De beste tips

Winterdepressie

#1. Vitamine D tegen dip

Ik heb hier zelf heel lang last van gehad maar voel mij nu opmerkelijk goed door te vasten. Dat wil zeggen, 16 uur of langer per dag achter elkaar niet eten waardoor je lichaam zichzelf gaat opschonen. Zie ook de aflevering van dokters van morgen. Verder natuurlijk een goede vitamine D in de winter; Goede voeding veel groente fruit vezels en vette vis; De zon opzoeken (indien mogelijk); Buiten bewegen . Mocht je toch down blijven zijn er ook natuurlijk antidepressiva als sint-janskruid en saffraan.
Winterdepressie

#2. Daglicht, Praten en Gezond Eten

Ik begin met het zorgen voor voldoende daglicht. Ik open gordijnen en laat zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen. Daarnaast ga ik dagelijks naar buiten, zelfs als het koud is, om frisse lucht en zonlicht op te nemen. Ik zorg ervoor dat ik me kleed naar de weersomstandigheden om warm te blijven.

Ik houd ook mijn dagelijkse routine aan en blijf actief. Ik plan regelmatige lichaamsbeweging, zelfs als het binnen is, zoals wat simpele oefeningen. Dit helpt mijn humeur op peil te houden. Stilzitten is funest, minimaal één wandeling per dag!

Ik zoek sociale interactie op. Ik praat met vrienden en familie, zelfs als het via telefoon of video is. Dit helpt me me minder geïsoleerd te voelen.

Ik probeer ook gezond te eten (soms lastig voor de TV!) en voldoende te slapen. Dit helpt mijn lichaam en geest gezond te houden.

Ik denk aan dingen waar ik dankbaar voor ben en probeer positieve gedachten te cultiveren. Soms helpt het ook om met een professional te praten, zoals een therapeut, als de winterdepressie ernstig is. Met deze ouderwetse aanpak probeer ik mijn stemming op te fleuren en de winterdepressie te bestrijden.

Winterdepressie

#3. Cocooning voorkomen

Een winterdepressie wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan vitamine D. Het tekort ervan geeft mensen het gevoel van "cocooning", in bed willen blijven liggen, niet de deur uit gaan, lusteloosheid. Een manier om dit tekort aan te vullen is om lekker buiten in de zon te wandelen, zonneschijn zorgt voor de grootste aanmaak van vitamine D... maar dat is niet zo makkelijk in de winter. Vitamine D kun je voor de rest ook aanvullen door het eten van vette zalm, Levertraan, Margarineboter en natuurlijk vitamine pillen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk met daglicht naar buiten te gaan en vrienden en familie op te zoeken. Een ander middel tegen winterdepressie is verliefd worden, en misschien draagt vitamine D daar in de winter ook zijn steentje aan bij.
Op Oma Weet Raad vind je veel tips waarmee je met huismiddelen en handigheidjes bepaalde problemen kunt oplossen. Deze tips komen van gebruikers van de website en zijn niet gecontroleerd op hun werking. Hierdoor zijn de tips absoluut niet geschikt als vervanging voor medisch advies. Indien je medische of psychische klachten ervaart, raden we met klem aan om direct de huisarts of een andere medisch specialist te raadplegen.

Gerelateerde onderwerpen