De beste tips

inductie kookplaat schoonmaken

#1. Kookplaat reinigen

Een zwart glazen kookplaat is heel mooi maar erg moeilijk te reinigen omdat je door het spiegeleffect de kleinste spoortjes van vuil en vet ziet. Na veel experimenteren heb ik een goede methode gevonden. 1: Eerst even de dikste vetvlekken verwijderen met iets vochtig keukenpapier. Een papieren vaatdoekje werkt ook prima als het erg gespetterd heeft want die kun je uitspoelen en voor de tweede of derde keer gebruiken. Dan de glasplaat goed wrijven met een niet-krassende schuurspons die nat is gemaakt met een slap sopje. Let erop dat dit inderdaad slap is want een teveel aan reinigingsmiddel laat veel zeepresten achter die weer zorgen voor een waas op de glasplaat. Na het boenwerk de natte plaat afnemen met een goed uitgeknepen viscose spons (deze neemt veel water op). U zult zien dat de glasplaat nu al (zo goed als) schoon is. Een eventuele lichte waas laat zich makkelijk verwijderen met keukenpapier, een schoon en droog keukendoekje of een microvezeldoekje.

inductie kookplaat schoonmaken

#2. inductiekookplaat super schoon maken

Haal het ergste vuil zo snel mogelijk weg van de nog warme zones met een vochtige schone doek met water. Wacht tot de zones volledig zijn afgekoeld. Gebruik dan zo min mogelijk schoonmaakmiddel, liefst alleen water op keukenpapier. Schoonmaakmiddelen zoals sprays, laten een waas achter na opdrogen. Alleen als de plaat erg vet is een beetje schoonmaakmiddel. Daarna afvegen en  wat schoon water op de plaat. Het natte oppervlak va de plaat droog wrijven met een nieuw stuk keukenpapier. Nog niet blinkend schoon? De plaat licht besprenkelen met water en wederom drogen met een nieuw stuk keukenpapier. Enz. 

inductie kookplaat schoonmaken

#3. Inductie kookplaat schoonmaken na gebruik

Zorg dat je na het gebruiken van de inductiekookplaat dat je het snel schoon maakt. Zorg dat de inductiekookplaat is afgekoeld. Verwijder hierna vlekken en etensresten. Dit kan met een vochtige doek. Op deze manier zal de kans op hardnekkige vervuiling heel klein blijven.

De nieuwste tips

inductie kookplaat schoonmaken

Witte waas en hardnekkige vlekken

Alles geprobeerd kookplaatreiniger, afwasmiddel speciaal sponsje niets werkte. Tot ik een zogenaamd wondersponsje gebruikte. Een witte spons verkrijgbaar bij de action. Het heet Spargo melamine powersponge. Zitten met 5 stuks verpakt kost bijna niets, maar werkt heel erg goed. Sponsje met beetje water gebruikt en mijn hele kookplaat ziet er weer uit als nieuw.