De beste tips

Wolluis bestrijden

#1. Volledige gids: wolluis

Daar stond mijn hortensia, het pronkstuk van mijn tuin. Op een ochtend lag er n blaadje op de grond, vol met wolluis. Drama! Ik ben mij erin gaan verdiepen. Ze worden gebracht door vogels en verspreid door de tuin door mieren. Dit had ik alvast niet in de hand. Ze zijn verder zeer hardnekkig en overleven zelfs bij min 40. Dus n strenge winter helpt niet. Bovendien is het de enige luis die overal op de wereld voorkomt. N taaie luis!! Van ellende eerst HG wolluis gebruikt. Nadat de hele fles geleegd was, probeerde ik n paar dagen later de witte nestjes ( ja, t zijn nestjes, gevuld met minstens 100 luisjes!) weg te vegen met n natte doek, maar ze zaten vastgeplakt, t ging helemaal niet. Ik bleef ik wolluis tegenkomen, en nieuwe volle ronde witte nestjes. Ik had bijna nog een fles gekocht, maar ik had met de eerste al zo'n moeite gehad.
Ik had niet veel hoop met de tip spiritus, groene zeep en water. Pompspuitfles gekocht, mengsel gemaakt en aan de slag gegaan. Eerst begonnen met spuiten, daarna met n nat dweiltje met sopmengsel de bladeren gaan schoonmaken. Dat ging n stuk sneller, de nestjes gleden makkelijk van t blad. IJverig ging ik verder. Ineens had ik n aha! moment! Zolang ik hardnekkiger was dan de luis, was het probleem opgelost! 5 uur lang heb ik liggen soppen en speuren op n matje, zodat ik goed onder de blaadjes kon kijken totdat alle witte luizennestjes weg waren en er geen luis meer te zien was. Intussen de parasol ter bescherming van de bladeren neergezet. Daarna de bovenlaag van de grond weggehaald en nieuwe potgrond aangebracht. Nu ga ik elke ochtend kijken met n spiegeltje. Zo zal de plant overleven. In de winter is er n product te koop die de nieuwe haarden voor volgend jaar doden.

Wolluis bestrijden

#2. Natuurlijk tegen gaan van Wolluis met Tabaksstro

Bij de betere tuincentra , zoals Welkoop, verkopen ze Tabakstro tegen luizen op kippen. Mijn Orchideeën hadden  last van Wolluis en ik dacht ik ga de Tabakstro eens proberen. Sindsdien geen Wolluis meer in mijn bloemen en planten. Is daarbij ook nog zeer decoratief.

Wolluis bestrijden

#3. Spiritur en groene zeep

Wolluis is enorm hardnekkig. Ik kreeg een stek van een Clivia maar die was besmet met wolluis. Tip: maak een oplossing van spiritus en groene zeep, ongeveer 250 dl en voeg daar 4 uitgeperste knoflookteentjes aan toe. Je moet echt blad voor blad behandelen en zonodig herhalen.