De beste tips

Rouwvliegjes bestrijden

#1. Rouwvliegjes Bestrijden

- Probeer een product (toch niet zo duur) tegen rouwvliegjes van bijv. de Etos.

-Droog methode
je planten een beetje laten opdrogen waardoor de vliegjes niet in de plant gaan zitten. Niet geschikt voor alle planten!

-Zand methode
leg een laagje zand op de aarde van je plant. Het zand droogt sneller op en daardoor gaan de vliegjes niet meer de plant in. Dit helpt niet tegen de larven als die al in de aarde zitten.

-Aaltjes methode
Je kunt op internet Aaltjes tegen rouwvliegjes bestellen. Zorg dat je potgrond al wat vochtig is als je dit doet. Het hele proces duurt +-6 weken. En bewaar de aaltjes in de koelkast! Anders gaan ze dood.

-Thee methode
Kaneel:
doe wat kaneel in een thee zakje of stoffen doek en giet er ongeveer 1 liter heet water overheen. Laat 10 minuten staan en haal het kaneel weg. Dit water kun je verdelen over je planten. Deze methode werkt bij de een wel en bij de ander niet.
Tijm:
Laat tijm trekken in heet water, als het afgekoeld is giet je het over je planten. Geef niet meer water dan de plant nodig heeft! Je kunt het water bewaren en bij de volgende gietbeurt nog eens verdelen.

-Aardappel methode
snij de aardappel in 0.5 cm dikke schijfjes en leg ze op de potgrond. De larven zullen hierop afkomen. Na een paar dagen kun je de aardappel weg gooien. Voor de zekerheid zou ik het nog een keer herhalen.

TIPS:
-De vliegjes komen af op muggenlampen !
-Zet een vleesetende plant bij je planten !
-Leg vliegenplakstrips in je plant, zo kun je checken of de plaag al een beetje weg is !
-Gebruik perliet in je potgrond, dit houdt de grond luchtig en maakt het minder aantrekkelijk voor rouwvliegjes in de toekomst !

Rouwvliegjes bestrijden

#2. Rouwvliegjes verjagen met een plant

Ik heb iets uitgevonden waar ik eigenlijk wel trots op ben. Ik zorg er nu voor dat er geen rouwvliegjes meer bij mijn planten komen. Dit doe ik door een andere plant neer te zetten. Ik heb een vleesetende plant neer gezegd.

Deze plant eet al die vervelende vliegjes op. Ik hoef mij dan geen zorgen te maken of de rouwvliegjes misschien op een andere plant gaan zitten. De vliegjes zijn er vaak maar een dag en meestal verschijnen ze niet eens meer. Het is wel handig om dan meer vleesetende planten te hebben als je heel veel last hebt van dit soort vliegjes. Anders gaan ze er alsnog niet dood aan.


Rouwvliegjes bestrijden

#3. Vleesetende plant en suikerwater.

Ik had een ware rouwvliegjes plaag. Geen enkele methode hielp (goed genoeg) totdat ik een Zonnedauw (Drosera Capensis) plantje kocht. Werkt als een tierelier! Ik had ook de Papegaaibekplant (Sarracenia Psittacina) gekocht. Deze werkt helaas niet. Daarnaast ontdekte ik dat rouwvliegjes op suikerwater afkomen. In een vaas met bloemen waarin bloemenvoeding zat wemelde het van de vliegjes. Suikerwater met een drupje afwasmiddel in een schaaltje naast de plant werkt dan ook redelijk.
Bekijk 9 andere tips

De nieuwste tips

Rouwvliegjes bestrijden

Kaneelwater

Ik had al weken last van rouwvliegjes die van mijn grote lidcactus kwamen.Ik heb een eetlepel kaneelpoeder door een halve liter gekookt water geroerd en dit laten afkoelen.Het kaneelwater gezeefd en een deel op de aarde gegoten en na een week nog eens.Dat is nu een week geleden en ze zijn weg.En mijn lidcactus doet t ook nog goed..😅

Rouwvliegjes bestrijden

Rouwvliegjes vangen

Wij hebben met de aanschaf van een nieuwe plant last van rouwvliegjes in meerdere planten. Toen mijn man een triple biertje inschonk zaten er steeds vliegjes in zijn glas. We hebben een kontje bier in het glas laten zitten en tussen de planten gezet en idd veel vliegjes in het glas, meer dan in het glas met azijn en dreft. Een goede vliegjesvanger dus. 

Rouwvliegjes bestrijden

ECHT WEG !!

  1. Plaats in elke planten pot een vliegen vang strip langs de rand
  2. meng gekochte nematoden volgens instructie en doe volgens instructie bij de plant
  3. Plaats doorzichtige plastic zak over de gehele de plant tot onder de pot voor minimaal een week.
  4. controleer plant op gezondheid en vliegjes elke dag
  5. Paar dagen geen vliegjes meer te zien .Plaats plant op afstand van andere planten zonder afdekking.

Nog 9 andere tips

Rouwvliegjes bestrijden

Modena/ Wodka methode

Zet een klein schaaltje met een mengsel van half Modena half Wodka tussen je planten. De rouwvliegjes worden aangetrokken door de lucht van de Modena en worden door de Wodka bedwelmd. De eerste dagen zitten het schaaltje vol maar het wordt langzaam minder. Nu na 3 weken zie ik er geen een meer.
Rouwvliegjes bestrijden

Rouwvliegjes bestrijden door jezelf te verbeteren

Het klinkt misschien raar, maar rouwvliegjes bestrijden begint bij jezelf. Als jij overal etensresten achter laat en je planten niet goed verzorgt, zullen deze vliegjes op je pad komen. Je kan het beste eerst bij jezelf beginnen en kijken wat er aangepast moet worden. Soms zijn het maar kleine dingen, maar andere keren kun je heel veel beter doen. Het bestrijden van de vliegjes heeft geen zin, als ze daarna net zo hard weer terug gaan komen. Kies daarom altijd voor de juiste aanpak en kijk eerst naar jezelf wat je eventueel kan gaan verbeteren.
Rouwvliegjes bestrijden

Sybotanica

Waarschijnlijk zoals jullie wel weten komen varenrouwmugjes af op vochtige potgrond. De oplossing is dus eigenlijk geen potgrond meer te gebruiken maar Worm Casting. Het voorziet je planten van alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om groot en gezond te worden. De meststof is geweldig voor elke kamerplant! 

Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tip en help zo andere verder.

Nieuwe tip toevoegen Nieuwe tip toevoegen
Rouwvliegjes bestrijden

Plantenspuit met afwasmiddel

Vul een plantespuit met water en een klein beetje afwasmiddel. Bespuit hiermee alle bladeren van de plant, 's ochtends en 's avonds. De plant een paar keer per dag goed schudden, want zo kunnen de vliegjes zich niet meer voortplanten. Absoluut succesvol!

Rouwvliegjes bestrijden

Rouwvliegjes bestrijden

Helaas krijgt iedereen wel eens te maken met rouwvliegjes. Rouwvliegjes bestrijden is dan vaak een echte noodzaak, omdat je plant anders dood kan gaan. Je kan ze bestrijden met een laagje zand. Dit werkt bij mij vaak. Het zand leg je er boven op en dit zal een heel stuk sneller drogen. Hierdoor gaan de vliegjes niet meer in het zand zitten en hier heb je een zeer groot voordeel aan. De vliegjes trekken dan weg.
Rouwvliegjes bestrijden

Tijm tegen rouwvliegjes

Rouwvliegjes zijn erg vervelend zijn om in je planten te hebben. Vaak geeft dit namelijk aan dat een plant dood gaat. Echter is de plant makkelijk te redden als de vliegjes weg zijn. Tijm kan hier een wondermiddel voor zijn. Als je tijm een tijdje laat trekken in kokend water en dit vervolgens laat afkoelen, kun je dit gebruiken om je planten water mee te geven. Dit schrikt de rouwvliegjes af en zorgt er voor dat je plant weer gezond kan worden. Hierbij is het wel belangrijk dat je de plant niet teveel water geeft.
Rouwvliegjes bestrijden

Lucifer bij rouwvliegjes

Ik had ook last van die vliegjes bij mijn "olifantenpoot" plant. Heel veel tips van hier geprobeerd en zelfs aan de bloemist gevraagd maar niets hielp.

Tot ik de gouden tip kreeg van een tante. Steek een paar lucifers op z'n kop in de aarde rondom de plant. Dus met het zwavelkopje in de grond.Ik heb er 5 gedaan bij een best grote plant. En ja hoor... succes! Probeer het maar eens.

Ps. en als het niet werkt: Kijk gewoon bij de appie!

Rouwvliegjes bestrijden

De stofzuiger methode

Pak gewoon even je stofzuiger en je zuigt de vliegjes zo op. Laat ze buiten vrij zodat ze niet uit je stofzuiger komen. Doe dit een paar dagen achter elkaar (ivm de larven die later nog uitkomen) en je bent er zo van af.

Rouwvliegjes bestrijden

pak je plant in!

Misschien werkt dit alleen bij kleine plantenpotjes, maar ik heb mijn plant "ingepakt". En een beetje vreemd ...

Je plant inpakken met bv vershoudfolie of iets anders doorzichtigs, vanaf de onderkant (hou de blaadjes verder vrij) van je plant tot om de pot heen. Dit goed vast  plakken, zodat er niks in en uit kan.  Ik heb m'n plant 1 week "ingetaped" en al weken geen last meer van. Na een paar dagen zag ik al steeds minder vliegjes. Heb ze af en toe dood geplet, om het proces wat te versnellen.