Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Azijn bestaat al duizenden jaren. Het is een uiterst veelzijdig, biologisch afbreekbaar en goedkoop middel dat voor allerlei doeleinden kan worden gebruikt. Het kan zelfs een deel van de gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen vervangen. Bedenk wel dat azijn het zwakste zuur is dat bestaat. Als u het sterk verdunt met water, heeft het niet altijd een reinigende werking. Azijn bestaat in menig keukenkastje, maar voral jonge mensen weten niet wat ze er mee moeten doen. Azijn als beschermer: - Een aangesneden citroen beschimmelt niet als u deze met azijn insmeert. Mierenpaden kunnen bestreden worden met hete azijn. Perzische tapijten kunt u tegen motten beschermen door af ten toe te sproeien met een oplossing van water met een scheutje azijn. Snijbloemen blijven langer goed als u een beetje azijn aan het water toevoegd. Een visgraat inslikken kan dodelijk zijn. Snel wat azijn drinken zodat de graat oplost en gemakkelijk doorgeslikt kan worden. Een nieuwe zeemlap een nachtje in azijnwater leggen voordat u de zeem gebruikt. Daarna grondig uitspoelen. Zeemlappen blijven zacht en worden niet glibberig als u ze na gebruik in lauw azijnwater uitwast. Daarna de zeem drogen. Azijn voor dieren: Duivenhouders kopen appelazijn om aan de duiven te geven voor de verbetering van het uithoudingsvermogen en voor de vacht. U kunt vlooien bij honden bestrijden door het gekookte water van aardappelen af te koelen en daar een sdcheutje azijn aan toe te voegen. Daarna inwrijven. Vlooien hebben hier een hekel aan. Azijn als geurverdrijver: Laat een pan met water een een scheut azijn pruttelen als u vis op pannenkoeken heeft gebakken. Het verdrijft onaangename bakluchtjes. Een half kopje azijn in de koelkast absorbeert ongewenste geurtjes. Vervelende gerutjes in de vaatwasmachine verdijnen als u af en toe het binnenste besprenkelt met azijn. De magnetron wordt weer lekker schoon als u er een kopje azijn in opwarmt. Zet een schaal met water en een lepel azijn of citroensap in de magnetron en laat het een minuut doorkoken.

4 5 3 0


Azijn als wasverzachter:
Wasmachine: halve bak van de wasverzachter vullen met schoonmaakazijn ipv wasverzachter. Degelijk centrifugeren.

Conditioner
keukenazijn 1 op 3 met water vermengen, op je haar sproeien, even intrekken en uitspoelen. Mijn ervaring is alleen wel dat het haar sneller weer vet wordt.

Kalk oplossen
Azijn werkt goed tegen kalk

Kleurbeschermer
Nieuw gekochte kleding in emmer met water en azijn, nachtje wachten. Daarna in de was. (zwarte) kleuren lijken dan langer behouden.

3 5 1 0


Je kunt de ramen ook met azijn schoonmaken als je geen spiritus bij de hand hebt.

5 0 0