De beste tips

Azijn Gebruiken

#1. Veelzijdigheid azijn

Azijn bestaat al duizenden jaren. Het is een uiterst veelzijdig, biologisch afbreekbaar en goedkoop middel dat voor allerlei doeleinden kan worden gebruikt. Het kan zelfs een deel van de gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen vervangen. Bedenk wel dat azijn het zwakste zuur is dat bestaat. Als u het sterk verdunt met water, heeft het niet altijd een reinigende werking. Azijn bestaat in menig keukenkastje, maar voral jonge mensen weten niet wat ze er mee moeten doen. Azijn als beschermer: - Een aangesneden citroen beschimmelt niet als u deze met azijn insmeert. Perzische tapijten kunt u tegen motten beschermen door af ten toe te sproeien met een oplossing van water met een scheutje azijn. Snijbloemen blijven langer goed als u een beetje azijn aan het water toevoegd. Een nieuwe zeemlap een nachtje in azijnwater leggen voordat u de zeem gebruikt. Daarna grondig uitspoelen. Zeemlappen blijven zacht en worden niet glibberig als u ze na gebruik in lauw azijnwater uitwast. Daarna de zeem drogen. Azijn voor dieren: Duivenhouders kopen appelazijn om aan de duiven te geven voor de verbetering van het uithoudingsvermogen en voor de vacht. Azijn als geurverdrijver: Laat een pan met water een een scheut azijn pruttelen als u vis op pannenkoeken heeft gebakken. Het verdrijft onaangename bakluchtjes. Een half kopje azijn in de koelkast absorbeert ongewenste geurtjes. Vervelende geurtjes in de vaatwasmachine verdwijnen als u af en toe het binnenste besprenkelt met azijn. De magnetron wordt weer lekker schoon als u er een kopje azijn in opwarmt. Zet een schaal met water en een lepel azijn of citroensap in de magnetron en laat het een minuut doorkoken.
Azijn Gebruiken

#2. Toepassingen azijn

Azijn trekt o.a het branderig gevoel en de jeuk uit:
- brandnetelbulten
- muggenbulten
- zonverbranding of andere lichte verbrandingen
wat betreft de verbrandingen, echt ALLEEN de LICHTE (1e graads) verbrandingen en altijd eerst 10 minuten koelen met lauw water!!!!

Azijn Gebruiken

#3. Wasverzachter en antikalk wasmachine

Doe een scheutje (schoonmaak) azijn (evt lavendel voor de geur), in het bakje van de wasverzachter. Het maakt je was zachter, en is goed als antikalk voor de wasmachine.

Als je het voor  de donkere was (en rode kleding) gebruikt, blijft de kleur langer mooi.

Bekijk 2 andere tips

De nieuwste tips

Azijn Gebruiken

Azijn toepassen als ontkalking

Azijn is een handige vloeistof om in huis te hebben. Dit komt omdat het een redelijk sterk zuur is. Het is niet zo zuur dat het schadelijk is, maar het kan wel helpen met veel verschillende dingen. Vooral voor ontkalking kan azijn goed van pas komen. Dit komt omdat het een ontkalkende werking heeft. Dit kan handig zijn voor in de badkamer of in de waterkoker.
Azijn Gebruiken

Azijn om gootsteen te ontstoppen

Af en toe heb ik last van een verstopte gootsteen. Dit kan erg vervelend zijn. Ik ben er echter achter gekomen dat azijn hier tegen kan helpen. Als je eerst wat soda in de verstopte goot doet, kun je er vervolgens wat azijn bij gieten. Dit werkt erg goed voor verstoppingen.
Azijn Gebruiken

Gebruik hier azijn voor

Azijn is voor heel veel dingen te gebruiken: Het verdrijft bijvoorbeeld vieze geurtjes, het geeft een glanzend effect, en het is lekker goedkoop. Lees waar je azijn allemaal voor gebruiken.
- Je kan azijn gebruiken als wasverzachter. Doe het in het bakje van de wasverzachter, helemaal vol. Het resultaat is lekker zacht en geurloos: je kleren ruiken niet naar azijn.
- Je waterkoker en koffiezetter ontkalken en reinigen gaat erg makkelijk met azijn.
- Stickers kan je verwijderen door een natte doek met azijn op de sticker te houden en even te laten inwerken.
- Om bloemen in een vaas langer mooi en fris te houden voeg je één of twee koffielepels azijn bij het water in de vaas.
- De geur van azijn vinden katten niet fijn: wil je katten weghouden uit je tuin? Sproei wat azijn op de plekken waar ze vaak opduiken.
- Doe regelmatig een kop azijn in de vaatwasser om hem te ontkalken en te reinigen. Zo gaat hij langer mee.
- Gebruikte snijplanken ontsmetten door er wat azijn op te sproeien en even te laten inwerken voordat je ze afwast.
- Ramen poetsen met azijn. Doe één of twee koppen azijn in een emmer lauw water en je ramen blinken als nooit tevoren.

Nog 2 andere tips

Azijn Gebruiken

Azijn als wasverzachter

Azijn als wasverzachter:
Wasmachine: halve bak van de wasverzachter vullen met schoonmaakazijn ipv wasverzachter. Degelijk centrifugeren.

Conditioner
keukenazijn 1 op 3 met water vermengen, op je haar sproeien, even intrekken en uitspoelen. Mijn ervaring is alleen wel dat het haar sneller weer vet wordt.

Kalk oplossen
Azijn werkt goed tegen kalk

Kleurbeschermer
Nieuw gekochte kleding in emmer met water en azijn, nachtje wachten. Daarna in de was. (zwarte) kleuren lijken dan langer behouden.

Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tip en help zo andere verder.

Nieuwe tip toevoegen Nieuwe tip toevoegen
Azijn Gebruiken

Ramen schoonmaken met azijn

Je kunt de ramen ook met azijn schoonmaken als je geen spiritus bij de hand hebt.