Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Azijn Gebruiken

Waar kan je azijn allemaal voor gebruiken en waar moet je op letten?

Azijn is echt een fijn middeltje uit grootmoeders tijd. Wij helpen je graag verder met tips en trucjes om azijn te gebruiken als vervanger van de duurdere chemische middeltjes.

Veelzijdigheid azijn

Azijn bestaat al duizenden jaren. Het is een uiterst veelzijdig, biologisch afbreekbaar en goedkoop middel dat voor allerlei doeleinden kan worden gebruikt. Het kan zelfs een deel van de gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen vervangen. Bedenk wel dat azijn het zwakste zuur is dat bestaat. Als u het sterk verdunt met water, heeft het niet altijd een reinigende werking. Azijn bestaat in menig keukenkastje, maar voral jonge mensen weten niet wat ze er mee moeten doen. Azijn als beschermer: - Een aangesneden citroen beschimmelt niet als u deze met azijn insmeert. Perzische tapijten kunt u tegen motten beschermen door af ten toe te sproeien met een oplossing van water met een scheutje azijn. Snijbloemen blijven langer goed als u een beetje azijn aan het water toevoegd. Een nieuwe zeemlap een nachtje in azijnwater leggen voordat u de zeem gebruikt. Daarna grondig uitspoelen. Zeemlappen blijven zacht en worden niet glibberig als u ze na gebruik in lauw azijnwater uitwast. Daarna de zeem drogen. Azijn voor dieren: Duivenhouders kopen appelazijn om aan de duiven te geven voor de verbetering van het uithoudingsvermogen en voor de vacht. Azijn als geurverdrijver: Laat een pan met water een een scheut azijn pruttelen als u vis op pannenkoeken heeft gebakken. Het verdrijft onaangename bakluchtjes. Een half kopje azijn in de koelkast absorbeert ongewenste geurtjes. Vervelende geurtjes in de vaatwasmachine verdwijnen als u af en toe het binnenste besprenkelt met azijn. De magnetron wordt weer lekker schoon als u er een kopje azijn in opwarmt. Zet een schaal met water en een lepel azijn of citroensap in de magnetron en laat het een minuut doorkoken.

Patries
Tip #4108


Azijn als wasverzachter

Azijn als wasverzachter:
Wasmachine: halve bak van de wasverzachter vullen met schoonmaakazijn ipv wasverzachter. Degelijk centrifugeren.

Conditioner
keukenazijn 1 op 3 met water vermengen, op je haar sproeien, even intrekken en uitspoelen. Mijn ervaring is alleen wel dat het haar sneller weer vet wordt.

Kalk oplossen
Azijn werkt goed tegen kalk

Kleurbeschermer
Nieuw gekochte kleding in emmer met water en azijn, nachtje wachten. Daarna in de was. (zwarte) kleuren lijken dan langer behouden.

Harro
Tip #14725


Toepassingen azijn

Azijn trekt o.a het branderig gevoel en de jeuk uit:
- brandnetelbulten
- muggenbulten
- zonverbranding of andere lichte verbrandingen
wat betreft de verbrandingen, echt ALLEEN de LICHTE (1e graads) verbrandingen en altijd eerst 10 minuten koelen met lauw water!!!!

Gerline
Tip #15085


Ramen schoonmaken met azijn

Je kunt de ramen ook met azijn schoonmaken als je geen spiritus bij de hand hebt.

Yvette de Jager
Tip #4876


Gebruik hier azijn voor

Azijn is voor heel veel dingen te gebruiken: Het verdrijft bijvoorbeeld vieze geurtjes, het geeft een glanzend effect, en het is lekker goedkoop. Lees waar je azijn allemaal voor gebruiken.
- Je kan azijn gebruiken als wasverzachter. Doe het in het bakje van de wasverzachter, helemaal vol. Het resultaat is lekker zacht en geurloos: je kleren ruiken niet naar azijn.
- Je waterkoker en koffiezetter ontkalken en reinigen gaat erg makkelijk met azijn.
- Stickers kan je verwijderen door een natte doek met azijn op de sticker te houden en even te laten inwerken.
- Om bloemen in een vaas langer mooi en fris te houden voeg je één of twee koffielepels azijn bij het water in de vaas.
- De geur van azijn vinden katten niet fijn: wil je katten weghouden uit je tuin? Sproei wat azijn op de plekken waar ze vaak opduiken.
- Doe regelmatig een kop azijn in de vaatwasser om hem te ontkalken en te reinigen. Zo gaat hij langer mee.
- Gebruikte snijplanken ontsmetten door er wat azijn op te sproeien en even te laten inwerken voordat je ze afwast.
- Ramen poetsen met azijn. Doe één of twee koppen azijn in een emmer lauw water en je ramen blinken als nooit tevoren.

Tip #15647


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen