Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Mieren bestrijden

Wat te doen tegen mieren in de tuin?

Mieren kunnen op verschillende manieren overlast veroorzaken. Bijvoorbeeld als de tegels van je terras verzakken, of er kale plekken in het gazon ontstaan. In sommige gevallen bijten mieren ook als je net lekker in de tuin zit. Kortom: er kunnen diverse redenen zijn om mieren in de tuin of onder tegels te bestrijden. Op deze pagina vind je 51 tips die je hierbij kunnen helpen. Mieren bestrijden kan overigens ook op natuurlijke wijze. Met diverse middeltjes kun je ze verjagen in plaats van verdelgen. Er is een aparte pagina met adviezen voor als je last hebt van mieren in huis.

Mieren Bestrijden: Oma weet raad

Als u last heeft van mieren is er een plantaardige oplossing voor uw probleem. Als er goudsbloemen, afrikaantjes, lavendel, boerenwormkruid, of bieslook geplant wordt bij de plaats waar de mieren overlast bezorgen maken de mieren liever een omweg. Mieren hebben een hekel aan de geur van deze planten.

Rosa Blom
Tip #278


Pure ammoniak mierennest

Gewoon pure ammoniak in de gaten gieten en ik heb ze nog niet weer gezien.

Jakob
Tip #2523


Bruine suiker

Strooi een beetje bruine suiker waar er mieren komen. Mieren storten zich op suiker, maar de bruine suiker gist in hun magen. Niet goed voor de mieren maar zeker veilig voor spelende kinderen.

Dirk Janssens
Tip #2383


Glassex tegen mieren

De ingang van de mieren een paar keer goed inspuiten met glassex, ze verdwijnen streeploos.

Sibella
Tip #1810


Zout op het nest

Doe op een mierennest wat zout dan komen bijna alle mieren eruit en dan kokend heet water over heen gooien doe dit 1 a 2 keer en het werkt wij hebben er geen last meer van.

Sonja
Tip #2624


Grens van krijtstreep

De tuin is buiten en daar leven ook mieren. Maar die wil je niet binnen. Het is mogelijk een grens te leggen waar de mieren niet overheen gaan. Zet in de tuin/het terras op de tegels een ononderbroken krijtstreep. Gewoon wit schoolbordkrijt. Zo kunnen de mieren vrij rondmarcheren buiten, maar niet binnen hun kampement opslaan.

@ssie
Tip #5023


Dettol sprayen

Last van mieren? Doe wat Dettol met water in een spuitfles, sprayen en op laten drogen. De mieren gaan bijna gelijk dood en komen niet meer terug. Ook veilig voor kinderen.

A. de Gouw
Tip #2612


Bindmiddel in mierennest

Mazena of ander bindmiddel bij het mierennest strooien, als de mieren dit eten zetten ze uit en overleven dit niet. Wat ook kan, gekookt water op het nest gieten of afwas in het mierennest spuiten.

Karin
Tip #1646


Afwasmiddel tegen mieren

Als u last van mieren heeft spuit dan een streep met citroen afwas over de plek waar ze steeds vandaan komen, ze zijn echt de volgende dag nergens meer te vinden.

Diny van Veltum
Tip #279


Koffiedik strooien

Deze tip werkt echt (van mijn oma) bij mieren. Strooi op het mierenpad of uitgang koffiedik (gewoon uit de filter) na een/twee dagen zijn de mieren weg. Je kunt het hierna gewoon opvegen.

K. Niemeijer
Tip #283


Gebruikt afwaswater

Om mieren weg te sturen, het gebruikte afwaswater over de plaats waar ze zijn gooien en weg zijn ze. Lukt dat niet in 1 keer, dan meerdere keren herhalen. Het lukt bij mij altijd.

Marielle
Tip #282


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen


Verdrinken in limonade

Gewoon een bakje aanmaak limonade neerzetten, de mieren zijn er gek op en verdrinken erin. Veilig voor kinderen en huisdieren.

Karin
Tip #2599


kaneelpoeder tegen mieren

Als je last hebt van mieren dan kun je er kaneel poeder op strooien en je krijgt nooit meer last van mieren.

Tip #1940


Mengsel maken tegen mieren

Allereerst er zijn veel verschillende soorten mieren. Daarom zijn er ook verschillende giffen tegen. Zoek uit welke het zijn en welke stoffen effectief zijn. Meestal moeten de mieren niks hebben van de standaard poedertjes. Wat ik doe: pak een flinke kom. Doe daar wat anti-mier spul in en meng het met bloem. Doe er stroop bij. Niet teveel, met moet net geen pasta zijn maar een beetje brokkelig blijven. Doe wat bij de nestingangen. Niet teveel! Zijn ze gek op ze gaan als een dolle aan de slag om het mee naar binnen te nemen. Gebruik je teveel dan gaan ze gek doen en vallen ze snel neer. Dan komt er dus niks bij de larven. Eerste dagen 2 a 3x per dag mooie beetjes. Tot je merkt dat er veel minder mieren komen. Dan een of twee keer wat meer en het nest is weg. Als je niet doorzet heb je kans dat de kolonie zich gaat splitsen en krijg je een steeds groter probleem. Dus wel doorgaan tot het eind.

deveedee
Tip #8834


Recept dat werkt tegen mieren

Per toeval heb ik ontdekt dat het 'recept' van 1/3 water 1/3 spiritus en 1/3 vloeibare groene zeep dat eigenlijk voor bladluis is bestemd ook heel erg goed werkt tegen mieren. Spuit of giet wat op op het nest en ze komen voorlopig niet terug. We hadden een flink nest op ons pas aangelegde gras, het gras is mooi gebleven.

cvdw
Tip #11857


Mieren de weg leiden met krijt

Trek een dikke streep met witte kalk krijt schoolbord krijt, daar komen ze niet overheen, zo kan je ze weg lijden, naar een plek waar jij ze wil hebben .sonja

Tip #8294


Lavendel verjaagt mieren

Heb je veel last van mieren?
Ik weet raad:
1. doe in elk gaatje lavendel (ze vinden de geur niet leuk)
2. spuit glassex tussen de gleufjes ook bij de stenen in de buurt.
3. doe wat as tussen de tegels
4. doe dit elke de dag binnen 2 a 3 dagen heb je geen mieren!!!

Jules Stevens
Tip #15720


Wasmiddel mengen met water tegen mieren

Vele van bovenstaande tips geprobeerd en wat ONMIDDELLIJK en voor 100% doeltreffend is heel simpel nl.
Je mengt geconcentreerd WASMIDDEL met WATER in een spuitbus om te vernevelen en spuit dit maar over de mieren en in de kieren en spleten die naar het nest leiden en DIRECT worden de mieren geneutraliseerd, na één minuutje zie je geen mier meer lopen. Herhalen is eigenlijk niet meer nodig. Neem een goed geurtje ruikt je tuin ook meteen lekker fris. Probeer het en je zal zien!

jack07
Tip #15737


Bakpoeder helpt tegen mieren

Bakpoeder helpt tegen mieren. Ze eten het op en gaan er dood aan. De meeste mieren eten de bakpoeder zo op. Soms heb je nesten die de bakpoeder links laten liggen. Dan moet je er een klein beetje limonade overheen gieten, dan eten ze het alsnog op. Niet teveel, anders trek je weer ongedierte aan door de limonade.

Martine75
Tip #15814


Witte bloem strooien

Strooi daar waar de mieren zijn gewoon wat witte bloem, je zult zien, geen mier meer te bekennen en ook nog veilig voor de kids.

Marly Theunissen
Tip #3180


Mieren wegkrijgen met bakpoeder

Mieren kan je weg krijgen door wat bakpoeder te strooien bij de plek waar ze zitten, met een dag zijn ze voor maanden weg. En veilig voor kinderen.

Ellen
Tip #1564


Stop ze met schoolkrijt

Last van mieren? Zet voor de drempel van je huis een streep met schoolkrijt, mieren lopen niet door het krijt heen.

Linda
Tip #2451


Mieren kunnen niet tegen alcohol

De beestjes kunnen ook niet tegen alcohol. Heb je nog een fles wijn staan die je niet meer drink, giet die dan leeg over het nest.

Tip #6289


Mieren weg krijgen met poedersuiker

Meng een beetje gistpoeder met poedersuiker. Leg dit op een papiertje in de looproutes van de mieren. De mieren eten het op, waarna de gist uitzet in de buikjes van de mieren. Dit overleven ze niet.

Michelle Nooy
Tip #4038


Mieren Bestrijden Huismiddel: Rietsuikerstroop

In plaats van jam is het effectiever om rietsuikerstroop met gist te gebruiken.
Het helpt niet om de mieren te verjagen, maar je kan wel zien waar ze vandaan komen en maatregelen treffen om die plek af te sluiten.

Jan
Tip #5299


Komkommerschillen

Mieren houden niet van komkommers.
Leg komkommerschillen bij de plaatsen waar je last hebt van mieren.

Jose
Tip #4867


Mieren weg krijgen: looproute verleggen

De looproute van de mier kun je milieuvriendelijk verleggen met een streep onverdund afwasmiddel, Dreft ofzo. Daar lopen ze niet overheen en zo kan je eenvoudig mieren wegkrijgen. Het doodt ze niet. Wel herhalen want het droogt uit of regent weg en dan werkt het niet meer.

Eva
Tip #5018


Nootmuskaat mieren

Er zijn al tig soorten tips voor mieren te bestrijden maar deze stond er nog niet bij en heb er veel baat bij.
Strooi in de openingen en paden van de mieren gemalen nootmuskaat.

Dia Hendriks
Tip #4248


Mieren kunnen niet tegen azijn

Mieren kunnen niet tegen azijn. Met azijn de plaats nat gieten en u bent voor zeer lange tijd van de mieren verlost. Hoe lang weet ik niet, bij mij werkt het al een jaar!

Tip #6805


Waspoeder over mierennest strooien

als men een nest mieren heeft waspoeder over schudden geen last meer van mieren.

Tip #5943


Komkommer jaagt mieren weg

Leg plakjes kommer op de plek en ze gaan er vandoor.

Tip #6290


Mieren en bijen bestrijden met gist

Bij de tip over suiker/stroop/confituur met gist: bescherm het niet alleen tegen de mieren, maar ook tegen de bijen. Deze gevleugelde vrienden overleven dit recept namelijk ook niet.

Jjeetje
Tip #4548


Water over het nest

Nog een milieuvriendelijke tip tegen mieren in de tuin: giet enkele dagen achter elkaar liters kokend water over de nestuitgangen. Je hebt hier echt liters voor nodig, want de gangen zijn erg lang.

Claudy
Tip #280


Vimpoeder op de nestjes

Heeft u veel last van mieren, strooi dan wat vimpoeder op de nestjes, de mieren hebben een hekel dat de poeder aan de pootjes en de vleugels zitten. Na een paar dagen zijn ze zo goed als verdwenen.

Wieny Joziasse
Tip #284


Stuivers tegen mieren

Bij last van mieren leg je enkele stuivers op de plek waar de mieren zijn en ze verdwijnen binnen een mum van tijd.

W. Ploeger
Tip #1180


Knoflook of bakmeel

Een teentje knoflook open snijden en bij het nest neerleggen. Of zelfrijzend bakmeel strooien.

Rienstra
Tip #2500


Mieren bestrijden bij nest

Strooi bakpoeder op de gangen van het mierennest, de mieren nemen het mee in het nest en eten ervan, ze zullen allen sterven door uitzetting.

PiJay60
Tip #2593


Verdunde dettol plantenspuit

Verdun Dethol met water en doe dit in een plantenspuit (of iets dergelijks). Sproei dit op de mieren, en giet wat in de gaatjes.

Petra
Tip #4317


Poedersuiker en gistkorrels

Een mierennest vlakbij de voor- of achterdeur en mieren die binnen komen? Vermeng een gelijke hoeveelheid poedersuiker met gistkorreltjes, en strooi dat bij het nest. Uiteraard alleen bij droog weer.

Laura
Tip #4335


Confituur en gist

Ik meng twee soeplepels confituur met 1 soeplepel gist in een bordje en zet deze aan het mierennest. Zorg wel dat dit bord afgeschermd blijft voor de regen. Daar ze de confituur met gist naar het nest en de koningin brengen zijn ze ten dode opgeschreven (ontploffen als het ware). Niet doen als u loslopende huisdieren hebt bv hond - kat - kippen!

Ronny
Tip #4610


Heet water

Het beste tot nu toe van al die tips is heet water. Het allerbeste is dan ook om een tuinslang neer te leggen op de plek waar de meeste mieren zijn ik heb nu 1 uur heet water laten stromen en heb nog geen last weer gehad de meeste tips zijn over het algemeen maar tijdelijk of heel licht werkzaam.

Jan Blaauw
Tip #4632


Mieren blijven weg van komkommerschillen

Mieren bestrijden kan door komkommerschillen te leggen op de plaats waar mieren niet mogen komen!

Ann
Tip #1495


Kokend water

De beste manier om van de mieren af te komen is simpel en goedkoop. Gooi kokend water in het nest en je ziet ze niet meer terug.

Lieke Kortekaas
Tip #4859


Koffie of espresso

Strooi koffie bij voorkeur Buisman of esspresso koffie) bij de mieren. Heel efficient: Los koffie op in water (maak dit zo sterk mogelijk) en laat dit in het mierenhol lopen. Binnen een paar minuten geen mieren meer.

Cynthia
Tip #4779


Honing en meel

Wil je mieren weg hebben, meng dan honing met meel. De honing maakt het zoet en dus lekker voor de mieren. In de meel zit gist. Als dit vervolgens wordt gevoerd aan de larven, dan gaat de gist, gisten en gaan de larven dood. En na een paar weken dus ook de kolonie. vergeet niet zo af en toe nieuwe honing/meel te vernieuwen

Arend
Tip #5798


Bakpoeder op mierennest strooien

Strooi wat bakpoeder op het nest. Want giftige producten dringen in de bodem en maken heel de grond giftig.

Hans Denayer
Tip #5631


Azijn in mierennest

Mieren kunnen zuur verspreiden als ze bedreigd worden. Ik gooi azijn in de uitgangen (paar keer herhalen), dit vinden ze heel erg en ze gaan definitief verhuizen. Milieuvriendelijk.

Conny
Tip #4891


Citroenschil houdt mieren weg

Leg gewoon wat citroenschil neer. Leuk om tezien hoe rap ze dan zijn. Ik heb ze niet meer terug gezien !

Anna Kersten.
Tip #2174


Koperen muntstukken houden mieren op afstand

Ze zeggen dat koperen muntstukken de mieren op een afstand houdt wie last heeft van mieren zou dan wat koper geld of muntstukken ergens moeten leggen waar mieren zijn gezien en ze zijn binnen korte tijd weer weg. Geen chemische dure mierenlokdozen meer maar zo kan het ook.

Yvette de Jager
Tip #5786


Koper houdt mieren weg

Heeft u last van mieren die binnen komen, gewoon ff een stukje koper voor de deur of bij het gat doen waar ze binnen komen, en weg zijn ze.

A. Assen
Tip #1313


Mieren bestrijden: huismiddel

Oke, welk huismiddel is nou het beste om mieren te bestrijden als je geen dikke bankrekening hebt en niet al die HG middeltjes kunt kopen.

Eén ding weet ik wel zeker: een paar koperen muntjes op de grond leggen is GEEN goed huismiddel tegen mieren. Je hebt wel iets meer nodig dan dat.

Het beste huismiddel tegen mieren is koffiedik! Dat moet je het op het pad van de mier leggen. Dan gaan ze vanzelf een andere kant op.

Keesje
Tip #18135


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen