De beste tips

Verbrande huid

#1. Eiwit van ei laat roodheid verdwijnen

Als je geen aftersun in huis hebt, doe dan het eiwit van een ei op de Verbranding!! GEEN WATER gelijk een ei een dikke laag en de pijn verzacht en de roodheid verdwijnt als sneeuw voor de zon!! Probeer het, je zal het zien: gegarandeerd resultaat!!

Verbrande huid

#2. Koude handdoek gebruiken

De pijn door zonnebrand ontstaat doordat de huid de hele dag de hitte van de zon opslaat. Het is dus zaak deze hitte er weer uit te krijgen. De beste methode hiervoor is een handdoek nat te maken met koud water. Wring de handdoek licht uit. Spreidt vervolgens de handdoek uit over de rug, borst, benen etc. Het voelt even koud aan maar daar moet je even doorheen. je merkt dat de handdoek prettig aan gaat voelen en nar verlkoop van een paar minuten voel je de handdoek niet meer. Haal de handdoek dan van de plek af en voel er maar eens met je hand aan. De handdoek is nu gloeiend heet. Die hitte komt dus uit je lichaam. Maak de handdoek opnieuw koud, leg hem weer op de verbrandde plek en herhaal dit enige malen. Daarna lekker insmeren met een goede after-sun.
Verbrande huid

#3. Melk of yoghurt werkt verzachtend

(Karne)melk of yoghurt is heel verzachtend voor een door de zon verbrande huid.
Bekijk 26 andere tips

De nieuwste tips

Verbrande huid

Verbrande huid genezen met shampoo en melk

Meng een eetlepel shampoo met een glaasje melk. Even goed roeren en inmaseren op de verbrande huid. Zorg dat het niet in de ogen of mond komt. U zult snel resultaat zien.

Verbrande huid

Brand eruit halen

Mocht je verbrand zijn door b.v. stoom of iets anders en is de wond DICHT, doe er een laagje doodgewone bloem op, verbandje erom heen en de brand trekt er helemaal uit.

Verbrande huid

Verkoelen en verzorgen

Bij paniek houdt onder stromend lauw water. 25 graden of 20 graden verkoelt al voldoende of houdt t in n bak water. Zorg dat je altijd, n plant of aftersun gel of n pot gel vd Action, Aloë Vera in huis hebt. Smeer t slijm uit een vd bladeren op je wonden, t verkoelt direct. De hitte blijft terug komen als t diep verbrand is, blijf herhalen en waai er lucht op. De Aloë Vera verzorgt ook de huid en de verbranding en zal de huid beter en mooier herstellen. Je huid moet kunnen ademen, speciale vetten, crèmes en brandgel helpt voor geen meter. 

Kamille, munt, mint, eucalyptus en andere rustgevende, ontspannende en verfrissende kruiden zullen ook helpen. 

Heb je niks bij de hand, na t min 10 min onder t stromend water te houden, zoek dan wat in je diepvries wat je verpakt hebt in n zakje of plasticfolie en leg dat op de wond of druk t tegen de wond, dat helpt zeker tegen de pijn en ga dan naar de Ehbo of buren voor de andere opties. 

Wil je afwachten, geef t voldoende tijd en blijf t verkoelen met wat je hebt tot de hitte eruit is. Zoek afleiding om er niet bij stil te staan. 

Succes en beterschap. 

XWendy

Ps ken je iemand die 'n Aloë Vera plant heeft, scheur n stuk vd wortel met blaadjes af en zet die direct in n potje zand. In de winter rust ie en drink weinig. 

Va de lente zet m lekker voor t raam of in t zonnetje en hij springt binnen n paar maandjes uit je potje, gewoon overpotten of uitdelen aan anderen. 

Hij gaat steeds meer drinken en de bladeren worden langer en dikker, vol met gezonde slijm en sap, gezond voor in en op t lijf. Veel beter dan komkommer. 

Ook heeft iedere supermarkt wel n plantje staan, let op, er zijn verschillende, dus google eerst voor meer info. 

Nog 26 andere tips

Verbrande huid

Verbrande huid: komkommer

Bij verbrande huid is komkommer ook goed. Snijd de komkommer in reepjes en leg ze op het verbrande gedeelte. Laat dit 15 minuten liggen en het pijnlijke is weg.
Verbrande huid

Yoghurt verkoelt

Als je door de zon bent verbrand smeer dan je huid in met yoghurt.Dit verkoelt direct en het pijnlijke gevoel gaat er door weg.
Verbrande huid

Karnemelk verzacht

Geïriteerde huid of verbrande huid (van de zon); voeg een halve liter karnemelk aan het badwater toe, zonder andere (schuimende) produkten wel te verstaan. Verzacht, verzorgd en koelt de (rode) huid.

Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tip en help zo andere verder.

Nieuwe tip toevoegen Nieuwe tip toevoegen
Verbrande huid

Wilderozenolie tegen zonnebrand

Zo rood als een kreeft na een zonnebad? Wilderozenolie helpt!
Verbrande huid

Voorkom zonnebrand

Gebruik de eerste dagen die je in de zon gaat een zonnebrandcréme met een hoge beschermingsfactor, minstens factor 10. Laat je huid eerst voorzichtig wennen aan de zonnestralen. Ga tussen 12 en 3 uur niet in de volle zon zitten, die is dan veel te heftig. Smeer de gevoelige witte plekjes op je lijf extra goed in, zoals de achterkant van je knieën, je voeten en je nek. Gebruik een waterproof zonnebrandcréme. Hoef je je na het zwemmen niet steeds opnieuw in te smeren. Ga niet "bakken", maar zorg ervoor dat je tussen het zonnen door beweegt. Speel bijvoorbeeld een potje beauchvolleybal. Word je nog mooier bruin van ook! Verzorg je huid na het zonnen met een verkoelende aftersun.
Verbrande huid

Organische vitamine E

Bij verbranding b.v. door de zon: slik 1 tot 2 dagen 400 of 600IE organische vit.E. Verbrande plekken op de huid (niet op open wonden!!)kun je er ook mee insmeren als je de capsules hebt met de vloeibare vorm. Bij ernstiger verbrandingen is het goed om in de herstelperiode regelmatig minstens 400IE Vit. E te slikken. Het helpt littekens te verminderen.
Verbrande huid

Dep Aardappelzetmeel

Als je flink verband bent door de zon, moet je 's avonds voordat je gaat slapen. Aardappelzetmeel er op deppen. Dit is te krijgen bij elke supermarkt. Voordat je gaat slapen dep je het poeder gewoon op de verbrande huid. Ben niet te zuinig!!!!! 's Morgens is de brand eruit en heb je nergens last van.
Verbrande huid

Rode huid? Verse tomaat

Bij hevige zonnebrand kun je na het zonnen met een verse tomaat het branderig gevoel verhelpen. Snij een tomaat in twee, wrijf de sappen over de letsels. Voelt heerlijk aan en verlicht het branderig gevoel. Is mij aangeraden door een Berber en met resultaat. Het is één van de zovele middeltjes.
Verbrande huid

Mentholpoeder verkoelt

Verbranding door zon dat heftig is en komkommer daar natuurlijk niets mee kan doen, gebruik dan Mentholpoeder. Niet onder de koude douche stappen, dat werkt averechts. Een lauwwarme douche is beter. Daarna de Mentholpoeder. Mentholpoeder verkoelt onmiddellijk en door het op de huid te strooien voelt het zachter/fluweelachtig aan het maakt de pijn direct minder. Hierdoor ben je wel in staat te slapen etc.
Verbrande huid

Thee over de verbrande huid

Bij een verbrande huid door de zon: Steelpannetje met water opzetten en aan de kook brengen. Voor 1 steelpannetje 2 theezakjes kamillethee. Het liefst echte kruidenthee, dus geen smaakjesthee van de supermarkt, dat is meestal gewoon normale thee met kamillesmaak eraan toegevoegd, net als je bijv groene thee van de AH koopt is het geen echte groene thee, enkel de smaak ervan is toegevoegd. Kamille kruidenthee dus, als water aan de kook is de 2 zakjes erin dompelen en ong 3 min laten meekoken. Van de kook afhalen en af laten koelen of wat koud water bijvoegen. Het theebadje niet al te koud maken. Kleine handdoekjes of gastendoekjes erin dompelen, uitwringen dat het wel vochtig is maar niet druppeld en op de verbrande plekken kompressen. Dit net zo lang herhalen totdat je zelf merkt dat de roodheid minder word. Het kompressen haalt de branding eruit en de kamille verzacht de pijn. Daarna verkoelende gel erop smeren, zoals aloe vera of mint. Géén dikke bodylotions of bodybutters, zeker geen vaseline. De huid moet kunnen ademen, het moet de branding eruit kunnen laten, en met dikke lotions belemmer je dat. Daarnaast veel water drinken voor extra hydratatie van de huid.

Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tip en help zo andere verder.

Nieuwe tip toevoegen Nieuwe tip toevoegen
Verbrande huid

Mentholpoeder werkt

Het beste wat helpt is Mentholpoeder, volgens mij kan je ook talkpoeder gebruiken. Insmeren op de huid zodat de huid nog wit is (wees dus niet zuinig) en laat het er op zitten. Zolang als kan. Dan een lauwe douche -ook verlichting- en dan weer mentholpoeder. Kan er ook mee slapen natuurlijk.
Verbrande huid

Levertraanzalf werkt goed

Mijn moeder smeerde altijd levertraanzalf of de (ernstig) verbrande huid. Hielp altijd perfect!
Verbrande huid

Rode vinaigrette

Tip gekregen van een Italiaanse Dokter Rode Vinaigrette op de huis doen en insmeren en de brand verdwijnt na ca 4 uur en je gaat er niet door vervellen enz. en je behoudt de zonnekleur nog erbij dus, alleen de Rode gebruiken en geen andere. Rode is namelijk zachter voor de huid.
Verbrande huid

Rabarberplantsap neemt pijn weg

Ooit heeft ons zoontje van 3 staan kijken bij een buurman die zijn hek aan het insmeren was met carboleum, gevolg enorm verbrande beentjes, ontzettend pijnlijk, via een collega de tip van een oude oma geprobeerd: het blad van de rabarberplant kneuzen en het vocht daarvan op de pijnlijke plekken smeren, gevolg was dat het gelijk werkte, het huilen en dus de pijn was over.
Verbrande huid

Tandpasta is ook zonnebrancreme

Ben je verbrand smeer dan flink tandpasta even laten trekken em dan afspoelen met water en de pijn is weg en verkoelend ook
Verbrande huid

Verbrand door de zon

Als je verbrand bent door de zon, snij dan een citroen doormidden en wrijf vervolgens met de citroen over de verbrande huid. Je zult merken dat de brand eruit trekt. Even laten opdrogen en daarna goed insmeren net aftersun ( liefst met aloë vera en iets van menthol erin). Sterkte
Verbrande huid

Zonnebrandcreme helpt gewoon

Wist je dat je met zonnebrand op gewoon bruin kan worden??!!!! Het helpt alleen tegen verbranding.
Verbrande huid

Tarwebloem op de zonnebrand

Bij een zonnebrand doe ik altijd tarwe bloem er op zachtjes op de huid verspreiden en na 10 minuten is de pijn weg. Je kan het een paar keer per dag herhalen. Ideaal voor kinderen als je er niet aan mag komen is het met een zeefje zachtje over de huid verspreiden
Verbrande huid

Gebrand aan de zon: gebruik azijn

Azijn in een bak water, theedoek erin en vervolgens op de verbrande delen leggen. Als de theedoek warm is geworden het proces herhalen. Binnen een paar uur is de hitte eruit!
Verbrande huid

Eigeel op de zonnebrand

Tik een ei stuk en smeer meteen na de verbranding het eigeel op de wond, het trekt de brand eruit.

Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tip en help zo andere verder.

Nieuwe tip toevoegen Nieuwe tip toevoegen
Verbrande huid

Lauwwarme douche doet wonderen

Als je bent verbrand door de zon, ga meteen de zelfde dag onder een lauwwarme douche staan (ong. een kwartier) hierdoor gaan de porien openstaan en kan de warmte eruit.
Verbrande huid

Yoghurt of komkommersap

Te veel in de zon de eerste keer, komkommersap of ongepastirieseerde yoghurt er op doen help voor de pijn.
Verbrande huid

Rood geworden? gebruik yoghurt

Insmeren met yoghurt. De brand trekt er vrijwel meteen uit. Melk of karnemelk gaat ook, maar yoghurt is het beste.
Verbrande huid

Witte ei op de brandplekken

Als je verbrand bent, moet je s`avonds je insmeren met een rauw geklopt ei (alleen het witte) en dat de hele nacht laten intrekken en s`morgens douchen en dan is de zonnebrand verdwenen.
Verbrande huid

Geraspte rauwe aardappelen

Verbrand:mijn oma deed er altijd geraspte rauwe aardappels op.
Verbrande huid

Smeer citroensap op de zonnebrand

Koop een citroen snij die door midden, smeer het citroensap op de verbrande huid en de brand is er na 5 minuten uitgetrokken.

Op Oma Weet Raad vind je veel tips waarmee je met huismiddelen en handigheidjes bepaalde problemen kunt oplossen. Dus ook problemen rondom een verbrande huid, aftersun is echter een product wat op dit vlak veel direct al kan oplossen. Deze tips komen van gebruikers van de website en zijn niet gecontroleerd op hun werking. Hierdoor zijn de tips absoluut niet geschikt als vervanging voor medisch advies. Indien je medische of psychische klachten ervaart, raden we met klem aan om direct de huisarts of een andere medisch specialist te raadplegen.