De beste tips

Droogte tuin

#1. Frisse planten met plastic flessen

Als door droogte de planten verdrogen, snij dan bij kleine plastic flessen de bodem uit en steek het flesje op de kop in de grond dat het ongeveer dicht bij de wortel. Zo kun je er elke keer het flesje volgooien met water en gaat het rechtstreeks naar de wortel en blijven de planten mooi fris.
Droogte tuin

#2. Droogte in de tuin beperken

Om de droogte in je tuin te beperken, vul flessen met water en zet die ondersteboven naast de plant in de grond. Haal de bodem er NIET UIT, zoals iemand anders aanraadde. Het voordeel is dat het water er dan druppelsgewijs uitloopt en de betreffende plant daar optimaal profijt van heeft. Dit zag ik veel in Zuid-Frankrijk.

Droogte tuin

#3. Afwaswater voor de planten

Als ik vaat heb zonder vet, dan was ik het boven een bakje af met ALLEEN warm water. Dit water laat ik afkoelen en gooi het buiten tussen mijn planten. Hoe simpel kan het zijn.

De nieuwste tips

Droogte tuin

Aan de onderkant van lege zuivelpakken 3 of 4 gaatjes prikken met een dikkere naald. Deze op de aarde van potplanten zetten en het druppelt er langzaam in. Ideaal in de zomer als je op vakantie gaat
Droogte tuin

Gezonde tuin tijdens droogte

Met deze vijf tips blijft je tuin gezond tijdens de droogte: 1. Geef geen water als de zon schijnt. Het water verdampt voordat het de wortels bereikt. Het is een fabeltje dat planten dan verbranden. 's Nachts is het beste moment, want dan verdampt het water helemaal niet. 2. Spuit water op de grond, niet op de plant. Geef de grond water, niet de plant. 3. Ga geen grasveld sproeien. Dat kost onnodig veel water. Het gras wordt misschien even geel of bruin, maar dat wordt vanzelf weer een keer groen. 4. Zet planten op het balkon in de schaduw. Een simpele oplossing voor planten in een pot. Die zijn iets minder sterk dan planten in een stuk grond. 5. Leg een laag houtsnippers op de grond. Dit werkt het beste als je dat in het voorjaar al doet, als de grond goed vochtig is. Deze laag voorkomt verdamping bij grote droogte.
Droogte tuin

Tips tegen droogte in de tuin

Tips tegen droogte in de tuin: Onderstaande tips helpen je om uitdroging en droogte van tuinaarde en planten te voorkomen. Bovendien ga je zo waterverspilling tegen. • Breek de wind: Als de wind vrij spel heeft op warme dagen, droogt de aarde in je borders sneller uit en verdampen planten meer vocht. Maak daarom windkeringen in je tuin door het aanplanten van hagen en bomen op strategische plekken. • Plant bodembedekkers: Voorkom zwarte aarde door bodembedekkers in te zetten, dan heb je minder droge grond als het langdurig warm is. • Zet kiezels en schelpen in: Onder paden van grind blijft de aarde koel en vochtig. Maak bijvoorbeeld grindpaden pal langs de borders of strooi de steentjes rondom stammen en stelen. Eronder blijft de aarde koel en vochtig zodat planten minder snel uitdrogen. • Schoffel en spit niet: Laat de bodem in tijden van droogte zoveel mogelijk met rust. Door veel te schoffelen en spitten, zeker op warme dagen, stimuleer je de verdamping.