De beste tips

Eieren barsten

#1. Olie in water

Eieren koken, scheutje olie in het water en ze koken niet kapot.
Eieren barsten

#2. Ei koken in zout water

Als u wat zout in het water doet bij het koken van eieren is de kans op kapotkoken klein.
Eieren barsten

#3. Checken of ei gekookt is of niet

Weet u niet of een ei gekookt is of niet? Geef het een ronddraaiende zwieper op een vlakke ondergrond. Wel gekookt draait wel, niet gekookt draait niet.
Bekijk 14 andere tips

De nieuwste tips

Eieren barsten

Lucifer in het water

Je kan natuurlijk zorgen dat het temperatuurverschil van de eieren met het water zo laag mogelijk is door ze op kamertemperatuur te laten komen vooraleer je ze kookt, of ze af te spoelen onder warm water. Je kan zout of azijn toevoegen wat ervoor zorgt dat kleine scheurtjes in de eierschaal herstellen doordat het eiwit sneller aan elkaar hecht en als het ware 'stolt', Maar in de ochtend is er meestal geen tijd om de eieren te laten acclimatiseren, zout werkt matig, en azijn is niet de meest aangename geur.  Het meest effectieve middel is om gewoon een brandende lucifer in het kokend water te gooien (direct na het ontbranden) vooraleer je de eieren toevoegt. Het ammoniumsulfaat van de lucifer heeft dezelfde werking als zout en azijn maar is, bij mijn ervaring, iets sterker. Nooit meer gebroken eierschalen tijdens het koken van die lekkere eitjes.

Eieren barsten

Lucifer in het water

Je kan natuurlijk zorgen dat het temperatuurverschil van het ei met het water zo laag mogelijk is door de eieren op kamertemperatuur te laten komen vooraleer je ze kookt. Je kan zout of azijn toevoegen wat ervoor zorgt dat kleine scheurtjes in de eierschaal herstellen doordat het eiwit sneller aan elkaar hecht en als het ware 'stolt', Maar in de ochtend is er meestal geen tijd om de eieren te laten acclimatiseren, zout werkt matig, en azijn is niet de meest aangename geur.  Het meest effectieve middel is om gewoon een brandende lucifer in het kokend water te gooien vooraleer je de eieren toevoegt. Het ammoniumsulfaat van de lucifer heeft hetzelfde effect als zout en azijn maar is, bij mijn ervaring, iets sterker. Nooit meer gebroken eierschalen tijdens het koken van die lekkere eitjes. 

Eieren barsten

Weten of een ei nog goed is

Om te weten of een heel ei nog goed is, kun je hem het beste in een diepe bak water leggen hoe hoger hij drijft hoe ouder de ei. Als hij (bijna) drijft is hij niet goed meer.

Nog 14 andere tips

Eieren barsten

Prik gaatje in ei

Als je in een ei een gaatje prikt kookt het ei ook niet stuk, orginele prikkers in de handel.
Eieren barsten

Houd eieren onder hete kraan

Om te voorkomen dat eieren die je wil koken gaan barsten als je ze in kokend water laat glijden, houd ze dan even onder de hete kraan!
Eieren barsten

Energie zuinig eieren koken

Om energie zuinig eieren te koken doet men het volgende: zet een pan met water op met de eieren erin breng het aan de kook en laat het 1 minuut koken, draai het gas/elektra uit doe een deksel op de pan en laat het 6 minuten staan voor een hard gekookt ei, voor een zachte ei korter laten staan.

Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tip en help zo andere verder.

Nieuwe tip toevoegen Nieuwe tip toevoegen
Eieren barsten

Eieren langer bewaren

Eieren langer bewaren: draai ze regelmatig om dan blijven ze langer goed. Wilt u weten of het ei nog goed is even schudden met het ei al hij bedorven is kluts de dooier door het ei heen al hij nog goed is blijft hij op zijn plaats dmv. de eistrengels en het dikkere eiwit.
Eieren barsten

Ei koken in de magnetron

Breek een ei in een kommetje, strooi er evt. een beetje zout op en zet het kommetje afgedekt 1 minuut (voor een zachtgekookt ei) of 1,15 minuut (voor een hardgekookt ei) op 800 watt in de magnetron. Niet vergeten af te dekken, want het dooier kan kan ploffen!
Eieren barsten

Controleren of eieren vers zijn

Om te controleren of eieren vers zijn kunt u de eieren in zout water doen. Oude eieren blijven drijven, verse eieren zinken.
Eieren barsten

Eieren koken in water met azijn en zout tegen barsten

Om te voorkomen dat eieren tijdens het koken kapotbarsten, voegt men naast zout ook een scheutje azijn toe. Advies: doe eerst de eieren in de pan, giet hier koud water op en zet ze dan pas op het vuur.
Eieren barsten

Eieren op kamertemperatuur koken

Eieren koken zonder dat ze barsten? Laat ze even op kamertemperatuur komen en zet ze op in koud water.
Eieren barsten

Eieren makkelijk pellen door te schrikken

Eieren makkelijk pellen kan door de eieren te laten schrikken (niet als je 's morgens uit je bed komt en voor de eieren gaat staan en boeh roepen) maar na het koken direkt onder koud stromend water houden.
Eieren barsten

Gekookt ei in 5 minuten

Een gekookt eitje in 5 minuten.. het kan. vul de bodem van je pot met ca. 0.5 cm water en breng aan de kook (1 minuut)(doorprik de eieren) en leg ze in de pot MET deksel erop. Zet de energiestand in laagst en laat nog 4 minuten koken ---> klaar. Voorzie de grootte van de pot in verhouding tot het aantal eieren, zo spaar je ook op je energierekening.

Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tip en help zo andere verder.

Nieuwe tip toevoegen Nieuwe tip toevoegen
Eieren barsten

Ei koken in magnetron

Kluts een ei in een kommetje. Kook het een minuut lang in de magnetron voor een vlug en makkelijk roerei.
Eieren barsten

Bewaar ei met puntige kant naar beneden

Bewaar een ei altijd met de puntige kant naar beneden. Dan blijven de eieren langer vers.

Eieren barsten

Azijn bij kookwater eieren

Kent u het probleem van de eischil die stuk gaat tijdens het koken? Heeft u er ook zo´n hekel aan dat het ei dan leegloopt? Doe tijdens het koken een scheut azijn door het water. Als het ei stuk gaat zal deze niet leeglopen!
Eieren barsten

Voeg azijn toe tijdens het koken van eieren

Tijdens het koken van eieren azijn toevoegen ze lopen niet meer uit tijdens het koken.