De beste tips

Stamppot of Hutspot te Nat

#1. Gebruik Maizena als je stamppot te nat is

Stamppot kan te nat worden doordat je bijvoorbeeld bent uitgeschoten met de melk, of dat er teveel vocht uit de groenten komt. De simpelste oplossing is dus aardappelpuree mix toe te voegen en klaar is kees.

Te natte stamppot met Maizena verdikken

Maizena is de merknaam voor mais zetmeel, maïzena wordt gebruikt als bindmiddel en hiermee zijn vrijwel alle waterige gerechten te verdikken. Dit wordt vaak toegepast met sausjes en soepen maar is dus ook goed bruikbaar bij een te natte stamppot. 

Hutspot te nat

Ook voor een hutspot die te nat is kan je maízena gebruiken. Ook hier kan je wel kiezen voor wat aardappelpuree. 

Stamppot of Hutspot te Nat

#2. Aardappelblokjes gebruik ik

Mijn tip om een te natte stamppot of hutspot te verbeteren:

Ik neem een aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Dan voeg ik de blokjes toe aan de te natte stamppot of hutspot. De aardappel zal het overtollige vocht absorberen en de consistentie dikker maken.

Ik laat het geheel nog even sudderen tot de aardappelblokjes gaar zijn. Hierdoor wordt mijn gerecht dikker en smakelijker.

Hieronder wat algemene tips als je te maken krijgt met een te natte stamppot en de bovenstaande tips niet genoeg helpen!

  1. Aardappels toevoegen: Als je stamppot te nat is door te veel vocht of saus, kun je extra aardappels toevoegen om de textuur te verbeteren. Schil, snijd en kook de aardappels apart, en meng ze dan met de te natte stamppot.
  2. Uit laten dampen: Als de stamppot te nat is door overtollig vocht, kun je de stamppot in een pan op laag vuur verwarmen en roeren totdat het overtollige vocht verdampt. Dit kan enige tijd duren, maar het zal de stamppot dikker maken.
  3. Paneermeel of broodkruimels: Als je stamppot nog steeds te nat is na het uitdampen, kun je paneermeel of broodkruimels toevoegen om het vocht te absorberen en de textuur te verbeteren. Voeg geleidelijk aan kleine hoeveelheden toe en meng goed totdat je de gewenste consistentie hebt bereikt.
  4. Aardappelpuree: Een andere manier om te natte stamppot te redden is door extra aardappelpuree toe te voegen. Maak wat extra aardappelpuree en meng dit met de te natte stamppot totdat de gewenste textuur is bereikt.
  5. Geraspte kaas: Geraspte kaas kan niet alleen smaak toevoegen, maar ook helpen om de stamppot dikker te maken. Voeg wat geraspte kaas toe en meng goed totdat het is opgenomen.
  6. Her-koken: In sommige gevallen kun je ervoor kiezen om de te natte stamppot opnieuw te koken om het overtollige vocht te laten verdampen. Zorg ervoor dat je voorzichtig roert om te voorkomen dat de stamppot aan de bodem van de pan blijft plakken.