten. Maar hoe maak je de beenham lekker klaar?

Een stappenplan om een goede lekkere beenham met een krokante korst op tafel te zetten.


  1. Haal op tijd de beenham uit de koeling, je wil eigenlijk dat de beenham op kamertemperatuur is voordat je aan de slag gaat met de echte bereiding.
  2. Verwarm in de tussentijd de oven op 180 graden.
  3. We kiezen in dit geval voor beenham met honing mosterd tijm saus. Voor deze stap in de bereiding gaan we de honing mosterd saus maken. Dat is eigenlijk vrij simpel. Je mixt 3 eetlepels honing met 3 eetlepels mosterd. Bij voorkeur grove mosterd maar kies je zelf liever een andere ook prima. Klopt het door elkaar en het zal goed mixen. Mix hier nog wat tijmblaadjes door en je bent zo goed als klaar. Eventueel kan je er nog een teentje knoflook door heen persen maar dit is niet per se nodig. Dit is je marinade.
  4. Maak een aantal sneden over de breedte in de beenham, niet te diep maar wel genoeg dat je er een lepel marinade in kan gieten. 4 a 5 inkepingen zullen voldoen voor één beenham. Marineer de beenham verde en stop een aantal van de overgebleven tijmtakjes in de inkepingen. Zorg dat je de tijm van tevoren een beetje kneust, dan komt de smaak goed vrij.
  5. Zet intussen een braadpan klaar met flink wat boter op middelhoog vuur. Zodra de boter gesmolten is, de grootste belletjes weg zijn, en de boter goudbruin kleurt weet je dat de pan goed heet is. Dit is het moment om je beenham in de braadpan te doen.
  6. Houd het vuur hoog zodra je de beenham in de pan doet. De pan moet namelijk op hoge temperatuur blijven om de beenham dicht te schroeien. Door het op hoge temperatuur aanbakken van het vlees schroei je eigenlijk het vlees snel dicht, waardoor de smaak in het vlees ´gevangen´ blijft.
  7. Braad de beenham aan alle kanten goed aan (ongeveer 3 a 4 minuten per zijde bij een goed hete pan) zodat het met een mooie goudbruine kleur daarna klaar is voor de volgende stap; de oven.
  8. Na het aanbraden van het vlees kan de beenham de oven in. Giet hier voor de vrijgekomen marinade nogmaals over de beenhaam heen. Je kan vervolgens het vlees met de marinade overhevelen naar een ovenschaal, wanneer je een gietijzeren braadpan hebt, kan je ook de hele pan gewoon naar de oven verplaatsen. Elk kwartier even de marinade weer over de beenham heen gieten met een lepel, en na zo´n 40 minuten is je beenham klaar. Mooi goudbruin van buiten en lekker mals vlees van binnen (als het goed is)
  9. Snijd er van te voren even een aantal plakken af om te kijken of je tevreden bent qua kleur aan de binnenkant.


Mosselen bereiden

Mosselen koken / bereiden

Mosselen koken / bereiden

Het mosselseizoen begint in Nederland vaak al rond juli, en loopt het tot ongeveer april, inmiddels dus al bijna het hele jaar 😊 Mosselen in Nederland komen met name uit Zeeland, waar ze ook wel worden aangeduid als het ‘zwarte goud’. Maar hoe bereid je mosselen goed, zodat ze bijna net zo lekker zijn als in een restaurant?

Voor de bereiding van mosselen denk je hier aan.

  1. Wat van belang is bij het bereiden van mosselen is een flinke pan. Bijvoorbeeld een grote soeppan die je maximaal tot de helft vult, maar het liefst een mosselpan. Mosselen gaan namelijk bij het koken open staan en dan nemen ze extra ruimte in beslag. Mosselpannen hebben daarom een extra hoge deksel.
  2. Misschien nog wel belangrijker is om de mosselen van te voren even met de hand te inspecteren. Spoel ze voor met koud water en laat ze daarna even rusten in die bak met water. Mosselen met een kapotte schelp weggooien, mosselen die wat zwaarder lijken ook weggooien, die zitten waarschijnlijk vol met zand. Wanneer je panklare mosselen hebt gekocht zijn ze vaak al gecontroleerd en kunnen ze gewoon te pan in.
  3. Bij het koken van mosselen moet je er goed opletten dat je ze niet te lang kookt, dan kunnen de mosselen taai worden en dat is geen feest.
  4. Tussen een halve en hele kilo mosselen is goed voor 1 persoon – van 1 kilo mosselen houd je ongeveer 200 gram pure mosselen over. Dus een halve kilo ongeveer 100 gram.

Het bereiden van de mosselen (met witte wijnsaus) zelf:

  1. Vaak kan je mosselgroenten (of soepgroenten)kopen in de supermarkt, deze kan je natuurlijk ook zelf vers halen. Ga je voor mosselen in witte wijn koken? Dan mixt het goed met wat bleekselderij, wortel, peterselie, knoflook en wat sjalotjes, en eventueel wat tijm.
  2. Zet je mosselpan op het vuur, gooi er wat boter of olie in en vervolgens in volgorde de gesneden wortel, bleekselderij, en vervolgens wat later de knoflook en uien of sjalotjes in. Bak het geheel aan, laat het even fruiten, eventueel tijm wat er bij en voeg vervolgens witte wijn toe (ongeveer 1 a 2 cm vanaf de bodem van de pan – 300 / 400 milliliter per 2 kilo) Breng dit aan de kook, voeg wat (zwarte) peper en zout om het op smaak te brengen.
  3. Dan is het tijd om de mosselen toe te voegen, doe de mosselen bij de rest in de pan en kook het nog 5 minuten op hoog vuur door, met zo nu en dan omschudden.
  4. Giet het overgebleven kookvocht af in schaaltje voeg daar creme freche aan toe en breng op smaak, dit is je witte wijnsaus.
  5. De mosselen kun je nu vanuit de pan op tafel serveren, met je saus en wat grof gesneden peterselie extra lekker.
  6. Wat eet je er bij? Mosselen zijn natuurlijk heerlijk met friet maar ook met stokbrood, en bijvoorbeeld een frisse zomerse salade.