Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Verbrande huid

Als je verbrand bent door de zon (verbrande huid) wat zijn dan geschikte huismiddeltjes?

Hier vind je tips van Oma tegen verbranding door de zon. Ook als je even geen aftersun voorhanden hebt zijn er andere huidmiddelen die kunnen helpen bij verkoeling en vermindering van de pijn. Bekijk welke oplossingen er worden aangeraden door andere bezoekers van deze website.

Eiwit van ei laat roodheid verdwijnen

Doe het eiwit van een ei op de Verbranding!! GEEN WATER gelijk een ei een dikke laag en de pijn verzacht en de roodheid verdweind als sneeuw voor de zon!! Probeer het gegarandeerd resultaat!!

Liza
Tip #4105


Koude handdoek gebruiken

De pijn door zonnebrand ontstaat doordat de huid de hele dag de hitte van de zon opslaat. Het is dus zaak deze hitte er weer uit te krijgen. De beste methode hiervoor is een handdoek nat te maken met koud water. Wring de handdoek licht uit. Spreidt vervolgens de handdoek uit over de rug, borst, benen etc. Het voelt even koud aan maar daar moet je even doorheen. je merkt dat de handdoek prettig aan gaat voelen en nar verlkoop van een paar minuten voel je de handdoek niet meer. Haal de handdoek dan van de plek af en voel er maar eens met je hand aan. De handdoek is nu gloeiend heet. Die hitte komt dus uit je lichaam. Maak de handdoek opnieuw koud, leg hem weer op de verbrandde plek en herhaal dit enige malen. Daarna lekker insmeren met een goede after-sun.

Marius
Tip #4019


Melk of yoghurt werkt verzachtend

(Karne)melk of yoghurt is heel verzachtend voor een door de zon verbrande huid.

Tip #619


Verbrande huid: komkommer

Bij verbrande huid is komkommer ook goed. Snijd de komkommer in reepjes en leg ze op het verbrande gedeelte. Laat dit 15 minuten liggen en het pijnlijke is weg.

Suzan
Tip #620


Yoghurt verkoelt

Als je door de zon bent verbrand smeer dan je huid in met yoghurt.Dit verkoelt direct en het pijnlijke gevoel gaat er door weg.

Zita
Tip #2622


Wilderozenolie tegen zonnebrand

Zo rood als een kreeft na een zonnebad? Wilderozenolie helpt!

Marijke
Tip #1897


Karnemelk verzacht

Geïriteerde huid of verbrande huid (van de zon); voeg een halve liter karnemelk aan het badwater toe, zonder andere (schuimende) produkten wel te verstaan. Verzacht, verzorgd en koelt de (rode) huid.

Margriet
Tip #623


Thee over de verbrande huid

Bij een verbrande huid door de zon: Steelpannetje met water opzetten en aan de kook brengen. Voor 1 steelpannetje 2 theezakjes kamillethee. Het liefst echte kruidenthee, dus geen smaakjesthee van de supermarkt, dat is meestal gewoon normale thee met kamillesmaak eraan toegevoegd, net als je bijv groene thee van de AH koopt is het geen echte groene thee, enkel de smaak ervan is toegevoegd. Kamille kruidenthee dus, als water aan de kook is de 2 zakjes erin dompelen en ong 3 min laten meekoken. Van de kook afhalen en af laten koelen of wat koud water bijvoegen. Het theebadje niet al te koud maken. Kleine handdoekjes of gastendoekjes erin dompelen, uitwringen dat het wel vochtig is maar niet druppeld en op de verbrande plekken kompressen. Dit net zo lang herhalen totdat je zelf merkt dat de roodheid minder word. Het kompressen haalt de branding eruit en de kamille verzacht de pijn. Daarna verkoelende gel erop smeren, zoals aloe vera of mint. Géén dikke bodylotions of bodybutters, zeker geen vaseline. De huid moet kunnen ademen, het moet de branding eruit kunnen laten, en met dikke lotions belemmer je dat. Daarnaast veel water drinken voor extra hydratatie van de huid.

Laura
Tip #4944


Rode huid? Verse tomaat

Bij hevige zonnebrand kun je na het zonnen met een verse tomaat het branderig gevoel verhelpen. Snij een tomaat in twee, wrijf de sappen over de letsels. Voelt heerlijk aan en verlicht het branderig gevoel. Is mij aangeraden door een Berber en met resultaat. Het is één van de zovele middeltjes.

Léon
Tip #4149


Voorkom zonnebrand

Gebruik de eerste dagen die je in de zon gaat een zonnebrandcréme met een hoge beschermingsfactor, minstens factor 10. Laat je huid eerst voorzichtig wennen aan de zonnestralen. Ga tussen 12 en 3 uur niet in de volle zon zitten, die is dan veel te heftig. Smeer de gevoelige witte plekjes op je lijf extra goed in, zoals de achterkant van je knieën, je voeten en je nek. Gebruik een waterproof zonnebrandcréme. Hoef je je na het zwemmen niet steeds opnieuw in te smeren. Ga niet "bakken", maar zorg ervoor dat je tussen het zonnen door beweegt. Speel bijvoorbeeld een potje beauchvolleybal. Word je nog mooier bruin van ook! Verzorg je huid na het zonnen met een verkoelende aftersun.

Jill
Tip #3247


Rabarberplantsap neemt pijn weg

Ooit heeft ons zoontje van 3 staan kijken bij een buurman die zijn hek aan het insmeren was met carboleum, gevolg enorm verbrande beentjes, ontzettend pijnlijk, via een collega de tip van een oude oma geprobeerd: het blad van de rabarberplant kneuzen en het vocht daarvan op de pijnlijke plekken smeren, gevolg was dat het gelijk werkte, het huilen en dus de pijn was over.

Jan Elsinga
Tip #8761


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen


Levertraanzalf werkt goed

Mijn moeder smeerde altijd levertraanzalf of de (ernstig) verbrande huid. Hielp altijd perfect!

Catharina
Tip #4711


Mentholpoeder werkt

Het beste wat helpt is Mentholpoeder, volgens mij kan je ook talkpoeder gebruiken. Insmeren op de huid zodat de huid nog wit is (wees dus niet zuinig) en laat het er op zitten. Zolang als kan. Dan een lauwe douche -ook verlichting- en dan weer mentholpoeder. Kan er ook mee slapen natuurlijk.

Madelief
Tip #4993


Rode vinaigrette

Tip gekregen van een Italiaanse Dokter Rode Vinaigrette op de huis doen en insmeren en de brand verdwijnt na ca 4 uur en je gaat er niet door vervellen enz. en je behoudt de zonnekleur nog erbij dus, alleen de Rode gebruiken en geen andere. Rode is namelijk zachter voor de huid.

Bianca
Tip #4204


Tarwebloem op de zonnebrand

Bij een zonnebrand doe ik altijd tarwe bloem er op zachtjes op de huid verspreiden en na 10 minuten is de pijn weg. Je kan het een paar keer per dag herhalen. Ideaal voor kinderen als je er niet aan mag komen is het met een zeefje zachtje over de huid verspreiden

Caro
Tip #4096


Gebrand aan de zon: gebruik azijn

Azijn in een bak water, theedoek erin en vervolgens op de verbrande delen leggen. Als de theedoek warm is geworden het proces herhalen. Binnen een paar uur is de hitte eruit!

Ireen
Tip #3979


Eigeel op de zonnebrand

Tik een ei stuk en smeer meteen na de verbranding het eigeel op de wond, het trekt de brand eruit.

Diana
Tip #3165


Mentholpoeder verkoelt

Verbranding door zon dat heftig is en komkommer daar natuurlijk niets mee kan doen, gebruik dan Mentholpoeder. Niet onder de koude douche stappen, dat werkt averechts. Een lauwwarme douche is beter. Daarna de Mentholpoeder. Mentholpoeder verkoelt onmiddellijk en door het op de huid te strooien voelt het zachter/fluweelachtig aan het maakt de pijn direct minder. Hierdoor ben je wel in staat te slapen etc.

Sera
Tip #3200


Zonnebrandcreme helpt gewoon

Wist je dat je met zonnebrand op gewoon bruin kan worden??!!!! Het helpt alleen tegen verbranding.

S.
Tip #3178


Organische vitamine E

Bij verbranding b.v. door de zon: slik 1 tot 2 dagen 400 of 600IE organische vit.E. Verbrande plekken op de huid (niet op open wonden!!)kun je er ook mee insmeren als je de capsules hebt met de vloeibare vorm. Bij ernstiger verbrandingen is het goed om in de herstelperiode regelmatig minstens 400IE Vit. E te slikken. Het helpt littekens te verminderen.

An
Tip #3006


Lauwwarme douche doet wonderen

Als je bent verbrand door de zon, ga meteen de zelfde dag onder een lauwwarme douche staan (ong. een kwartier) hierdoor gaan de porien openstaan en kan de warmte eruit.

Irma
Tip #2625


Dep Aardappelzetmeel

Als je flink verband bent door de zon, moet je 's avonds voordat je gaat slapen. Aardappelzetmeel er op deppen. Dit is te krijgen bij elke supermarkt. Voordat je gaat slapen dep je het poeder gewoon op de verbrande huid. Ben niet te zuinig!!!!! 's Morgens is de brand eruit en heb je nergens last van.

Dian
Tip #2598


Yoghurt of komkommersap

Te veel in de zon de eerste keer, komkommersap of ongepastirieseerde yoghurt er op doen help voor de pijn.

Jan
Tip #2438


Rood geworden? gebruik yoghurt

Insmeren met yoghurt. De brand trekt er vrijwel meteen uit. Melk of karnemelk gaat ook, maar yoghurt is het beste.

P.Bant
Tip #1846


Witte ei op de brandplekken

Als je verbrand bent, moet je s`avonds je insmeren met een rauw geklopt ei (alleen het witte) en dat de hele nacht laten intrekken en s`morgens douchen en dan is de zonnebrand verdwenen.

Misty
Tip #1824


Geraspte rauwe aardappelen

Verbrand:mijn oma deed er altijd geraspte rauwe aardappels op.

Nelleke
Tip #622


Smeer citroensap op de zonnebrand

Koop een citroen snij die door midden, smeer het citroensap op de verbrande huid en de brand is er na 5 minuten uitgetrokken.

Gonny van Schijndel
Tip #621


Tandpasta is ook zonnebrancreme

Ben je verbrand smeer dan flink tandpasta even laten trekken em dan afspoelen met water en de pijn is weg en verkoelend ook

Ronald. K
Tip #22087


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen


Op Oma Weet Raad vind je veel tips waarmee je met huismiddelen en handigheidjes bepaalde problemen kunt oplossen. Deze tips komen van gebruikers van de website en zijn niet gecontroleerd op hun werking. Hierdoor zijn de tips absoluut niet geschikt als vervanging voor medisch advies. Indien je medische of psychische klachten ervaart, raden we met klem aan om direct de huisarts of een andere medisch specialist te raadplegen.