De beste tips
Bouillon maken
#1. Vertroebeling voorkom je zo
Wanneer je zelf bouillon hebt getrokken en deze is troebel geworden (Blind geslagen) dan kun je deze vertroebeling wegnemen door een eiwit te nemen en dit in de hete bouillon te brengen.
Hierna op een laag vuur een uurtje laten staan en alle 'vuiligheid' is uit de bouillon in het eiwit terecht gekomen. De smaak is achter in het vocht achtergebleven.
Het eiwit kun je er gewoon afscheppen.
Bouillon maken
#2. Gebruik de koffiefilter
Wilt u na het trekken van de bouillon hebben dat de bouillon helemaal helder is? Zeef dan de bouillon na het trekken door een koffie filter!
Bouillon maken
#3. Uiringen voor donkerbruin bouillon
Snijd een rauwe ui (over de breedte) in tweeën zodat je tegen de ringen aankijkt. Prik de uihelften met de wortel/steelzijde op een vork. Leg de snijkant van de ui in een (oude) droge koekenpan en schuif de ui heen en weer door de pan. Rooster zo de ui bijna zwart. Ikzelf schuif de uihelft direct op een elektrische kookplaat heen en weer. Dat gaat supersnel en de ui kleurt prachtig donkerbruin. Doe de ui bij de overige ingrediënten en je krijgt een mooie bruine smakkelijke bouillon.
De nieuwste tips
Bouillon maken
Laat een ui meetrekken met schil
Wanneer je een mooie donkere bouillon wilt; een ui mee laten trekken, met schil en al. Door de natuurlijke kleurstoffen in de schil wordt de bouillon mooi donker.
Bouillon maken
Suiker maakt het minder zout
Bouillon te zout? Een suikerklontje erin en u bent van het probleem af. Het laten meekoken van een rauwe aardappel heeft het zelfde effect.
Bouillon maken
Afkoelen met ijsblokjes
Na het trekken van bouillon voor de soep,
bouillon aflaten koelen dan een langwerpige plasticzak vullen met ongeveer 10 tot 15 ijsblokjes, van boven dichtmaken en al rollend over de (eventueele)vet laag rollen. De vetlaag blijft aan de zak kleven, werkt ook
bij jus.