De beste tips

Wol wassen

#1. Kriebelende trui? Vriezer

Hebt u een kriebelende sjaal of trui of muts van zuiver scheerwol? Leg het een nachtje in de vriezer en de kriebel is er uit! Hoe groter het object, hoe langer in de vriezer.
Wol wassen

#2. Gekrompen? Strijk de wol

Indien wollen kleding gekrompen is bij het wassen, dan kan je de schade proberen te verminderen door wol te gaan strijken. Dit doe je met een stoomstrijkijzer. Maak een theedoek nat en leg deze over de trui. Zet de strijkijzer op stomen. Vervolgens strijk en en voorzichtig oprekken. Zorg ervoor dat de theedoek nat blijft. Heb je de hele trui gestreken, leg het daarna liggend te drogen zodat het vorm kan komen. Dit is geen 100% garantie op succes. Indien het 2 maten kleiner is geworden, is het waarschijnlijk al te laat.
Wol wassen

#3. Vermijd het wassen

Wol is relfreinigend en hoeft nauwelijks gewassen te worden. Luchten in de buitenlucht of mist volstaat. Als je af wilt van bacteriën kun je je wollen kleding of (onder)deken ook een halfuurtje in de sneeuw leggen. Eventueel op kloppen met een mattenklopper. (Bij vachtjes of dekens). Voor het binnenhalen even de sneeuw er af kloppen, op een koele plek (niet bij de verwarming dus! Dan vervilt het) nog even laten drogen en je wol is weer helemaal fris. Let op: als het dooit, niet doen! Dan wordt de wol te nat.

De nieuwste tips

Wol wassen

Viltjes van trui afscheren

Wol:
Als een trui is gaan vervilten kun het volgende doen:
Leg de trui op eerst vlakke ondergrond.
Neem vervolgens een scheermesje in een houdertje en ga daar mee schrapend in één richting ( dus niet heen en weer gaan ) over de trui. Zo krijg je de pluisjes van het wol af.