Cookies helpen Oma Weet Raad om uw gebruikerservaring te verbeteren. Bij gebruik van de website gaat u akkoord met ons privacy statement. Accepteren

Om je zilveren sieraden weer mooi te laten glimmen: doe op en stukje keukenrol wat as (uit de asbak) en wrijf daar bijvoorbeeld je ringen mee in, je poetst het dus eigenlijk.

4 5 12 3


Je neemt een bakje, doe er een stuk aluminiumfolie (wat een paar keer gevouwen is) in, strooi hier een laag keukenzout op. Leg dan de sieraden die schoongemaakt moeten worden van goud of zilver op het zilverpapier met zout. Neem dan heet water (60 graden is genoeg) en schenk dit over de sieraden heen, zoveel water als nodig is om het schoon te maken goud of zilver onder te laten staan. Wacht een 10 tal seconden en draai het goud en/of ziver om. Laat zolang in het water tot het weer blinkt, even naspoelen met koud water en afdrogen. De steentjes in sieraden kunnen hier ook tegen. Gegarrandeerd succes zonder agressief middel dat een laagje van uw mooie spulletjes afhaalt.

4 5 4 4


Zilver schoon krijgen zonder poetsen warm water met soda voeg aluminiumfolie toe met zilver verwarm evt tot bijna koken

4 5 2 0


Met tandpasta kun je donkere plakken op zilver schoonvegen tot alles weer mooi blinkt.

3 5 1 0


Zilverensieraden in laten werken met tandpasta daarna schoonwrijven met een droge doek.

3 5 1 0


Gewoon even je zilver in azijn leggen en net zoals eerst.

3 5 1 0


Niet zilver met as bewerken. Op deze manier gaat er steeds meer zilver af. Aluminiumfolie en heet soda voegt zilver toe.

3 5 1 0


Als u een zilver kettinkje heeft die zwart is geworden. Doe een dun laagje zilverfolie om het hangertje en de ketting zelf (apart). Dan heet water en een beetje zout in een glas en laat daar het zilver een nachtje in staan. De volgende morgen haal je ze eruit en veeg je ze af met een zachte doek en voila, ze zijn weer mooi glimmend zilver.

3 5 1 0


Wil je je ketting weer mooi zilver krijgen, leg hem dan een hele nacht of dag in een glas cola.

3 5 1 0


Bruine aanslag op zilver of verzilverd bestek is als volgt te verwijderen: Leg op de bodem van een plastic afwasteil een vel aluminiumfolie. Voeg een flinke schep keukenzout toe. Leg hierop de zilveren of verzilverde voorwerpen en giet er zoveel heet water op dat alles onder staat. Let op: de schoon te maken voorwepen moeten in aanraking komen met het aluminiumfolie. Na enkele ogenblikken is de aanslag verdwenen. Afwassen in een sopje en naspoelen met schoon water. Zorgvuldig afdrogen en eventueel opwrijven met een zachte doek.

3 5 1 1


Zilver weer schoon? Poets al uw zilverwerk met een oude tandenborstel met tandpasta.

3 5 1 1


Zilver poetsen:

Met Turtlewax, voor de auto, heb ik het beste resultaat, een paar druppels op het zilver, uitwrijven, nog niet uitpoetsen, even wachten, en glad poetsen, je doek wordt zwart, maar je zilver weer helder !

5 0 0


Leg verkleurd zilveren bestek of sieraden even in warm water met scheut schoonmaak azijn en in no-time weer prachtig schoon.

5 0 0


Zilver bestek enz. in heet water met soda leggen. Voeg een stuk aluminiumfolie toe. Laat een poosje weken. Was af zoals gebruikelijk. Droog af met een schone theedoek en zie het stralend resultaat .

5 0 1


Deze worden weer mooi glimmend als je ze in een bakje met kokend water, soda en (niet te vaste) proppen aluminiumfolie legt. Als het niet meer bruist, kun je ze opwrijven met een zachte doek en glimmen ze weer.

5 0 0


Zilveren voorwerpen/sieraden kun je schoon krijgen door ze een kwartiertje te koken in een pannetje met water met daarin opgelost een flinke scheut soda. Zorg wel dat het voorwerp helemaal onder water ligt. Vervolgens even afwassen met afwasmiddel en goed droogvrijven met een theedoek. Je zult zien dat de voorwerpen/sieraden voor lange tijd niet meer gepoetst te hoeven te worden.

5 0 0


Zilveren sieraden krijg je snel weer mooi met een krijtdoek. Laat een oude theedoek enige tijd liggen in ruim lauw water waarin een pondje gemalen wit krijt is opgelost. Als het krijt in de theedoek is getrokken de doek ophangen om te drogen. Maak het zwart geworden zilver een beetje vochtig met lauw water en wrijf er met de theedoek over. Het zilver is meteen als nieuw.

5 0 0


Een scheut soda in warm water oplossen, een stuk aluminiumfolie geheel onderdompelen, zilver erop laten liggen en dan bruist de aanslag eraf. Werkt ook met koper.

5 0 0


Zilveren bestek dat niet vaak wordt gebruikt bewaren in blauwe pasticzakjes. Luchtdicht afsluiten en op een donker plekje wegleggen. Dan hoef je niet zo vaak te poetsen.

5 0 0


Zilver poetsen gaat het beste met spiritus en als er flink gepoetst moet worden los dan een schoolbord krijtje op in de spiritus. Dit is een zeer oud en effectief middel. Helaas is het minder voor het milieu. Gebruik echter nooit alluminumfolie en soda baden voor het zilver. Door een chemische reactie vernietig je langzaam je zilver. Bind ook nooit vorkjes en lepeljes samen met een elastiekje. Zilver en rubber gaan namenlijk ook niet samen waardoor je zilver afbreekt. Hierdoor kan je zilver zacht worden, scheuren of zelfs breken. Niet doen dus.

5 0 0


Leg bij uw zilver bestek die kleine papieren zakjes die je vind als je een leren tas of leren laarzen koopt. Uw zilver bestek wordt dan niet geel.

5 0 0


Een grote pan met water en bakpoeder aan de kook brengen, hier het zilver in. Even afspoelen en drogen! Gaat geweldig!

5 0 0


Om de donkere aanslag van zilver af te krijgen kun je het ook poetsen met (sigaretten) as op een tissue. Daarna wel even poetsen met een sopje.

5 0 0


Uw zilver wordt weer heel mooi schoon door er autopoets op te smeren en uit te wrijven.

5 0 0


Heb je een hekel aan zilver poetsen doe dan zo als ik al jaren doe. Glazen schaal bekleden met aluminium folie zout en huishoudsoda er in strooien zilver er in en er dan kokend water op gieten het zilver bruist schoon even afspoelen en klaar.

5 0 0


Zilver krijg je het beste schoon met een vochtige spons en krijtpoeder (bij de drogist). Wrijven, afspoelen en afdrogen. Bij sterk vervuild zilver vraagt dit wel even geduld maar het is niet toxisch, bijt niet in de handen, stinkt niet zoals sigerettenas en is niet schadelijk voor je kostbare zilverwerk zoals zilverpapier en zout.

5 0 0


Een eenvoudige, goedkope en makkelijke manier om zilver bestek weer schoon te krijgen: Vul een pannetje voor de helft met water. Leg hierin het zilver bestek. Voeg bij een handvol soda en een flinke prop aluminiumfolie. Laat dit 10 minuten koken. Wrijf het bestek op met een zachte doek. Let op: Dit kan niet met zilveren theelepeltjes versiert met een steentje o.i.d.. Dit laat namelijk los tijdens het koken.

5 0 0


Doe uw zilveren bestek of armband, ketting in een pan met water, soda en een prop aluminium folie en laat dit koken. Het zilver is schoon en straalt of het net uit de winkel komt.

5 0 0


Benodigheden bak heet water, Soda en Zilverpapier van de rol. Twee eetlepels soda in het hete water. Daarna een paar stukken zilverpapier in het water . Het zilver ongeveer 10 minuten in water laten. Als het schoon is afspoelen met schoon water en daarna droog wrijven.

5 0 0


Het beste om zilver goed te onderhouden is "bruneren". Bruneren is een oppervlakte behandeling van het zilver. Hierdoor worden de krassen vervaagd en wordt het oppervlak met eigen zilver glad gemaakt. Hierdoor is het zilver minder gevoelig voor oxidatie en is het weer als nieuw.

5 0 0


Heeft u zilveren voorwerpen met ingewikkelde motieven er op die u moeilijk schoon krijgt met gewoon poetsen? Leg ze in een bakje en giet de aardappels er in af. Even laten staan en afspoelen met water. Werkt prima.

5 0 0


Wrijf zilveren sieraden die zwarte aanslag hebben in met as van een sigaret. Hierna even naspoelen met water en je sieraad blinkt weer.

5 0 0


Wilt u uw zilveren bestek glimmend houden en voorkomen dat het verkleurd? Als u het lange tijd niet gebruikt, na het poetsen in plastic zakjes verpakken. Gewoon diepvrieszakjes etc. U kunt het de volgende keer zo weer gebruiken en bespaart veel poetswerk.

5 0 0


Zilveren sieraden zijn ook goed en snel glanzend te krijgen door ze even in te smeren met tandpasta (elke soort) afwrijven met een doek en even naspoelen en afdrogen.

5 0 0


Kuis zilver met natriumbicarbonaat. Laat even inwerken, daarna spoel je het af met lauw water. Onmiddellijk drogen. Dan blinkt het goed.

5 0 0


Zilver kun je razendsnel weer mooi glimmend krijgen door het onder te dompelen in het kookwater van aardappels, het restje zwart krijg je er zo af met een schoon doekje.

5 0 0


Om je sieraden weer mooi te laten glimmen laat je de wastafel halfvol lopen met water en leg je er een vel van zilverpapier in, hierop strooi je wat soda en legt je sieraden op het zilverpapier. Ongeveer tien tot twintig minuten laten liggen en alles glimt weer prachtig!

5 0 0


Na het afwassen van uw ziverwerk goed afdrogen in een plastik zak steken (diepvrieszakjes) draai het geheel in een keukenhanddoek en opbergen. Messen, vorken, lepels apart. Veel minder poetswerk en blijven langer mooi blinken.

5 0 0


Als het zilverwerk weer wordt opgeborgen in de cassette, bedek elke lade volledig met drie of vier lagen krant over de hele breedte en lengte van de lade.

5 0 0


Die tip over zwartgeworden zilveren sieraden, die je een nachtje in de Cola moet laten liggen is GEWELDIG. Mijn Zweedse design oorbellen van 1974 zijn weer prachtig. En ze waren niet om aan te zien zwart.

5 0 0


Uw zilver weer mooi schoon en glanzend door ze in een panty (dichtgeknoopt) mee te laten wassen in de wasmachine.

5 0 0


Waarom zo veel werk doen, gewoon met autopoets, en hij is weer als nieuw, en maar even werk.

5 0 0


Volgens een tip op deze site moet je vooral niet te vaak je kostbare zilver in alumiumfolie wikkelen, en met heet water en soda opzetten. Er gaat dan namelijk telkens een klein laagje zilver verloren. Dit is echter niet juist. De grap is namelijk dat zwavel, wat de aanslag veroorzaakt, zich in plaats van met het ziver nu met het aluminium gaat verbinden. Het zilver wordt daardoor juist teruggewonnen. Met poetsen zou je de zwarte aanslag (zilver + zwavel) eraf poetsen en het zilver dus wel kwijt raken. (zie www.kncv.nl/scheikundeprojecten/nl/page24.asp).

5 0 0


Leg in een bakje een stuk zilverfolie en doe er een beetje soda in. Leg de sieraden erin en giet er kokend water overheen. Even laten inwerken en schoon zijn de zilveren sieraden.

5 0 0