Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Keelpijn

Hoe kun je snel van keelpijn afkomen?

Vind hier meer dan 70 ervaringen over hoe je van keelpijn kunt afkomen. Pijn bij het slikken en ontstoken amandelen zijn kenmerken die bij keelpijn horen. Met deze tips, die veelal ook gebruikt werden in Oma's tijd, kun je een eind maken aan die keelpijn.

Thee met honing, citroensap en kaneel

Neem warm gekookt water doe daar 2 eetlepels honing doe daar een beetje citroensap en een beetje kaneel/speculaas kruiden bij. Het is lekker en je bent binnen een half uur van je keelpijn af.

M
Tip #4880


Gorgelen met lauwwarm zoutwater

Gorgelen met lauwwarm zout water.

Tip #473


Slapen met natte theedoek

Doe bij beginnende keelpijn, 's avonds voor het slapen gaan een koude natte opgerolde theedoek om je hals, daarover een opgerolde plastic zak (broeieffect)en als laatste een wollen shawl. 's morgens is je keelpijn over.

C. Kuyte
Tip #478


Thee met sambal

Eén kop heet water, mengen met 3 eetlepels citroensap, 1 theelepel kaneel , 2 eetlepels honing en een theelepel sambal! Werkt al na 1 slok! .( et is niet bepaald lekker , maar gewoon doorzetten)

Allyssa
Tip #14316


Heet water met citroen, gember, honing en kaneel

Bij beginnende keelpijn en pijn bij slikken. Knijp een halve citroen uit in een glas heet water en voeg een paar schijfjes verse gemberwortel, honing en wat kaneel toe. Erg lekker en werkt als een tierelier!

Tip #6502


Gorgel met zoutwater

Heb je last van keelpijn? Hiermee is het zo verholpen! Doe een bodempje keukenzout in een glas water. Neem een slok maar slik hem niet door! Gorgel ermee en spuug hem uit. Herhaal dit een aantal keer op een dag.

Marijke
Tip #3602


Kou werkt beter dan warmte

Tip van mijn KNO arts: Koud water drinken en/of een waterijsje eten. Juist geen warme dranken, en vooral geen thee want daardoor droogt de keel uit en irriteert alleen maar meer.

Sonny
Tip #15252


Paracetamol laten smelten achter in de keel

Het is misschien niet het lekkerste, maar paracetamol laten smelten achter in de keel en dit daarna wegspoelen met water is een enorme live saver! Het water smaakt daarna ook heerlijk zoet!

Elvira
Tip #20873


Heet water met honing

Als je keelpijn hebt neem een eetlepel honing en eet het op samen met water, wacht twee minuten en neem nu nog een eetlepel met honing eet het weer op maar zonder water en je keelpijn is weg.

Sophie
Tip #4557


Koud water drinken

Veel koud water drinken en ijsblokjes kauwen,tegen de keelpijn.

Eef- Rammstein
Tip #1629


Honing mengen met citroen

Twee flinke eetlepels dikke honing mengen met het sap van één citroen. De dikke, stroperige honingpap voor het slapen gaan oplepelen. Daarna niet meer drinken!Een goed en effectief hulpmiddeltje!

Annet
Tip #2207


Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tips en help iedereen verder.

Tip toevoegen aan dit onderwerp
Een ander soort tip inzenden

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen

Bedankt!

Jouw tip wordt na goedkeuring op de website geplaatst.

Inloggen of een tip als gast insturen


Slapen met wollen sjaal en natte theedoek

Bij beginnende keelpijn kregen wij vroeger een natte koude theedoek met daarom een dikke wollen sjaal om de nek, het slaapt niet lekker, maar je keelpijn was de volgende dag over.

P. Lutje
Tip #477


Thee van saliebladeren

Bij keelpijn gorgelen met koude thee getrokken van saliebladeren; dit doet wonderen!

Mila
Tip #2259


Haze

Rook haze van de boeren beste wat er is

Mwa
Tip #21755


Melk met boter en honing

Wat helpt tegen keelpijn is een recept van mijn moeder. Melk met boter en honing. Dat dan ongeveer 1 minuut warm maken. (tot boter gesmolten is) Dan lekker roeren en opdrinken dan maar! Dat 2 avondjes ongeveer drinken en het is zo weg

Isabella
Tip #14763


Gorgelen met baking soda

Gorgolen met een kopje warm water en een 1 theelepel baking soda. Evt. kan hier nog citroensap aan toegevoegd worden. 2-3x per dag gorgolen. Je voelt direct verzachting en de keelpijn verdwijnt na 1-2 dagen als sneeuw voor de zon.

AnsieT
Tip #16327


Zout water gorgelen

Gorgelen met zoutwater. Bij mij was mijn keelpijn direct weg.

Tip #6997


Geen Strepsils slikken

Heeft u keelpijn en is het vervelend dan kunt u het beste GEEN strepsels of anderen pillen kopen voor de keel. Een dropje werkt zelfs beter dan speciale tabletten.

Tip #6519


Neus spoelen met zout water

Neus spoelen met zout water, verhouding 1 theelepeltje op een glas. Het water moet ongeveer zo zout als een traan zijn. Doormiddel van een spuitje of via het glas, water opsnuiven. Hierdoor spoel je je neus en keelholte schoon van bacteriën en virussen en ander vuil. Doe dit 2 a 3x daags. Water weer uitspugen of snuiten. Je zult zien dat de keelpijn de dag erna een stuk minder is.

Thomasje
Tip #5531


Gorgelen met pure bessensap

Tip van een voedingsassistente: Meteen gorgelen met pure bessensap. Je kan het wel of niet doorslikken. Een stof in de bessensap doodt de bacteriën.

Fietie
Tip #2924


Kamillethee met honing

Kamille thee met honing verzacht de keel.

Tip #7143


Gember doet wonderen

Gember is het toverwoord! Hak gember in stukjes en kook deze in water. Drink het kookwater als thee. Je kunt ook nog honing toevoegen. Ook goed voor de keel. En geeft een lekkere smaak. Ouarda

Tip #5967


Voldoende drinken en rust

Keelpijn is niet prettig en komt in allerlei varianten voor van een uiteenlopend en onaangenaam gevoel tot matige pijn of zelfs ernstige pijn. Gelukkig kan het bijna nooit kwaad. De keelpijn gaat meestal binnen 10 dagen over. Als u uw keel voortdurend overbelast (door roken, zingen, schreeuwen, veel praten), kan het langer duren.
Keelpijn kan voelen als lichte irritatie, maar ook als erge pijn. Als de keelpijn wordt veroorzaakt door een keelontsteking, zal uw keel achterin waarschijnlijk erg rood zijn. U kunt koorts krijgen, de klieren in uw hals kunnen opgezet en gevoelig zijn en misschien ziet u in uw keel dan ook wittige plekken of dik slijm.
Een verkoudheidsvirus (dit is meestal de oorzaak) of een bacterie (dit komt minder vaak voor als oorzaak) kunnen de oorzaak zijn van keelpijn.
Door slechte gewoonten zoals roken, droge lucht inademen, steeds de keel schrapen of veel of hard schreeuwen kan ook keelpijn ontstaan.
Voldoende drinken en rust te nemen is het verstandigste om te doen als u eenmaal keelpijn heeft. Op een dropje of zuurtje zuigen kan ook helpen om de pijn te verzachten of te verminderen. De keelontsteking zal er niet sneller van genezen maar kan wel de pijn verzachten.

Tip #15616


Zoute drop en honing

Zoute drop en honingdrop.  Zout lost het slijm op. Het slikken van drop voorkomt dat je blijft hoesten. Een aantal tips in dit forum geven gorgelen met zout water als tip. Zoute drop gebruiken is veel handiger en kun je ook vaker doen. Honing verzacht en desinfecteert de keel. Je kan ook andere zuigtabletten proberen.

Bart Van den Bosch
Tip #15549


Thee van citroen met suiker

Pers een citroen uit, en doe het in een theekopje. doe er 2 scheppen suiker bij en vul de rest met kokend water. Is nog best wel lekker :) en het werkt natuurlijk ook ontsmettend.

B
Tip #3992


Kauwen op ui

Bij keelpijn een paar keer per dag op een ui kauwen, het verzacht je keelpijn.

Tip #6828


Opgerolde zakdoen met gesnipperde ajuin

's Nachts een opgerolde grote zakdoek, gevuld met gesnipperde ajuin, rond de nek spelden met een veiligheidsspeld. Probeer de zakdoek zo te vouwen dat de zijde die tegen de keel komt zo dun mogelijk is.

Quadro
Tip #474


Opkomende keelpijn

Voel je een beetje keelpijn opkomen? Dan heb ik de ultieme tip: Doe water met een heleboel zout erin in een bekertje. Giet het in je mond en gorgel ermee! Werkt uitstekend.

Nienke
Tip #5696


Tong poetsen

Ook het achterste van je tong heel goed poetsen. Gorgelen met zout water en heel veel koude drank.

Ina Leunens
Tip #11709


Waterijsje

Als je last krijgt van je keel en dat je moeilijk kunt slikken. Neem een waterijsje dat verzacht de pijn.

delinde2011
Tip #8183


Verse haring

Oma’s recept! Heb je last van keelpijn, haal een verse haring en eet die op. De keelpijn is daarna over.

Kevin
Tip #19780


Eetlepel honing

Pijn onze keel! Neem een eetlepel HONING, weinig zout en citroen. Doe die allen samen. halve citroen kan ook. Je kan deze koud, of iets warm oppeuselen met een lepeltje.

Bart van den Bos
Tip #480


Waterijsje in stukken hakken

Neem een waterijsje, hak dit in stukjes. Doe de blokjes in een glas water en drink dit op. Daarna nog eens bijvullen en herhalen. Tenslotte de overgebleven blokjes een voor een opzuigen.

Madelief Berden
Tip #8811


Gekookt water met limoensap

Om keelpijn en slijm in de keel tegen te gaan kun je het volgende doen: Pers een halve limoen in een mok, schenk er gekookte mineraalwater bij. Drink dit tot in iedergeval de helft leeg, merk je al verschil dan kun je het laten, zoniet drink het dan af een toe verder (koud kun je het ook drinken). Mocht je de smaak niet lekker vinden kun je er ook een theezakje in laten weken voor de smaak. Wellicht zal het niet bij iedereen werken, maar bij mij werkte dit zeker wel!

Vicenza Kiara
Tip #14131


Warm bad en Aspirine

Neem een lekker warm bad en neem een aspirientje. Drink een kop warme thee met een heel klein beetje citroen sap en 3 lepels honing. Ga daarna slapen met een natte doek om je nek heen. Het verzacht de keelpijn.

Tip #7316


Drink melk

Bij een droge keel; drink melk. Bij een slijmerige keel juist geen melk drinken.

Tip #7298


Ijsblokjes met zout

Maak ijsblokjes met daar in een heel klein scheutje zout en sabbel/zuig erop binnen een half uur is de pijn weg

Tip #8123


Gorgelen met kamillethee

Bij keelpijn gorgelen met kamillethee.

Jikke
Tip #475
Verse gemberthee met honing

Kook water en gooi er genoeg verse gember in. Zo'n 2 cm en dan in blokjes. Theelepeltje honing erbij. Na een paar kopjes is de keelpijn weg!!

angelique K.
Tip #14721


Watermeloen eten

Heb je keelpijn dan moet je watermeloen eten, het werkt echt!

Mirthe van Tilborg
Tip #15559


Citroen en verse munt

Snij een citroen in 4 partjes. Knijp 1 stukje uit in water en voeg daar aan toe ook nog een stukje mint (vers het is beste). Herhaal dit 4x en weg is uw keelpijn.

Grietos
Tip #3816


Tanden poetsen

Je tanden poetsen helpt. Het liefst zo vaak mogelijk doen. Bacteriën zullen hierdoor sneller verdwijnen. En dus ook je keelpijn.

Lise
Tip #4595


Eetlepels honing

Het beste middel bij keelpijn is dagelijks 2 tot 3 eetlepels honing nemen(niet mengen met warme melk &/of thee).

Angelo Cabooter
Tip #5120


Verse gember

Neem wat gember, schil het en schaaf het dan met bijv. een kaasschaaf en doe het in een glas. Doe daar anderhalf eetlepel citroensap (kan van een verse citroen, maar citroensap uit een flesje is ook goed), en wat kaneel bij. Voeg dan kokend heet water toe en wacht tot je het drankje gaat drinken mocht je evt. honing (1/2 eetlepels) bijvoegen want honing neemt zijn helende werking af als er meteen kokend heet water bij wordt gedaan. Werkt goed en ook best lekker.

Senem
Tip #14821


Gorgelen met zoutwater

Als je keelpijn hebt, vooral met veel slijm zorg dat je op 1 liter een eetlepel zout er in doet en gorgelen, vermijd romige dingen, deze zorgen voor nog meer vaste slijm, dus ook GEEN melk

Barbie
Tip #3029


Water met zout tegen keelpijn

Voor de keelpijn is het heel handig om te gorgelen met zout water. Vul een glas met water en doe daar 2 schepjes zout bij. Roer dat en ga er dan mee gorgelen. Dat is heel goed voor de keel.

Tip #481


Gekookt water en Molkosan

Keelpijn een wondermiddel en niet zo lekker, maar je bent er snel vanaf! Gekookt water en dan molkosan of van eigen merk Melkwei is het zelfde maar goedkoper. Een paar keer per dag gorgelen en de keelpijn is over.

Lady 77
Tip #15540


Lepel honing met zwarte peper

Neem voor het slapen gaan een theelepel honing met verse zwarte peper, spoel hierna de mond niet! De volgende morgen is direct verbetering te merken.

DSO
Tip #15867


Groene thee met verse gember

Een uitstekend middel tegen hoest en en keelpijn": groene[Chinese ]thee zetten met een schijf verse gemberwortel, daarbij voegen 5 kruidnagels.10 minuten laten trekken en heet opdrinken.Eventueel voor de liefhebbers van scherp:een klein stukje lombok. Dit helpt enorm goed

Wilma
Tip #3427


Afgekoelde zakjes thee

Zakjes thee (gebruikte) laten afkoelen en liggend op uw keel laten voor 10-15 minuten. Keelpijn verminderd! Wat ook helpt is gewoon vix vapo rub op uw borst smeren als u naar bed gaat.

Lynnetjahh
Tip #15440


Eet citroen

Bij keelpijn: snij een citroen in 4 delen en eet de stukken leeg.

Martin
Tip #1770


keelpijn

Vlierbessensap hielp heel goed bij mij!

Anna
Tip #18308


Gorgelen met cayennepeper

Heb je een (beginnende) keelontsteking? Doe in een bekertje 3 theelepels gemalen cayennepeper en doe daarover gekookt lauw water, roer dit en gorgel hier 3 keer mee. Elke ochtend en avond en geloof me, je zult verbaasd zijn hoe snel het slijm loskomt en jij van je keelontsteking af bent op een homeopathisch manier.

Tip #16019


Theedoek met ui om de nek binden

Bij beginnende keelpijn in een theedoek uien leggen en deze om de hals binden, door de ui krijg je ook lucht als je verkouden bent.

Jenny
Tip #1558


Gorgel met jonge jenever

Gorgel met jong jenever bijt lekker in je keel en de keelpijn blijft een tijdje weg.

Froefroetje
Tip #3434


Ketjap en Citroën

Doe ketjap en Citroen op een eetlepel en drink t op keelpijn word veel minder

Yara
Tip #20680


Oma’s weetje

Water koken, citroen uitknijpen lepeltje zwarte peper en rode peper en honing lekker pittig!

Pittige thee
Tip #20864


Azijn citroensap

Azijn gemixet met citroensap op drinken. Werkt 100%!!

Lisselot
Tip #21591


Gorgelen met zout water

Gorgelen met zout water, veel koud water drinken. Eventueel waterijsjes. Wat ook kan is kamillethee met honing.

Meisje!
Tip #4591


neem wat ijs, of in ieder geval iets kouds!

Kou werkt bij heel veel mensen beter dan warmte. Neem bijv. Een waterijsje, of heel koud water! ( Ik zou een waterijsje doen, veel lekkerder😉)

Floor
Tip #21876