De beste tips

Last van Hitte

#1. Draag ademende kleding bij hitte

Vermijd zwarte kleding dat trekt de warmte aan. Zorg ervoor dat je luchtige kleding draagt en bedek je lichaam zoveel mogelijk. Kies kleding die de verdamping van zweet zo weinig mogelijk beperkt. Gebruik dus ‘ademende’ kleding. Draag altijd iets op je hoofd, dit voorkomt een zonnesteek en uitdroging.
Last van Hitte

#2.

Vul een plantenspuit met water en spray je huid ermee in. Je lichaam voelt meteen veel koeler. Vooral op plekken spuiten waar aders dicht onder de huid zitten, zoals knieholtes, ellebogen, polsen en nek. De werking is vergelijkbaar met zweten (maar zonder de geur). Als zweet verdampt op je huid dan koelt je lichaam af. Dit werkt met water net zo. Tip: neem de plantenspuit mee in je tas. Binnen de kortste keren wil iedereen je plantenspuit lenen.
Last van Hitte

#3. Tips bij hitte

Tips om deze broeierige dagen van een hittegolf zo gezond en fit mogelijk door te brengen.
Als je lichaamstemperatuur te veel stijgt, kun je namelijk last krijgen van een zonnesteek.

Kleding:
Draag luchtige en lichte kleding. Wit stoot hitte af en donkere kleuren nemen juist hitte op. Draag ook een hoed of pet en een zonnebril.
Douchen:
Hoe verleidelijk het ook is om een koude douche te nemen, doe het niet. Sterke temperatuurwisselingen bevorderen namelijk uitdroging. Beter is om een lauwe douche te nemen.
Drink voldoende:
Tijdens een hittegolf is het van belang zeker twee liter vocht per dag te nuttigen. Drink bij voorkeur water.
Siësta:
Doe rustig aan. Vooral tijdens de warmste uren (tussen 12.00 en 16.00 uur) van de dag! Las als het even kan een siësta in.
Hou je huis koel:
Probeer zo min mogelijk zon binnen te laten. Hou de gordijnen dicht en laat ook de ramen gesloten als de zon erop schijnt. Ventileer wel 's avonds en 's nachts goed als de zon onder is. Ook een ventilator of een airco kan voor de nodige afkoeling zorgen.
Koud washandje:
Hou af en toe je handen en polsen onder koud stromend water. Je zult je meteen frisser voelen. Ook een koud washandje voor je gezicht en hals kan verkwikkend werken.
Apparaten:
Zet apparaten die hitte afgeven uit, en haal de stekker er ook uit!
Lichte maaltijden:
Als je grote, zware maaltijden eet, stijgt je lichaamstemperatuur omdat je lichaam het eten moet verteren. Verstandiger is meerdere lichte maaltijden per dag te nuttigen.

Bekijk 4 andere tips

De nieuwste tips

Last van Hitte

Katoen voor de ramen

Als je geen of onvoldoende zonwering hebt, kan je katoenen dekbedhoezen of lakens voor de ramen hangen.

Zo heb je wel licht maar geen hitte in je huis.

Een kleine ventilator bied dan al voor voldoende afkoeling.

Uiteraard hou je de deuren en ramen gesloten zolang de temperatuur buiten hoger is dan binnen.

Last van Hitte

slapen in de hitte

als het warm is kan ik nooit in slaap vallen, bij 20 graden begint de drama al. Een raampje open zetten om te luchten is sowieso handig, maar wat mij altijd helpt is een koude natte doek over mijn voeten en hoofd leggen. vooral als je geen airco hebt op vakantie bijvoorbeeld is dit echt top. En sowieso een koude douche voor het slapen gaan kan ook geen kwaad en een koud glaasje water naast je bed om gehydrateerd te blijven ook zeker handig!!!

Last van Hitte

Koelmat

Koop een koelmat voor de hond en een voor jezelf. Lekker koel om op te zitten of liggen op de bank. En voor de kinderen fijn om de mat in bed te leggen, net even lekker fris om in slaap te komen. Na een tijdje krijgt de mat je lichaamstemperatuur, maar dan heb je toch even wat verkoeling gehad. Kost niet veel en hoeft niet in de koelkast. De gel in de mat wordt geactiveerd als je erop zit/ligt. En je kunt hem elke keer weer gebruiken. Even zoeken online op koelmat voor hond/kat

Nog 4 andere tips

Last van Hitte

Drink meer bij donkere urine

De vochtbalans in je lichaam kun je controleren aan de hand van de kleur van je urine. Is je urine helder van kleur, dan is de vochtbalans goed. Donkere urine wijst op enige mate van uitdroging en is een aanwijzing dat extra drinken nodig is.
Last van Hitte

Drink veel bij hitte

Let op als het zo warm is! Vooral voor kinderen en ouderen kan extreme hitte gevaarlijk zijn. Dus, drink veel! Ook als je geen dorst hebt, moet je veel drinken. Alcohol en drankjes met cafeïne zijn niet verstandig. Houd het vooral bij water en drink minimaal twee liter per dag.
Last van Hitte

Afkoelen met water en een natte handdoek

Water over het hoofd gooien of een natte handdoek in de nek leggen, koelt goed af. Ook kun je je shirt nat maken.

Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tip en help zo andere verder.

Nieuwe tip toevoegen Nieuwe tip toevoegen
Last van Hitte

Hitte verzachten door je voeten in het water te doen

Heb je het heel erg warm, in de zomer. Je koelt af, door je voeten in water te doen.