De beste tips

Vallen voorkomen

#1. Valpreventie Ouderen: 12 Oefeningen

Als je meer fitheid wilt verkrijgen om jouw kans op een een valincident te verminderen kan je alvast beginnen met de volgende 12 verschillende oefeningen. Twijfel je bij de oefeningen of het wel gaat lukken, doe ze dan als er iemand bij je is. Bedenk dat alle beetje je helpen naar meer fitheid en daarmee ook de verminderde kans op valincidenten.

Rug: Sta rechtop en spreid je voeten op schouderbreedte. Plaats je handen in je zij en buig voorzichtig naar achter. Doe deze oefening 5 keer.

Romp: Sta stevig rechtop en plaats je handen op je heupen. Probeer je heupen zo stil mogelijk houden, draai naar rechts zover als het gaat zonder te forceren. Doe deze oefening 5 keer aan beide kanten.

Enkel: Voer deze oefening ofwel zittend ofwel staand uit. Richt je voet naar beneden en richt vervolgens je voet naar boven. De deze oefening 10 keer per voet.

Spierversterkende oefening voor valpreventie ouderen

Knie: Ga rechtop staan en steun met twee handen op een stabiele tafel. Breng je rechtervoet naar je billen door je knie te buigen. Laat je rechtervoet langzaam zakken tot deze weer op de grond staat. Doe deze oefening 5 keer aan beide kanten.

Heup: Plaats je linkerhand op een stabiele tafel en ga rechtop staan. Hou het rechterbeen gestrekt terwijl je voet naar voren wijst. Til je rechterbeen zijwaarts op en laat het been langzaam zakken. Doe de oefening 5 keer en draai je dan om en deze nogmaals met je linkerbeen.

Kuit: Steun met 1 hand op een stabiele tafel, ga rechtop staan en kijk naar voren. Plaats je voeten op schouderbreedte. Til je hielen rustig op zodat je op je voorvoeten komt te staan en zak weer rustig terug naar de grond. Doe de oefening 20 keer.

Evenwichtsoefening voor valpreventie ouderen

Knieën buigen: Ga rechtop staan en kijk naar voren, plaats twee handen op een stabiele tafel. Zet je voeten op de breedte van je schouders en ga rustig door je knieën zodat je in hurkzit komt. Je knieën komen voorbij je tenen, op het moment dat je hielen niet meer op de grond staand dan ga je terug naar je beginpositie. Doe deze oefening 5 keer.

Tenen omhoog: Sta rechtop naast een stevige tafel en kijk naar voren, steun met één hand op deze tafel. Plaats je voeten op de breedte van je schouders en breng je gewicht dan rustig naar je hielen, dit door je tenen naar je toe te trekken. Laat je tenen weer rustig zakken. Doe deze oefening 20 keer.

Opstaan: Zit je lekker televisie te kijken, dan kun je deze oefening doen. Zorg dat je niet te laag zit en dat de stoel leuningen heeft. Plaats je voeten achter je knieën. Ga met je bovenlichaam naar voren tot je voorbij je knieën bent en duw jezelf dan met twee handen omhoog vanaf de leuningen. Doe deze oefening 5 keer.

Vallen voorkomen

#2. Vallen voorkomen via Valpreventie voor Ouderen

Er zijn verschillende methodieken om vallen te voorkomen:

  1. Het nemen van een cursus om vallen tegen te gaan.
  2. Het trainen van evenwicht en spierkracht. (dus het blijven bewegen)
  3. Het veilig laten maken van de woonomgeving. Als je valt kan je beter zacht vallen!
Vallen voorkomen

#3. Zelf veel last van

Ik ben vaak duizelig als ik opsta, ik heb dan een licht gevoel in mijn hoofd. Dat is niet het moment dat ik direct veel ga lopen. Dus ik wacht altijd even. Pas als ik weer helemaal helder en sterk ben ga ik pas lopen. Zo voorkom ik dat ik snel val. 

De nieuwste tips

Vallen voorkomen

Evenwichtsstoornis door koffie

Ik had zelf last van evenwichtstoornis door koffie, het hielp voor mij enorm toen ik stopte met veel koffie te drinken. Dit is wat ik iedereen zou aanraden. Het hielp niet volledig maar wel een beetje.