Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Keelpijn

Hoe kun je snel van keelpijn afkomen?

Vind hier meer dan 70 ervaringen over hoe je van keelpijn kunt afkomen. Pijn bij het slikken en ontstoken amandelen zijn kenmerken die bij keelpijn horen. Met deze tips, die veelal ook gebruikt werden in Oma's tijd, kun je een eind maken aan die keelpijn.

Thee met honing, citroensap en kaneel

Neem warm gekookt water doe daar 2 eetlepels honing doe daar een beetje citroensap en een beetje kaneel/speculaas kruiden bij. Het is lekker en je bent binnen een half uur van je keelpijn af.

M
Tip #4880
91 36
Gorgelen met lauwwarm zoutwater

Gorgelen met lauwwarm zout water.

Tip #473
50 11
Slapen met natte theedoek

Doe bij beginnende keelpijn, 's avonds voor het slapen gaan een koude natte opgerolde theedoek om je hals, daarover een opgerolde plastic zak (broeieffect)en als laatste een wollen shawl. 's morgens is je keelpijn over.

Tip #478
14 1
Gorgel met zoutwater

Heb je last van keelpijn? Hiermee is het zo verholpen! Doe een bodempje keukenzout in een glas water. Neem een slok maar slik hem niet door! Gorgel ermee en spuug hem uit. Herhaal dit een aantal keer op een dag.

Marijke
Tip #3602
9 1
Heet water met citroen, gember, honing en kaneel

Bij beginnende keelpijn en pijn bij slikken. Knijp een halve citroen uit in een glas heet water en voeg een paar schijfjes verse gemberwortel, honing en wat kaneel toe. Erg lekker en werkt als een tierelier!

Tip #6502
8 2
Honing mengen met citroen

Twee flinke eetlepels dikke honing mengen met het sap van één citroen. De dikke, stroperige honingpap voor het slapen gaan oplepelen. Daarna niet meer drinken!Een goed en effectief hulpmiddeltje!

Annet
Tip #2207
6 0
Thee van citroen met suiker

Pers een citroen uit, en doe het in een theekopje. doe er 2 scheppen suiker bij en vul de rest met kokend water. Is nog best wel lekker :) en het werkt natuurlijk ook ontsmettend.

B
Tip #3992
4 0
Koud water drinken

Veel koud water drinken en ijsblokjes kauwen,tegen de keelpijn.

Eef- Rammstein
Tip #1629
3 1
Thee van saliebladeren

Bij keelpijn gorgelen met koude thee getrokken van saliebladeren; dit doet wonderen!

Mila
Tip #2259
3 0
Heet water met honing

Als je keelpijn hebt neem een eetlepel honing en eet het op samen met water, wacht twee minuten en neem nu nog een eetlepel met honing eet het weer op maar zonder water en je keelpijn is weg.

Sophie
Tip #4557
2 3
Neus spoelen met zout water

Neus spoelen met zout water, verhouding 1 theelepeltje op een glas. Het water moet ongeveer zo zout als een traan zijn. Doormiddel van een spuitje of via het glas, water opsnuiven. Hierdoor spoel je je neus en keelholte schoon van bacteriën en virussen en ander vuil. Doe dit 2 a 3x daags. Water weer uitspugen of snuiten. Je zult zien dat de keelpijn de dag erna een stuk minder is.

Thomasje
Tip #5531
2 0
Gorgelen met pure bessensap

Tip van een voedingsassistente: Meteen gorgelen met pure bessensap. Je kan het wel of niet doorslikken. Een stof in de bessensap doodt de bacteriën.

Fietie
Tip #2924
2 2
Kamillethee met honing

Kamille thee met honing verzacht de keel.

Tip #7143
2 0
Drink melk

Bij een droge keel; drink melk. Bij een slijmerige keel juist geen melk drinken.

Tip #7298
2 0
Kou werkt beter dan warmte

Tip van mijn KNO arts: Koud water drinken en/of een waterijsje eten. Juist geen warme dranken, en vooral geen thee want daardoor droogt de keel uit en irriteert alleen maar meer.

Sonny
Tip #15252
2 0
Opgerolde zakdoen met gesnipperde ajuin

's Nachts een opgerolde grote zakdoek, gevuld met gesnipperde ajuin, rond de nek spelden met een veiligheidsspeld. Probeer de zakdoek zo te vouwen dat de zijde die tegen de keel komt zo dun mogelijk is.

Tip #474
2 0
Citroen en verse munt

Snij een citroen in 4 partjes. Knijp 1 stukje uit in water en voeg daar aan toe ook nog een stukje mint (vers het is beste). Herhaal dit 4x en weg is uw keelpijn.

Grietos
Tip #3816
1 0
Warm bad en Aspirine

Neem een lekker warm bad en neem een aspirientje. Drink een kop warme thee met een heel klein beetje citroen sap en 3 lepels honing. Ga daarna slapen met een natte doek om je nek heen. Het verzacht de keelpijn.

Tip #7316
1 0
Slapen met wollen sjaal en natte theedoek

Bij beginnende keelpijn kregen wij vroeger een natte koude theedoek met daarom een dikke wollen sjaal om de nek, het slaapt niet lekker, maar je keelpijn was de volgende dag over.

Tip #477
1 0
Waterijsje in stukken hakken

Neem een waterijsje, hak dit in stukjes. Doe de blokjes in een glas water en drink dit op. Daarna nog eens bijvullen en herhalen. Tenslotte de overgebleven blokjes een voor een opzuigen.

Madelief Berden
Tip #8811
1 0
Tong poetsen

Ook het achterste van je tong heel goed poetsen. Gorgelen met zout water en heel veel koude drank.

Ina Leunens
Tip #11709
0 0
Gember doet wonderen

Gember is het toverwoord! Hak gember in stukjes en kook deze in water. Drink het kookwater als thee. Je kunt ook nog honing toevoegen. Ook goed voor de keel. En geeft een lekkere smaak. Ouarda

Tip #5967
0 0
Thee met citroen en honing

Drink veel thee met citroen(sap) en honing. Drink de thee niet al te heet. Het werkt echt, maar voeg genoeg honing toe en los dat op in de thee. Dus niet op de bodem van je mok laten liggen. Voeg dan pas de citroen toe. Succes gegarandeerd ;)

Sarah Blommaert
Tip #10106
0 0
Opkomende keelpijn

Voel je een beetje keelpijn opkomen? Dan heb ik de ultieme tip: Doe water met een heleboel zout erin in een bekertje. Giet het in je mond en gorgel ermee! Werkt uitstekend.

Nienke
Tip #5696
0 0
Thee van zaadjes van verse kardemom

Maak thee van de zaadjes van verse kardemom. Ongeveer 6 stuks. Je kan ook eerst bijvoorbeeld earl grey thee maken en daar de kardemom bij doen. Beetje honing en klaar! Werkt ook goed bij luchtweg problemen. (Oud afghaans recept!)

Marjolein Senden
Tip #9008
0 0
Zet thee van verse gember

Keelpijn? Zet een thee van verse gember, je kan er nog een beetje honing in doen, werkt goed!

Tip #479
0 0
Eetlepel honing

Pijn onze keel! Neem een eetlepel HONING, weinig zout en citroen. Doe die allen samen. halve citroen kan ook. Je kan deze koud, of iets warm oppeuselen met een lepeltje.

Tip #480
0 0
Voldoende drinken en rust

Keelpijn is niet prettig en komt in allerlei varianten voor van een uiteenlopend en onaangenaam gevoel tot matige pijn of zelfs ernstige pijn. Gelukkig kan het bijna nooit kwaad. De keelpijn gaat meestal binnen 10 dagen over. Als u uw keel voortdurend overbelast (door roken, zingen, schreeuwen, veel praten), kan het langer duren.
Keelpijn kan voelen als lichte irritatie, maar ook als erge pijn. Als de keelpijn wordt veroorzaakt door een keelontsteking, zal uw keel achterin waarschijnlijk erg rood zijn. U kunt koorts krijgen, de klieren in uw hals kunnen opgezet en gevoelig zijn en misschien ziet u in uw keel dan ook wittige plekken of dik slijm.
Een verkoudheidsvirus (dit is meestal de oorzaak) of een bacterie (dit komt minder vaak voor als oorzaak) kunnen de oorzaak zijn van keelpijn.
Door slechte gewoonten zoals roken, droge lucht inademen, steeds de keel schrapen of veel of hard schreeuwen kan ook keelpijn ontstaan.
Voldoende drinken en rust te nemen is het verstandigste om te doen als u eenmaal keelpijn heeft. Op een dropje of zuurtje zuigen kan ook helpen om de pijn te verzachten of te verminderen. De keelontsteking zal er niet sneller van genezen maar kan wel de pijn verzachten.

Tip #15616
0 0
Gorgelen met etherische olie Tijm

Lauw warm water, daar tussen de 3 à 6 druppels etherische olie Tijm in doen en gorgelen maar. Ik kan niet zeggen dat het lekker is, maar het dood de bacteriën en geeft direct verlichting. Meerdere malen per dag herhalen.

Angelique Bouwmeester-Bordino
Tip #12025
0 0
Blad van witte kool

Als u last van uw keel hebt moet u een blad van een witte kool een beetje keuzen in een doek of sjaal doen en die om de keel doen helpt echt.

Grietje Fonk
Tip #1458
0 0
Kauwen op rauwe ui

Als je keelpijn hebt op een klein stukje rauwe ui kauwen, dit doe je enkele keren per dag.

Tip #1592
0 0
Kauwen op peterselie

Kauwen op stengeltjes van de verse peterselie plant, De sappen die vrijkomen doen de keelpijn verzachten.

Bert Cornelis
Tip #3689
0 0
Tanden poetsen

Je tanden poetsen helpt. Het liefst zo vaak mogelijk doen. Bacteriën zullen hierdoor sneller verdwijnen. En dus ook je keelpijn.

Lise
Tip #4595
0 0
Gekookt water met limoensap

Om keelpijn en slijm in de keel tegen te gaan kun je het volgende doen: Pers een halve limoen in een mok, schenk er gekookte mineraalwater bij. Drink dit tot in iedergeval de helft leeg, merk je al verschil dan kun je het laten, zoniet drink het dan af een toe verder (koud kun je het ook drinken). Mocht je de smaak niet lekker vinden kun je er ook een theezakje in laten weken voor de smaak. Wellicht zal het niet bij iedereen werken, maar bij mij werkte dit zeker wel!

Vicenza Kiara
Tip #14131
0 0
Thee met sambal

Eén kop heet water, mengen met 3 eetlepels citroensap, 1 theelepel kaneel , 2 eetlepels honing en een theelepel sambal! Werkt al na 1 slok! .( et is niet bepaald lekker , maar gewoon doorzetten)

Allyssa
Tip #14316
0 0
Gorgeldrank van saliethee en zeezout

Maak een warme gorgeldrank van saliethee en zeezout: 250 ml. kokend water, twee theelepeltjes gedroogde salie en ½ theelepeltje zeezout. Giet het water over de salie, dek het goedje af en laat het tien minuten trekken. Zeef de salie uit het water, voeg het zeezout toe en gorgel een aantal keer per dag. Dit helpt goed tegen een zere keel.

Tip #14653
0 0
Verse gemberthee met honing

Kook water en gooi er genoeg verse gember in. Zo'n 2 cm en dan in blokjes. Theelepeltje honing erbij. Na een paar kopjes is de keelpijn weg!!

angelique K.
Tip #14721
0 0
Melk met boter en honing

Wat helpt tegen keelpijn is een recept van mijn moeder. Melk met boter en honing. Dat dan ongeveer 1 minuut warm maken. (tot boter gesmolten is) Dan lekker roeren en opdrinken dan maar! Dat 2 avondjes ongeveer drinken en het is zo weg

Isabella
Tip #14763
0 0
Verse gember

Neem wat gember, schil het en schaaf het dan met bijv. een kaasschaaf en doe het in een glas. Doe daar anderhalf eetlepel citroensap (kan van een verse citroen, maar citroensap uit een flesje is ook goed), en wat kaneel bij. Voeg dan kokend heet water toe en wacht tot je het drankje gaat drinken mocht je evt. honing (1/2 eetlepels) bijvoegen want honing neemt zijn helende werking af als er meteen kokend heet water bij wordt gedaan. Werkt goed en ook best lekker.

Senem
Tip #14821
0 0
Afgekoelde zakjes thee

Zakjes thee (gebruikte) laten afkoelen en liggend op uw keel laten voor 10-15 minuten. Keelpijn verminderd! Wat ook helpt is gewoon vix vapo rub op uw borst smeren als u naar bed gaat.

Lynnetjahh
Tip #15440
0 0
Gekookt water en Molkosan

Keelpijn een wondermiddel en niet zo lekker, maar je bent er snel vanaf! Gekookt water en dan molkosan of van eigen merk Melkwei is het zelfde maar goedkoper. Een paar keer per dag gorgelen en de keelpijn is over.

Lady 77
Tip #15540
0 0
Zoute drop en honing

Zoute drop en honingdrop.  Zout lost het slijm op. Het slikken van drop voorkomt dat je blijft hoesten. Een aantal tips in dit forum geven gorgelen met zout water als tip. Zoute drop gebruiken is veel handiger en kun je ook vaker doen. Honing verzacht en desinfecteert de keel. Je kan ook andere zuigtabletten proberen.

Bart Van den Bosch
Tip #15549
0 0
Lepel honing met zwarte peper

Neem voor het slapen gaan een theelepel honing met verse zwarte peper, spoel hierna de mond niet! De volgende morgen is direct verbetering te merken.

DSO
Tip #15867
0 0
Gorgelen met cayennepeper

Heb je een (beginnende) keelontsteking? Doe in een bekertje 3 theelepels gemalen cayennepeper en doe daarover gekookt lauw water, roer dit en gorgel hier 3 keer mee. Elke ochtend en avond en geloof me, je zult verbaasd zijn hoe snel het slijm loskomt en jij van je keelontsteking af bent op een homeopathisch manier.

Tip #16019
0 0
Soep maken

Soep maken van look, gember, kurkuma, rode linzen en kokos olie (recept van Pascal Naessens), succes gegarandeerd! Zit vol vitaminen en het zijn de perfecte bestrijders tegen keelpijn.

Tip #8592
0 0
Tanden poetsen en verse muntthee

Poets eerst je tanden, daarna gelijk een kop thee met verse munt. En voor het slapen gorgelen met lauw water en zout en vervolgens een uien ketting in een sok om je nek doen.

Tip #7251
0 0
Poets vaak je tanden

Drink wat koud water en poets zo vaak mogelijk de tanden want dat dood de bacteriën.

Tip #8247
0 0
Honing met suiker en citroensap

Doe 3 eetlepels honing met een beetje suiker en citroensap samen mengen en om de 10/15 seconden een theelepeltje eten. OF een eetlepel met suiker en daarover een beetje zonnenbloemolie en dan aflikken is niet zeer lekker maar het helpt zeker wel !!

A. nus
Tip #4774
0 0
Gorgelen met zout water

Gorgelen met zout water, veel koud water drinken. Eventueel waterijsjes. Wat ook kan is kamillethee met honing.

Meisje!
Tip #4591
0 0
Gorgelen met kamillethee

Bij keelpijn gorgelen met kamillethee.

Tip #475
0 0
Water met zout tegen keelpijn

Voor de keelpijn is het heel handig om te gorgelen met zout water. Vul een glas met water en doe daar 2 schepjes zout bij. Roer dat en ga er dan mee gorgelen. Dat is heel goed voor de keel.

Tip #481
0 0
Theedoek met ui om de nek binden

Bij beginnende keelpijn in een theedoek uien leggen en deze om de hals binden, door de ui krijg je ook lucht als je verkouden bent.

Jenny
Tip #1558
0 0
Eet citroen

Bij keelpijn: snij een citroen in 4 delen en eet de stukken leeg.

Martin
Tip #1770
0 0
Gorgelen met zoutwater

Als je keelpijn hebt, vooral met veel slijm zorg dat je op 1 liter een eetlepel zout er in doet en gorgelen, vermijd romige dingen, deze zorgen voor nog meer vaste slijm, dus ook GEEN melk

Barbie
Tip #3029
0 0
Groene thee met verse gember

Een uitstekend middel tegen hoest en en keelpijn": groene[Chinese ]thee zetten met een schijf verse gemberwortel, daarbij voegen 5 kruidnagels.10 minuten laten trekken en heet opdrinken.Eventueel voor de liefhebbers van scherp:een klein stukje lombok. Dit helpt enorm goed

Wilma
Tip #3427
0 0
Gorgel met jonge jenever

Gorgel met jong jenever bijt lekker in je keel en de keelpijn blijft een tijdje weg.

Tip #3434
0 0
Draag nylonkous als sjaal

Bij keelpijn neem een nylonkous van de vrouw en draag die als een sjaal. U zult zien dat het weggaat.

George
Tip #3471
0 0
Gorgel met zoutwater

Eerst gorgelen met lauwwater+zout Daarna 1 paracetamol drinken met groenethee.

Solange Godie
Tip #3681
0 0
Bouillon met sambal

Ik maak een kop boullion van een blokje en roer daar een theelepel sambal doorhee. Zo heet mogelijk opdrinken.

Tante Harry
Tip #4031
0 0
Mondwater gorgelen

Bij beginnende keelpijn een aantal keer op een dag met mondwater gorgelen. Zorg dat het diep in de keel terecht komt. Voor mij werkte het altijd heel goed.

S.
Tip #4197
0 0
Gorgelen met water met zout, peper en gember

Neem bij keelpijn een glas doe daar een thee lepel zout in een snufje peper en wat gember dan lauwwarm water er in en 3x per dag gorgelen help echt!!

Rozemarijn
Tip #5545
0 0
Zoethout thee

Bij keelpijn zoethout thee maken, goed laten trekken en goed af laten koelen (eventueel in koelkast) kleine slokjes nemen, verlicht gelijk.

Tam
Tip #5718
0 0
Waterijsje

Als je last krijgt van je keel en dat je moeilijk kunt slikken. Neem een waterijsje dat verzacht de pijn.

delinde2011
Tip #8183
0 0
Verse gemberthee

Ik heb vaak last van keel ontstekingen en keelpijn. Voor mij zijn er 2 tips die erg goed helpen: 1.) Grog: Longdrink glas 30% bacardi, 2 sinaasappelen uitpersen, 1 citroen uitpersen, schepje suiker en aanvullen met lauw water. 2) Verse gember in je thee doen (kleine schijfjes) resultaat gegarandeerd ;)

Pino16
Tip #5409
0 0
Gorgelen met anijslikeur

Neem een glas met een bodempje anijslikeur, bij voorkeur meer dan 40%. Goed gorgelen, 4 keer per dag of wanneer de keel weer geïrriteerd aanvoelt. Het neemt de pijn weg en versnelt genezing.

Jacco
Tip #4394
0 0
Vaak tanden poetsen

Als u last heeft van keelpijn helpt het om zo vaak mogelijk op een dag uw tanden te poetsen. Het verlicht een hele hoop en bacteriën verdwijnen eerder.

Lianne18
Tip #5081
0 0
Eetlepels honing

Het beste middel bij keelpijn is dagelijks 2 tot 3 eetlepels honing nemen(niet mengen met warme melk &/of thee).

Angelo Cabooter
Tip #5120
0 0
Geen Strepsils slikken

Heeft u keelpijn en is het vervelend dan kunt u het beste GEEN strepsels of anderen pillen kopen voor de keel. Een dropje werkt zelfs beter dan speciale tabletten.

Tip #6519
0 0
Kauwen op ui

Bij keelpijn een paar keer per dag op een ui kauwen, het verzacht je keelpijn.

Tip #6828
0 0
Thee met honing

Drink thee met honig.

Tip #6855
0 0
Zout water gorgelen

Gorgelen met zoutwater. Bij mij was mijn keelpijn direct weg.

Tip #6997
0 0
Watermeloen eten

Heb je keelpijn dan moet je watermeloen eten, het werkt echt!

Mirthe van Tilborg
Tip #15559
0 0
Gorgelen met water en zout

Bij keelpijn en hoesten, neem een flesje water en doe hier 3-5 theelepels zout in. Dit schudden en vervolgens 5x per dag drie slokken gorgelen en uitspugen. Is het beste tegen keelpijn en beginnende keelontsteking.

Tip #7259
0 0
Bosbessensap

Drink een paar maal per dag een glas bosbessensap (liefst zelfgemaakt).

Tip #7829
0 0
Ijsblokjes met zout

Maak ijsblokjes met daar in een heel klein scheutje zout en sabbel/zuig erop binnen een half uur is de pijn weg

Tip #8123
0 0
Sjaal van sterke drank

Deze tip komt uit het Oostblok; voor het slapen gaan een doek drenken in sterke drank (vb. vodka of jenever), om de keel wikkelen en dan een sjaal om binden. Dit geeft binnen de 10min. verlichting aan de pijn en 'smorgens is de pijn echt een heel stuk minder.

Tip #8167
0 0
Gorgelen met baking soda

Gorgolen met een kopje warm water en een 1 theelepel baking soda. Evt. kan hier nog citroensap aan toegevoegd worden. 2-3x per dag gorgolen. Je voelt direct verzachting en de keelpijn verdwijnt na 1-2 dagen als sneeuw voor de zon.

AnsieT
Tip #16327
0 0
Op Oma Weet Raad vind je veel tips waarmee je met huismiddelen en handigheidjes bepaalde problemen kunt oplossen. Deze tips komen van gebruikers van de website en zijn niet gecontroleerd op hun werking. Hierdoor zijn de tips absoluut niet geschikt als vervanging voor medisch advies. Indien je medische of psychische klachten ervaart, raden we met klem aan om direct de huisarts of een andere medisch specialist te raadplegen.