De beste tips

Hortensia verzorgen

#1. Hortensia's in suikerwater

Hortensia's blijven in de vaas langer staan door een schepje suiker en een drupje afwasmiddel aan het water toe te voegen.
Hortensia verzorgen

#2. Hortensia's water geven met gemalen aluin

Rose tuinhortensia's kunt u blauw krijgen door een paar theelepels gemalen aluin op te lossen in een gieter water. Bij de plant gieten voor er zich knoppen vormen.
Hortensia verzorgen

#3. Hortensia's snoeien

Na de bloei, in de nazomer, beginnen de bloemen van de meeste hortensia"s te drogen. De kleur wordt donker, groenig. Dit is het moment om de bloemen weg te snoeien en te drogen. Enkele tips: -Snoei de bloemen best op een droge zonnige dag. Wacht niet tot "s avonds. -Verwijder de bladeren van de stengels. -Hang de bloemen op een droge, warme en donkere plek. Hoe drogen? Door de afgesneden takken ondersteboven te hangen op een droge warme plek (niet in de zon). Plaats de bloemen met stengel in een bakje of vaas met een klein bodempje water. Vul het water niet meer bij en laat de stengels rustig staan. Zet de stengels in een vochtige oasis-blok. Laat de blok verder uitdrogen. Je kan de bloemen ook zonder stengels afknippen en drogen door ze op kranten te leggen of in een bakje met een laagje droog zand. Zet ze op een warme, donkere plaats. Wil je de bloemen drogen en hun kleur behouden, dan snij je de bloemen af zonder stengel en leg je de bloemen op hun kop in een bakje met zand (bijvoorbeeld fijn zand dat je in de dierenspeciaalzaak kan kopen). Bedek de bloemen zachtjes met het zand. Het zand zal vocht onttrekken aan de bloemen.
Bekijk 1 andere tip

De nieuwste tips

Hortensia verzorgen

Hortensia's

Hortensia is sterke plant met bloemen die bloeien van het voorjaar tot diep in het najaar en blijven dat doen, ook als je ze snoeit. De bloemen zijn er in vele kleuren. Er zijn veel verschillende soorten en ze hebben ieder een voorkeur voor zon, halfzon of schaduw. Sommige hortensia’s zijn heel goed als snijbloem te gebruiken. Maak er een mooi, zomers boeket uit de tuin mee. Zijn de hortensia’s uitgebloeid dan kun je nog steeds genieten van de mooie bloemschermen. Die knip je er pas in het voorjaar vanaf. let op: - Hortensia’s verdampen veel water, dus geef ze lekker veel. - Zorg voor een goed doorlatende potgrond.
Hortensia verzorgen

Blauwe hortensia's met roestige spijkers

Wil je je blauwe hortensia mooi blauw houden. Gooi er paar liefst roestige spijkers bij. Hier wordt de grond zuur van waar blauwe hortensia van houdt
Hortensia verzorgen

Hortensia in de grond zetten

Knip 1 paar takken van je hortensia af, dus net onder het oog, een oog is waar in verloop van tijd een nieuw blad uitgroeit. knip de tak in stukken,elke keer onder 1 oog afknippen.de tak mag minimaal 10 a 15 cm hoog zijn,verwijder alle bladen,behalve bovenaan,knip je 2 bladen door midden. steek met 1 stok of bamboe stok,1 dippe gleuf in de grond. en zet daar de hortensia stek in. je kunt van te voren,ook de onderkant waar het oog zit, in stekpoeder steken. en dan in de grond zetten, zodat de stek sneller wortels schiet. maar zonder stekpoeder lukt het ook. en na verloop van tijd,zie je van zelf,dat de stek aanslaat,want er verschijnen nieuwe bladen aan. als de stek flink gegroeit is, dan kun je hem uit graven,en verplanten met potgrond,of als kadootje weg geven.

Nog 1 andere tip

Hortensia verzorgen

Stekjes maken van hortensia's

In de zomer groeit de hortensia erg goed. Wordt de plant te groot, gooi de takken dan niet weg, want je kunt daar stekjes van maken. Knip de takken net onder het oog af, (stuk waar een blad uitgroeit) en steek dit in de grond. Maak een gat door een bamboe stok of of een andere ronde houten stok in de grond en steek hier de hortensia steel in en duw het gaatje dicht. Als je dit met warm weer doet, zorg dat de stek niet uit droogt. Als je een tak van een hortensia stekt, halveer de zij blaadjes en knip de top eruit en na enkele maanden zie je zelf of de stek aanslaat, want dan verschijnen nieuwe licht groene bladen.

Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tip en help zo andere verder.

Nieuwe tip toevoegen Nieuwe tip toevoegen