De beste tips

Openhaard schoonmaken

#1. Ruitje van openhaard schoonmaken met as

Het ruitje van de haard kan je het beste schoonmaken met een beetje witte as uit de haard. Keukenrol een beetje nat maken, witte as deppen en hiermee het ruitje schoonboenen. Naboenen met een velletje keukenrol met water zonder as. Tip gekregen van de firma die de haard plaatste en dit werkt perfect!
Openhaard schoonmaken

#2. Openhaard schoonhouden met aardappelschillen

U kunt u openhaard/allesbrander/houtkachel schoonhouten door er uw aardappelschillen in te gooien. Dan heeft u niet zo veel last van roet!

Openhaard schoonmaken

#3. Open haard schoon maken met as

Het raampje van een open haard is soms lastig om schoon te houden. Dit komt omdat deze snel onder het roet zit. Dit is echter makkelijk schoon te maken met het witte as in de haard. Door dit op een keukenrol met wat water te deppen, kun je hiermee het raampje schoon maken. Door het raampje vervolgens af te nemen met nog een stukje nat keukenrol zonder as, is deze helemaal schoon.

De nieuwste tips

Openhaard schoonmaken

Zo maakt deze oma hem schoon!

Ik begin met het verwijderen van de asresten uit de openhaard met een asblik en een bezem. Vervolgens leg ik een laagje oude kranten op de bodem van de openhaard om eventuele druppelend roet op te vangen. Ik maak een pasta van water en zuiveringszout en breng dit voorzichtig aan op de roetvlekken aan de binnenkant van de openhaard.

Ik laat de pasta een tijdje zitten voordat ik het afveeg met een schone doek. Tot slot, ik veeg de buitenkant van de openhaard schoon met een vochtige doek. Zo houd ik mijn openhaard netjes en klaar voor gebruik.