De beste tips
Aardappelen koken
#1. Aardappelen schoonmaken met nagelborstel
Als ik nieuwe aardappelen wil schoonmaken pak ik een nagelborstel en boen ze daar mee. Het schil gaat er gelijk af en je hoeft ze niet meer schillen of schrappen.
Je boent zelfs de ogen er uit.
Aardappelen koken
#2. Boter toevoegen aan kookwater
Doe een klein beetje boter in het kookwater en de aardappelen koken niet meer over.
Aardappelen koken
#3. Boter tegen overkoken aardappelen
Voeg aan het kookwater van de aardappelen een klontje boter toe, dan kookt het geheel niet over. Doe het zout er dan pas op het laatst bij. Om de smaak van oude aardappelen te verbeteren wordt wel eens een klein schepje suiker bij het kookwater toegevoegd. Kookt u de aardappelen in de schil, laat ze dan even "schrikken" in koud water als ze gekookt zijn. De schil gaat er dan gemakkelijker van af. Het schillen van rimpelige aardappelen gaat een stuk beter als u ze van te voren even in koud water laat staan. Maakt u een aardappelsalade, zet dan de aardappelen op met kokend water en laat ze niet helemaal gaar worden. Voeg de dressing voor de salade toe als de aardappelen nog niet helemaal afgekoeld zijn, om de smaak van de dressing er beter in te laten trekken. Wilt u krokant gebakken aardappelen hebben, bestrooi ze dan halverwege het bakken met een beetje bloem.
De nieuwste tips
Aardappelen koken
Tip om aardappel schil te verwijderen
Doe water in de pan en zet het op het vuur. Pak de ONGESCHILDE aardappelen en draai met een mesje een rondje erin. Helemaal rond in de breedte. Doe de aardappelen in de pan en laat ze gaar worden. Als ze gaar zijn haal ze er uit en dan kan je de schil er zo van af halen. PAS OP: de aardappel is dan nog heet. De aardappel moet heet zijn anders werkt het niet.
Aardappelen koken
Verwijder aardappelschillen met een schuursponsje
Gebruik een schuursponsje om de schilletjes van nieuwe aardappelen te verwijderen.
Aardappelen koken
Voorkom kiemen aardappels met appel
Wil je aardappelen langer bewaren zodat ze ook niet gaan kiemen dek ze donker af en leg er een paar appels bij. Echt lang houdbaar.
Nog 23 andere tips
Aardappelen koken
Ui meekoken als vervanger van zout
Bij een zoutarm dieet,kan je een ui meekoken met de aardappelen. Dit geeft ongeveer dezelfde smaak.
Aardappelen koken
Aangekoekte aardappels los krijgen
Deze tip is van mijn overgrootmoeder (!)en werkt in deze luxe tijd nog steeds, gelukkig heb ik 'm haast niet nodig. Aardappels kook je met een beetje water (2 vingerkootjes), zo blijven de vitamines bewaard. Hierdoor kan het zomaar gebeurd zijn dat de aardappels aanbranden. Laat dan een laagje water in de gootsteen lopen, wees niet nieuwsgierig dus haal het deksel niet van de pan maar zet de pan met gesloten deksel in het laagje water, hierdoor haal je de smaak van het aangebrande weg en kun je het toch opdienen, niet de aardappels die aan de bodem zitten. Succes.
Aardappelen koken
Half olie en half margarine voor lekkere smaak
Gebakken aardappels worden lekkerder, en krokanter als je ze bakt in half olie en half boter/margarine. De olie zorgt voor de juiste hitte en de margarine voor de smaak!
Aardappelen koken
Aspergeschiller voor aardappels
Ik gebruik geen schilmesjes en dunschillers waar je kramp van krijgt in je handen, maar ik gebruik een aspergeschiller. Zo een waar het handvat haaks op het mesje staat.
Aardappelen koken
Overkoken aardappels voorkomen
Als uw de aardappelen kookt en wil voorkomen dat het water overkookt, doe dan wat boter in de pan.
Aardappelen koken
Aardappelen krokant bakken zonder vet
Voor lekkere en gezonde krokante aardappelen hoeft u niet perse te bakken. Wanneer u de aardappel in partjes kookt(8 a 10 minuten) en daarna op het ovenrooster verdeelt, worden ze na een half uur op de hoogste stand heerlijk knapperig, zonder vet! En u kunt er dan meer van eten ook.
Aardappelen koken
Tip voor krokante aardappelen
Om aardappelen mooi bruin en krokant te bakken aardappelen eerst afspoelen met aanhangend water in de magnetron 5 minuten voor de eerste en de volgende 2 minuten vb voor 3 aardappelen 9 minuten de helft tijd nemen en magnetron aanzetten dan aardappelen omdraaien en de andere helft aanzetten , even laten afkoelen , in plakjes snijden en mooie goudbruine schijfjes. Proberen maar !!
Aardappelen koken
Ei gebruiken voor knapperige ovenfriet
Patat bakken maar niet in de frituur?
Wentel rauwe aardappel in patatjes of schijfjes gesneden door een geklopt ei. Leg op bakvel op bakplaat, even in de oven en je hebt heerlijke knapperige patat!
Aardappelen koken
Vloeibare boter tegen overkoken aardappelen
Doe een mespuntje boter of een paar druppels vloeibare boter bij het water, de aardappels koken gegarandeerd niet meer over.
Aardappelen koken
Eiersnijder gebruiken voor plakjes
Het opbakken van aardappelen vinden mijn kinderen heerlijk. Maar als je een flinke pan vol wilt klaar maken sta je nog wel een tijdje aardappelen te snijden. Daar heb ik iets op gevonden. Ik leg gewoon een aardappel in mijn ei-snijder. Zo krijg ik mooie dunne plakjes en ben in minder dan de helft van de tijd klaar.
Aardappelen koken
Pollepel tegen overkoken
Als ik ga koken zet ik een pollepel
in de pan en niets kookt meer over.
Aardappelen koken
Mespuntje boter voorkomt overkoken aardappels
Aardappelen koken niet over als u een mespuntje boter voor het koken aan het water toevoegd.
Aardappelen koken
Scheuten aardappels voorkomen
Leg een paar appels tussen de aardappels dan krijgen ze geen scheuten.
Aardappelen koken
Appel tegen uitgelopen aardappels
Als je een appeltje bij de aardappels in de zak bewaart schijnen ze niet uit te lopen.
Aardappelen koken
Klontje boter bij de aardappelen
Vul hier uw tip in!Misschien is deze tip al bekent maar toch wil ik het door geven. Als ik aardappelen kook doe ik er een klontje boter bij anders kookt het over. De kook gelegenheid blijft dan schoon.
Aardappelen koken
Aardappels bewaren
Wilt u geschilde aardappels een nacht laten overstaan? Leg onderin de pan met water, waarin u de aardappels wegzet, een snee brood. Dit voorkomt dat de gejaste piepers verkleuren.
Aardappelen koken
Ruim boter voor een krokant korstje
Een krokant korstje krijg je ook door de aardappelen in ruim boter te bakken en op het laatst het vuur hoog te zetten.
Aardappelen koken
Olijfolie tegen overkoken
Vroeger deed ik ook steeds boter in mijn pan tegen het over koken.
Maar olijfolie werkt even goed,en is nog gezond ook.
Gewoon een klein scheutje olijfolie er in en het kookt ook niet over.
Nog lekkerder is dat je de aardappelen gewoon stoomt in een stoomkoker.
Aardappelen koken
Rauw in de pan bakken
Gebakken aardappelen zijn het lekkerst (krokant) als je ze NIET van te voren kookt, gewoon rauw in de bakpan.
Aardappelen koken
Paprika poeder voor een mooi bruin laagje
Om de opgebakken aardappelen mooi bruin te krijgen doe je bij de boter in de pan wat paprika poeder dan de plakjes aardappel erbij. dit kun je ook doen met frietkruiden. Heerlijk.
Aardappelen koken
Dun schillen en stomen
Aardappelen zijn het lekkerste als je ze dun schilt en dan stoomt. Een stomertje kost niet veel en je kan je groenten er ook lekker in klaarmaken.
Probeer, je weet niet wat je proeft, gewoon heeeerlijk.
Aardappelen koken
Boter voorkomt overkoken
Om te voorkomen dat aardappelen overkoken moet je een klein klontje boter bij het water doen.
Aardappelen koken
klontje boter tegen overkoken
Ter voorkoming van het overkoken van het water van de aardappels, doe als je de aardappels opzet, een klontje boter in het water.