De beste tips

Zilver schoonmaken

#1. Aluminiumfolie en zout

Je neemt een bakje, doe er een stuk aluminiumfolie (wat een paar keer gevouwen is) in, strooi hier een laag keukenzout op. Leg dan de sieraden die schoongemaakt moeten worden van goud of zilver op het zilverpapier met zout. Neem dan heet water (60 graden is genoeg) en schenk dit over de sieraden heen, zoveel water als nodig is om het schoon te maken goud of zilver onder te laten staan. Wacht een 10 tal seconden en draai het goud en/of ziver om. Laat zolang in het water tot het weer blinkt, even naspoelen met koud water en afdrogen. De steentjes in sieraden kunnen hier ook tegen. Gegarrandeerd succes zonder agressief middel dat een laagje van uw mooie spulletjes afhaalt.
Zilver schoonmaken

#2. Ketting schoonmaken met Cola

Wil je je ketting weer mooi zilver krijgen, leg hem dan een hele nacht of dag in een glas cola.
Zilver schoonmaken

#3. Oude tandenborstel

Zilver weer schoon? Poets al uw zilverwerk met een oude tandenborstel met tandpasta.
Bekijk 18 andere tips

De nieuwste tips

Zilver schoonmaken

Zilver oppoetsen

Poets je zilver op met as van een sigaret, even nawassen met afwasmiddel en alles blinkt weer
Zilver schoonmaken

Dettol werkt goed

Ik heb veel opties geprobeerd, maar Opa weet nu raad 😊 Mijn zilveren ring blijft smetteloos schoon en dat is inherent aan de maatregelen die het Corona virus met zich meebrengt. Was je handen met Dettol pompzeep en alle aanslag op het zilver wordt naar de eeuwige jachtvelden verzonden. Gekker kan ik het niet verzinnen maar doe er je voordeel mee...
Zilver schoonmaken

Bruneren beste onderhoud

Het beste om zilver goed te onderhouden is "bruneren". Bruneren is een oppervlakte behandeling van het zilver. Hierdoor worden de krassen vervaagd en wordt het oppervlak met eigen zilver glad gemaakt. Hierdoor is het zilver minder gevoelig voor oxidatie en is het weer als nieuw.

Nog 18 andere tips

Zilver schoonmaken

Smeer in met tandpasta

Zilveren sieraden zijn ook goed en snel glanzend te krijgen door ze even in te smeren met tandpasta (elke soort) afwrijven met een doek en even naspoelen en afdrogen.
Zilver schoonmaken

Zilver reinigen met soda

Een scheut soda in warm water oplossen, een stuk aluminiumfolie geheel onderdompelen, zilver erop laten liggen en dan bruist de aanslag eraf. Werkt ook met koper.
Zilver schoonmaken

Veeg zilver met tandpasta

Met tandpasta kun je donkere plakken op zilver schoonvegen tot alles weer mooi blinkt.

Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tip en help zo andere verder.

Nieuwe tip toevoegen Nieuwe tip toevoegen
Zilver schoonmaken

Zilver toevoegen door soda

Volgens een tip op deze site moet je vooral niet te vaak je kostbare zilver in alumiumfolie wikkelen, en met heet water en soda opzetten. Er gaat dan namelijk telkens een klein laagje zilver verloren. Dit is echter niet juist. De grap is namelijk dat zwavel, wat de aanslag veroorzaakt, zich in plaats van met het ziver nu met het aluminium gaat verbinden. Het zilver wordt daardoor juist teruggewonnen. Met poetsen zou je de zwarte aanslag (zilver + zwavel) eraf poetsen en het zilver dus wel kwijt raken. (zie www.kncv.nl/scheikundeprojecten/nl/page24.asp).
Zilver schoonmaken

Krijtdoek voor sieraden

Zilveren sieraden krijg je snel weer mooi met een krijtdoek. Laat een oude theedoek enige tijd liggen in ruim lauw water waarin een pondje gemalen wit krijt is opgelost. Als het krijt in de theedoek is getrokken de doek ophangen om te drogen. Maak het zwart geworden zilver een beetje vochtig met lauw water en wrijf er met de theedoek over. Het zilver is meteen als nieuw.
Zilver schoonmaken

Zilver schoonmaken met Dreft

Zilver schoonmaken met dreft: Als je groene vlekken van bijvoorbeeld ringen of oorbellen hebt, moet je het wassen met dreft of ander afwasmiddel. helpt beter dan gewone zeep.

Zilver schoonmaken

Zilverwerk in handdoek

Na het afwassen van uw ziverwerk goed afdrogen in een plastik zak steken (diepvrieszakjes) draai het geheel in een keukenhanddoek en opbergen. Messen, vorken, lepels apart. Veel minder poetswerk en blijven langer mooi blinken.
Zilver schoonmaken

Krijtpoeder werkt goed

Zilver krijg je het beste schoon met een vochtige spons en krijtpoeder (bij de drogist). Wrijven, afspoelen en afdrogen. Bij sterk vervuild zilver vraagt dit wel even geduld maar het is niet toxisch, bijt niet in de handen, stinkt niet zoals sigerettenas en is niet schadelijk voor je kostbare zilverwerk zoals zilverpapier en zout.
Zilver schoonmaken

Soda voor zilver schoonmaken

Zilver bestek enz. in heet water met soda leggen. Voeg een stuk aluminiumfolie toe. Laat een poosje weken.
Was af zoals gebruikelijk. Droog af met een schone theedoek en zie het stralend resultaat .

Zilver schoonmaken

Kuis zilver met natriumcarbonaat

Kuis zilver met natriumbicarbonaat. Laat even inwerken, daarna spoel je het af met lauw water. Onmiddellijk drogen. Dan blinkt het goed.

Heb jij ook een goede tip?

Stuur ons je tip en help zo andere verder.

Nieuwe tip toevoegen Nieuwe tip toevoegen
Zilver schoonmaken

Zilver reinigen

Deze worden weer mooi glimmend als je ze in een bakje met kokend water, soda en (niet te vaste) proppen aluminiumfolie legt. Als het niet meer bruist, kun je ze opwrijven met een zachte doek en glimmen ze weer.
Zilver schoonmaken

Kookwater van aardappelen

Zilver kun je razendsnel weer mooi glimmend krijgen door het onder te dompelen in het kookwater van aardappels, het restje zwart krijg je er zo af met een schoon doekje.
Zilver schoonmaken

Azijn reinigt zilver

Leg verkleurd zilveren bestek of sieraden even in warm water met scheut schoonmaak azijn en in no-time weer prachtig schoon.
Zilver schoonmaken

Bewaren in blauwe zakjes

Zilveren bestek dat niet vaak wordt gebruikt bewaren in blauwe pasticzakjes. Luchtdicht afsluiten en op een donker plekje wegleggen. Dan hoef je niet zo vaak te poetsen.
Zilver schoonmaken

Bruisend zilver schoon krijgen

Heb je een hekel aan zilver poetsen doe dan zo als ik al jaren doe. Glazen schaal bekleden met aluminium folie zout en huishoudsoda er in strooien zilver er in en er dan kokend water op gieten het zilver bruist schoon even afspoelen en klaar.
Zilver schoonmaken

Cola werkt heel goed

Die tip over zwartgeworden zilveren sieraden, die je een nachtje in de Cola moet laten liggen is GEWELDIG. Mijn Zweedse design oorbellen van 1974 zijn weer prachtig. En ze waren niet om aan te zien zwart.
Zilver schoonmaken

Zilver poetsen met as

Om de donkere aanslag van zilver af te krijgen kun je het ook poetsen met (sigaretten) as op een tissue. Daarna wel even poetsen met een sopje.
Zilver schoonmaken

Met aardappels afgieten

Heeft u zilveren voorwerpen met ingewikkelde motieven er op die u moeilijk schoon krijgt met gewoon poetsen? Leg ze in een bakje en giet de aardappels er in af. Even laten staan en afspoelen met water. Werkt prima.