De beste tips
#1. Kleine Beestjes in de Rijst Verwijderen
Meelmijten zijn zeer kleine insecten in producten zoals meel of rijst die met het blote oog bijna onzichtbaar lijken. Ze hebben een wit lichaam en bruin gekleurde poten en leven meestal in meel, granen en rijstproducten.
De beste manier om het probleem volledig uit te roeien, is door alle pakketten die mogelijk in contact zijn gekomen met de besmetting in je kast of voorraadkast weg te gooien.
Aangezien de meelmijten kleine beestjes zijn, kunnen ze gemakkelijk in een van de andere verpakkingen zijn gekropen en een nieuwe besmetting hebben veroorzaakt. Maak de kast grondig schoon met een sopje en doe je best om tot in de hoeken van de kast te komen. Pesticide is het meest effectieve middel om van het ongedierte af te komen. Doordat het erg gevaarlijk kan zijn om chemische stof in de buurt van voedselvoorraden te gebruiken, mag deze methode alleen door een professional worden gehanteerd. Om volgende besmettingen te voorkomen, kun je je producten het best bewaren in schone luchtdichte containers. Ook kan je een paar laurierblaadjes aan je tarwe- en rijstproducten hangen. Dit zag als een afschrikmiddel dienen voor het ongedierte.
#2. Laurierblaadjes in de rijst
Een leuke en unieke tip om kleine beestjes in de rijst te bestrijden, is om een paar gedroogde laurierblaadjes in de rijst te stoppen!
De geur van de laurierblaadjes schrikt de beestjes af en voorkomt dat ze zich in de rijst nestelen.
Het voegt ook een subtiele smaak toe aan de rijst, wat een leuke extra is! Zorg ervoor dat de laurierblaadjes droog zijn en ga er niet 'te lang' mee aan de slag.
#3. Stop alles in een zak ijs
Wat ik meestal doe om van die beestjes en eitjes af te komen, is ze in een ruime zak stoppen en die een paar dagen in de vriezer leggen. Dit zorgt ervoor dat alles goed bevriest en zeker weten dat ze allemaal niet meer in leven zijn. Het is een effectieve manier om ervan af te komen.
De nieuwste tips
Geen Vocht!
Houd de rijstcbak zo droog mogelijk. Sluit de container goed af om luchtvochtigheid buiten te houden, want vochtige omstandigheden trekken deze beestjes aan!
Hoe komen ze in de rijst of de rest van de keuken terecht?
Zowel meelmijten als snuitkevers kunnen via meel- of tarwe producten in je keuken komen. Een paar meelmijten kunnen veel eieren leggen en als je producten een lange tijd bewaard, kunnen deze eieren uitkomen en een besmetting veroorzaken. Andere factoren, zoals hitte, kunnen de reproductiesnelheid van meelmijten verhogen.
De verschillende beestjes die je kan aantreffen:
Snuitkever
Een insect wat vaak wordt verward met een meelmijt, is een snuitkever. Deze zijn groter dan een meelmijt en zijn dus een stuk gemakkelijker te herkennen. Ze hebben ook een donkerder lichaam en zijn bruin van kleur. Ze hebben de vorm van een kever en zijn dus slank en ovaal van vorm en hebben schubben of glanzende haren op hun lichaam. Hoewel ze veel lijken op elkaar zijn deze twee volledig gescheiden plagen.
Rijstmeelkever
De rijstmeelkever is 3 tot 4 millimeter en roodbruin van kleur. Het beestje komt voor in meel- en graanproducten en inproducten als melkpoeder en chocola. Ze houden van relatief warme temperaturen. Producten worden zuur en muf.
Meelmot
Een meelmot is een grijs vlindertje dat eitjes legt in meel of bloem. Bij een temperatuur van boven de 13 graden, komen de eitjes uit en zullen rupsjes draden gaan spinnen in de verpakking.
Graanklander
De Graanklander is een kevertje van 4 tot 5 millimeter. Ze zijn donkerbruin van kleur. De vrouwtjes leggen eitjes in de meelkorrels waaruit witte larfjes kruipen die zich ten goede doen aan het graan.
Broodkever
De broodkever is 2 tot 4 mm lang en de meest voorkomende voorraadaantaster in woningen en leven en planten zich voort in allerlei harde, droge zetmeel houdende producten. De kleine larven dringen door minuscule spleten verpakkingen in en voeden zich daar. Na de verpopping, knagen de kevers zich dwars door de verpakking een weg naar buiten. Zelfs door aluminiumfolie.