Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Ramen wassen

Hoe krijg je ramen streeploos schoon?

Ramen lappen of ramen wassen is een klusje dat je een aantal keer per jaar moet doen. Op Oma Weet Raad vind je diverse tips om de ramen te ontvetten, zemen en streeploos schoon te krijgen.

Vaatwasblokje gebruiken

Om schone ramen te krijgen,voeg een vaatwasblokje op in heet water. En je ramen zijn super schoon.

Conny
Tip #1385


Ramen wassen met ui

Wil je je ramen kraak helder hebben, pel dan een ui en snij hem in 4 delen, en doe die in het water, geen ander reinigingsmiddel erbij gebruiken. Ramen worden door het wassen met een ui ook streeploos schoon. 

Desiree
Tip #1008


Schoonmaakazijn, spiritus en afwasmiddel

Voor het lappen van de ramen: neem water met een scheut schoonmaakazijn, een scheut spiritus en een druppeltje afwasmiddel. Dit werkt ook goed om de schimmelige aanslag onder de goot (de z.g.n. boeidelen) te reinigen. Gebruik hierbij een z.g.n. microvezeldoekje en de aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Tjitske Velde
Tip #1025


Ramen Streeploos Schoon met Wax

Je ramen worden snel en streeploos schoon (en blijven dit ook langer) als je bij je warme water een scheutje autoshampoo MET WAX doet. De wax zorgt namelijk voor een onzichtbaar laagje op je ramen dus alle regen en vuil loopt er zo weer vanaf. Bij regelmatig gebruik kan je je ramen uiteindelijk schoon krijgen door er alleen een emmer water overheen te gooien!!!

Hen
Tip #4095


Zemen met azijn in water

Vul een emmer halfvol met lauwwater. Doe hier een scheut azijn in (gewoon de witte) en zemen maar. De ramen glimmen als nooit te voren...

Linda
Tip #2998


Vloeibaar Calgonit

Ik was de ramen met vloeibaar calgonit (bierglazen) je heb maar 5 ml nodig op een emmer water en ze worden zo schoon dat ik twijfel of ik na het wassen wel ramen heb !!

Sissi
Tip #4327


Groene zeep en microvezeldoekjes

Je krijgt je ramen gemakkelijk en snel schoon met groene zeep (glicerine) en twee microvezeldoekjes. Neem twee emmers warm water, vul er een met groene zeep (niet te veel). Doe een doekje in de groene zeep en zeem je raam in. Meteen daarna neem je het doekje uit de schone emmer water en wring je goed uit en neemt het raam af wat je met groene zeep hebt ingesmeerd. Even wachten (want het ziet er eerst niet uit) en je ramen drogen streeploos op en blijven langer schoon. Tevens is het verbruik van water vele malen minder waardoor knoeien uitblijft.

K. Neijssel
Tip #1162


Gesneden ui toevoegen aan sop

Een ui in stukken gesneden toevoegen aan uw sopje om de ramen te wassen en ze zijn zo proper en streepvrij dat je precies geen ruiten meer hebt.

Carla
Tip #1020


Kranten tegen strepen

Na het ramen lappen, de laatste vochtrestjes nog afnemen met droge proppen kranten voor een streeploos resultaat. Werkt echt.

Petra
Tip #5729


Ramen wassen en ramen lappen: Ruitenreiniger

Om kraaknette ramen te verkrijgen spuit je eerste ruitenreiniger op je ramen en dan met een spons die nat gemaakt is met water (waar een scheut azijn in zit) maak je ramen heel schoon mee en je hebt geen strepen! Ramen zemen was nog nooit zo makkelijk =) #geendank!

Andrea
Tip #2078


Ramen wassen met spoelglansmiddel

Als je de ramen gaat wassen, doe dan wat spoelglansmiddel voor de afwasmachine door de reiniger die je normaal gebruikt bijv. amonia.

Vera
Tip #1271


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen


Ramen Zemen? Eerst de vensters

Voordat je de ramen gaat zemen, wassen of lappen. Moet je eerst de vensters aanpakken. Voor het poetsen van de vensters gebruik je water met azijn (helft op helft), een natte doek voor het poetsen en een droge voor het opblinken.

Paladera
Tip #1127


Water mengen met azijn

Heet water 1/2warm water en1/2 azijn geen producten gebruiken, het is alsog er geen ruit in zit.

Kenzo
Tip #5386


Ramen zemen met ui

Neem een emmer water, doe daar een, in partjes gesneden ui in. Je ramen worden streeploos schoon.

Susan Kokke
Tip #20044


Glassex of azijn door het water

Doe een scheut glassex of azijn door het water. Gebruik nooit spiritus, want daar krijg je na verloop van tijd oliestrepen van op je ruit die er niet meer uit gaan. Je ziet dat ook wel eens bij autoruiten (als ze spiritus gebruikt hebben i.p.v. anti-vries).

Nathalie
Tip #1141


Ruitenvloeistof of glansspoelmiddel

Voor mooie glanzende streeploze ramen gebruik ik ruitenvloeistof wat je ook voor de auto gebruikt of glansspoelmiddel van de vaatwasser.

Tip #7530


Hydrofiel luiers

Gebruik oude luiers hydrofiel luiers voor het drogen van de ruit ideaal geen pluisjes en de raam is heerlijk schoon.

Koekepeertje
Tip #4396


Natuurazijn

Een scheut natuurazijn in een emmertje met warm water doen. Ramen ermee zemen, ze worden superschoon en streeploos.

K.T.L.
Tip #5547


Maizena helpt voor schone ramen

Los 1 eetlepel maizena op in een halve liter lauw water en mix dit goed door elkaar. Doe dit in een lege spuitfles (bv. een lege fles van de glassex). Spuit een aantal keer op het raam en wrijf het in met een vaatdoek. Daarna afnemen met een microvezeldoek en je ramen zijn streeploos schoon.

Tamara
Tip #4971


Stappenplan voor ramen zemen

-neem een emmer met lauw water -giet een scheut azijn erbij -inzemen met spons -aftrekken van water -opdrogen met zeemvel -opblikken met keukenrol

Lieve
Tip #5035


Ammonia met afwasmiddel

1 emmer water scheutje ammonia en een druppeltje afwasmiddel.

Oma den haag
Tip #5380


Glansspoelmiddel

Gooi een scheutje glansspoelmiddel voor de vaatwasser in het water. Werkt prima.

Hanneke
Tip #3829


Gebruik ui voor glanzende ramen

Om glanzende ramen te krijgen, pak je tweegrote uien, pel of was ze niet, maar snijd ze in tweeën en doe ze in het lapwater.

Ineke Beijert-Starreveld
Tip #3187


Ramen lappen met ui in het water

Voor ramen lappen zonder strepen doe een gepelde ui in het water waarmee men de ramen wast.

Riet Hermans-van Loenen
Tip #1009


Afwasmiddel met citroen

Tip van mijn schoonmoeder: Maak een sopje van afwasmiddel met citroen (bijv. dubro).Maak daarmee met een vaatdoekje de ramen schoon. Daarna afnemen met keukenpapier en voila;streeploze ramen.

Hester
Tip #5037


Ruitensproeiervloeistof

Ik heb ruitensproeiervloeistof in een leeg handzeeppompje gedaan. Met ramen wassen laat ik wat druppels (3x drukken) op de spons vallen. Daarna zeep ik de ramen (met de besprenkelde spons)in. Je hoeft het niet na te drogen met een keukenrol maar kan wel. Het droog iig streeploos op.

Kim S.
Tip #5153


Hardnekkige vlekken op ramen verwijderen

Heeft u last van vlekken op de ramen die er niet goed meer af willen? Pak een kommetje met melk, suiker en een scheutje citroen. Gooi alle ingredienten in de kom en meng het doorelkaar. Smeer het op de ramen en scrub even goed hard, daarna met een natte handdoek het papje er weer afhalen en het raam verder afwerken.

Dorine
Tip #4292


Ramen lappen met regenwater

Lap de ramen eens met regen water.Ook dan krijg je ze streeploos schoon en droog.In regen water zit geen kalk wat vaak dus de boosdoenener is van de strepen.

Dysate
Tip #3278


Ui in waszakje in de emmer

Als ik mijn ramen was doe ik de gesneden ui in een waszakje en zo in de emmer. Geen losse stukjes ui.

Jolanda
Tip #5125


Spoelmiddel voor de afwasmachine

De ramen wassen met spoelmiddel voor de afwasmachine.Helder schoon en geen strepen meer.

Tip #7535


Snel ramen streeploos schoon

Dit is by far de snelste en dus leukste manier op je niet al te grote ramen blinkend streeploos schoon te krijgen. Haal eerst het ergste vuil weg met keukenpapier. Sproei met een kant en klaar ramen schoonmaakmiddel (of maak het zelf in een lege sproeifles met een scheutje spiritus en een druppeltje afwasmiddel) en was de ramen. Veeg schoon met een andere schone natte lap. Droog met een oude theedoek. Pak een prop zwart wit krantenpapier en poets na.

Mathilde
Tip #11929


Maizena in sopje

Streeploze schone ramen: doe een theelepel maïzena in je gebruikelijke sopje om de ramen te wassen , goed roeren , ramen wassen zoals je gewend bent en droog maken.
.... voilà schone ramen !

inkiepinkie
Tip #14659


streeploos ramen wassen

ik heb een fantastische spray gevonden waarmee ik supersnel de ramen perfect schoon krijg. Even formule op de ramen sprayen en met speciale microvezeldoek schoonwrijven. Vet, vuil en vliegjes verdwijnen als sneeuw door de zon. Ik heb nog nooit een tip doorgekregen die zó effectief is. Ik weet niet of ik het merk mag noemen? Maar voor wie het ook graag probeert, het heet Glassex en is online te bestellen.

Maj67
Tip #18128


Ramen zemen, ramen wassen of ramen lappen?

Op Oma Weet Raad worden deze termen wel heel veel door elkaar gebruikt! Dit maakt het heel verwarrend, mijn man is glazenwassen en hij zegt het volgende altijd:

Ramen zemen en ramen lappen is wat men vroeger deed. Nu wast men de ramen: ook simpelweg doordat de materialen veranderd zijn: Vroeger werd een lap en een zeem gebruikt. Nu worden vol automatische sproeisystemen gebruikt om de ramen te wassen. Dus stop ook hier met het gebruik van ramen zemen of ramen lappen!

Zo!

Wist je overigens dat vroeger zemen gemaakt werden van de huid van een gems? Gelukkig is dat nu niet meer het geval.. maar dat je het even weet als je ergens een hele oude zeem ziet liggen!

Keesje
Tip #18134


Ramen wassen

Geheim van een glazenwasser: een paar druppeltjes afwasmiddel in KOUD water en wassen maar. Evt.nawrijven met schone theedoek. Hoe simpel kan het zijn!

Hendrica
Tip #21786


Una aldi reiniger

Beetje Una verdunnen in sprayflacon van aldi spuiten op raam theedoek erover klaar

anneke hageman
Tip #21844


Spoelglans tegen regenspetters op ramen

Als je ramen gelapt hebt,en gaat kort daarna regenen,zie je direct weer regenspetters die vervelend opdrogen;doe in je emmer wat spoelglans vd vaatwasser,en je zal zien,de regen loopt er gladjes vanaf,zonder vervelend op te drogen.

Thea van santen
Tip #3065


Was ramen eens met een ui

Was de ramen eens met een ui!! Pel de ui, snij hem doormidden en doe de ui in het water!! En de ramen glimmen weer!!!!! Zonder strepen.

Sybrigje
Tip #2608


Ui in het sopje

Een ui pellen in 4en snijden in warm water doen en met een spons erin soppen en dat op de ramen doen met een trekker na en je bent zo klaar met alle ramen en streeploos en vetvrij zijn ze dan!

Bianca
Tip #2972


Ui in warm water

Een halve ui in warm water en daar de ramen mee schoonmaken gegarandeerd succes!

Marian
Tip #1024


Ramen binnen en buiten lappen

Als je de ramen aan binnen en buiten kant lapt. Wen er dan aan dat je de ramen aan de buiten kant van boven naar beneden droog maakt met de wisser, en aan de binnen kant dwars van links naar rechts, zodat je altijd kunt zien of de wisser strepen van binnen of van buiten zitten.

An van Batum
Tip #1011


Krantenpapier helpt tegen strepen op ramen

Ramen gewassen en ze strepen, wrijf dan met een prop krantenpapier over de strepen.

Cintha
Tip #1012


Ramen goed schoon

Ramen goed schoon; 2 druppeltjes afwasmiddel en een scheutje amoniak. Veel plezier ermee.

Plopje
Tip #1013


Ammonia in lauw water voor schone ruiten

Voor schone ruiten: een scheutje ammonia in lauw water doen. Verder niets. Dit is ook perfect voor het afnemen van deuren en kozijnen.

Jen
Tip #1014


Schone ramen met glansspoelmiddel

Schone ramen? Een scheutje glansspoelmiddel voor de vaatwasser in het water en ze blinken je tegemoet.

Maura
Tip #1015


Ramen zemen met Spiritus

Ook wel eens last van aanslag op de ramen die alleen bij fel zonlicht zichtbaar is? Met wat spiritus op een stukje keukenrol is dat voortaan verleden tijd!

Lars
Tip #1016


Vliegenpoep verwijderen van ramen met koude thee

Ramen Lappen. Om vliegenpoep van je ramen te verwijderen, spons je deze af met koude thee. De ramen blinken en de vliegen blijven weg. Een scheutje spiritus op een oude panty werkt ook goed.

Fanny
Tip #1017


Strepen verwijderen met droge doek

Strepen op ramen die na het afnemen met de zemelap nog te zien zijn: neem een droge doek (theedoek, keukenhanddoek) en wrijf ermee over de strepen. Werkt ook bij spiegels: afnemen op de gebruikelijke manier, en dan drogen met een handdoek of theedoek (moet wel goede droge doek zijn).

Reina
Tip #1018


Oude krant geeft glans aan ramen

Je ramen na het lappen en je denkt strepen te hebben opwrijven met een oude krant. De drukinkt geeft glans op je ramen.

Narda Schepers
Tip #1019


Sodawater op ramen

Ramen lappen? Spuit sodawater op het raam en wrijf op met zachte, niet pluizende doek. De ramen glanzen je tegemoet.

Els Leegte
Tip #1021


Ramen schoon met ui in het water

Neem een emmer water, doe daar een, in partjes geneden, ui in. Je ramen worden streeploos schoon.

Rita
Tip #1022


Ramen wassen met azijn in het water

Ramen wassen? Gewoon met een scheut azijn in het water!

Daphne
Tip #1023


Tandpasta als schuurmiddel

Schuurmiddel voor vlek op de ruiten. Tandpasta is een idéaal middel, een beetje op je vinger doen en zó op de vlek wrijven.

Magda Peerlinck
Tip #1026


Dubbel glas zonder strepen of vlekken

Als je dubbel glas hebt, heb je al vaak strepen of vlekken na het ramen wassen. Neem een schone, droge doek, en wrijf hiermee de ramen na voor een blinkend effect.

Susanne Stomphorst
Tip #2941


Auto shampoo voor schone ramen

Schone ramen zonder strepen: Gebruik auto shampoo (wash and shine) en de regen blijft niet "plakken".

Rienie
Tip #1027


Voeg afwasmiddel toe

Om je ramen goed schoon te krijgen, voeg je aan het lauwwarme water een druppeltje afwasmiddel toe! Je ramen blinken gewoon!

Ga
Tip #1561


Ajuin in het water

Voor streeploze ruiten, gooi een gepelde en doorgesnede ajuin in uw water!

Omie
Tip #1823


Blue Wonder in je water

Schonen ramen een klein scheutje bleu wonder in je emmer water en je ramen en ook vritrine kast is blinkend schoon zonder strepen.

Lenie T
Tip #1858


Ramen lappen met Shampoo

 De ultieme tip om uw ramen streeploos te wassen: Wilt u uw ramen glanzend en schoon krijgen?
Voeg dan gewone shampoo aan het water toe , en voila! 

Ricella
Tip #2101


Gebruik regenwater

Gewoon regen water uit de regenton gebruiken hier zit namelijk geen kalk in. En goedkoop.

Peter
Tip #2106


Gesneden ui in water

Als je in het handwarme water een gesneden ui doet, krijg je geen strepen!

Antoinette
Tip #2244


Emmer water met ui

Maak je ramen schoon met een emmerwater en 4 door gesneden uien werkt perfect !!!

B
Tip #2295


Ramen streeploos wassen

Een emmer lauwwarm water nemen, zónder toevoeging van zeep. Snij een ui met schil en al in vieren en doe dit in het water. Was daarmee uw ramen en droog op de bekende manier met trekker en zeem. Gegarandeerd streeploos!

Pink
Tip #2458


Streeploze ramen

Gloeiend heet water, gebruik huishoudhandschoenen, paar druppels dreft. Nadat de trekker gebruikt is met een theedoek droogwrijven. En zie daar...STREEPLOOS schoon!

Conny W.
Tip #2488