De beste tips

Teek verwijderen

#1. Voorkom tekenbeet met tea tree olie

Om uw huisdieren (en uzelf) te beschermen tegen teken een paar druppel tea tree olie in de nek voordat je het bos (of park) ingaat.

Teek verwijderen

#2. Spray met appelazijn en baking soda tegen teken

Maak een mengsel van Appelazijn met bakingsoda en zout. Spray je hond voor elke wandeling daarmee in...let wel op voor de ogen! Spray dan wat op je eigen handen en doe wat vh mengsel op zijn hoofd en buitenkant oren.

Teek verwijderen

#3. Verwijder teek met tang en ontsmet erna

De teek voor het verwijderen niet verdoven met alcohol, groene zeep en dergelijke. De kans is dan groot dat deze zijn speeksel/gif inspuit.
De teek met een tekentang verwijderen en later de huid ontsmetten. Even noteren wanneer dit gedaan is is handig voor als je later nog klachten zou krijgen.

De nieuwste tips

Teek verwijderen

Tips om tekenbeet te behandelen

Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen bladeren. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de lymebacterie en de ziekte van Lyme overdragen. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Het is belangrijk om uw lichaam en kleding te controleren op teken nadat u in het groen bent geweest. Heeft u een teek? Haal die dan zo snel mogelijk weg! • Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop achter blijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet pas daarna het beetwondje met 70% alcohol of jodium. Gebruikt u een andere tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing. Eventueel kunt u een vergrootglas gebruiken. • Schrijf de datum en de plaats op het lichaam waar u gebeten bent op. Waar moet ik op letten na een tekenbeet? • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot 3 maanden na een tekenbeet verschijnen. • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.